Een triathlon bestaat uit eigenlijk uit drie verschillende wedstrijden achter elkaar. Dit is voornamelijk een enorme sportieve uitdaging, maar je moet ook het logistieke gedeelte niet onderschatten. Je hebt als triathleet sportspullen nodig voor drie verschillende sporten. Zwemmen, fietsen en hardlopen vereisen alle drie verschillende uitrusting. Om te voorkomen dat je drie verschillen tassen mee moet nemen, bestaan er triathlontassen. Deze worden ook wel een triatlontas of transitietas genoemd.

Dit artikel is de versie van 2019 en wordt in de eerste weken van het nieuwe jaar geüpdatet

Wat is een triathlontas?

Triathlontassen, wisseltassen of transitietassen zijn een soort triathlon-uitrusting. Dit valt niet onder essentiële uitrusting voor een triathlon, maar maakt het leven van een triathleet wel gemakkelijker. Triathlontassen zijn in feite rugzakken die speciaal zijn gemaakt voor de triathlonsport. Dit soort rugzakken worden het meest gebruikt om alles wat je nodig hebt op de racedag op één plek te hebben. Ook worden de transitietassen gebruikt om uitrusting van en naar belangrijke trainingsactiviteiten te dragen. In (online) winkels worden dit soort uitrusting soms in het Engels aangeduid als: Triathlon bag, transition bag (of pack), tri-bag of triatlon-backpack.

De beste triathlontassen

We beginnen met een overzicht in een tabel.

Naam tri-tasInhoud (Liter)MerkBeste prijs
Zoot Ultra Tri 2.050LZootBekijk
Arena Fast Tri80LArenaBekijk
Orca Transition70LOrcaBekijk
Zone 3 transition bag40LZone 3Bekijk 
Aptonia overgangstas35LAptoniaBekijk

Zoot Ultra Tri 2.0 Tri-bag: Onze favoriet

Zoot ultra triBekijk online

De Zoot Ultra Tri-bag is onze favoriete triathlontas op dit moment. Het heeft alles wat je nodig hebt als beginnende, gevorderde en professionele triathleet. Zo heeft het een heupriem met zak en borstband, een speciaal compartiment voor de helm en een uitneembaar, afsluitbaar compartiment voor natte kleding. Je kan in deze rugzak alles kwijt voor de drie triathlonsporten, plus extra zaken zoals voeding en hydratatie. Zoot is ook een bekend merk van wetsuits voor beginners.

VOOR JOU GESELECTEERD:
Tweedehands triathlonspullen kopen en verkopen

Arena Fast Tri rugzak: Veel inhoud

Bekijk online

Arena fast tri bagVoor de triathleet die heel veel spullen mee wilt nemen (of slepen) naar een triathlonwedstrijd, kan kiezen voor de rugzak van Arena. Deze tri-rugzak heeft een inhoud van 80 liter met de afmetingen 70x30x31cm. Ook deze triathlonrugzak is uitgevoerd met een speciaal groot hoofdvak, schouderband en compartimenten voor alle drie de sporten.

Orca Transition triatlontas

Bekijk online

Orca triathlontasDe Orca Transitiontas staat eigenlijk op een gedeelde eerste plek. Helaas is deze tas bij de bekendste aanbieders tijdelijk niet beschikbaar. Wij updaten dit artikel constant, dus zodra de tas weer beschikbaar is, updaten we dit artikel. De tas heeft een apart vak voor de helm en een vak voor droge en natte items. Daarnaast is deze groter dan de Zoot Ultra Tri qua inhoud. Een zeer goede koop en tevens een mooi cadeau voor een triathleet!

Zone3 Transition triatlontas: 40L en goede reviews

Bekijk online

Zone 3 tasZone3 wordt door veel triathleten gezien als de gouden standaard op het gebied van triathlontassen. Deze tas heeft een inhoud van 40L. Dit is vaak wel voldoende voor alle spullen. Je neemt dan wel écht alleen het nodige meeneemt. Net als bij andere tassen beschikt de Zone3 Transition bag verschillende compartimenten, heeft het comfortabele schouderbanden en een reflecterende bies.

Aptonia overgangstas triathlon: Goedkope optie | beginnerstas

Bekijk online

Aptonia triathlon tasDecathlon heeft een eigen merk voor triathlon-spullen genaamd Aptonia. Op het moment van schrijven (begin 2019) is de lijn van het merk niet heel uitgebreid, maar hier gaat verandering in komen. De triathlontas van het merk is prima voor beginners en amateur triathleten. Het is tevens de goedkoopste tas uit de lijst. Dit betekent niet dat de Aptonia-tas slecht is. De tas bestaat bestaat uit drie vakken: Zwemmen, fietsen en hardlopen. De inhoud is slechts 35L. Dit is voor de gevorderde triathleet wellicht te weinig. Voor de beginner een zeer goede optie!

VOOR JOU GESELECTEERD:
Aptonia voedingstas triathlon review

Waar moet je op letten?

De beste triathlontas bestaat uit meerdere componenten, waar je eenvoudig bij kan. Ze zijn zo ontworpen om het gewicht van de uitrusting zo gelijkmatig mogelijk te verdelen. Daarnaast let je op duurzaamheid, kwaliteit van de tas en ritsen en hoe comfortabel de tas aanvoelt als je deze volledig uitgerust draagt. Hieronder lees je een aantal zaken uitgelicht over waar je op moet letten bij het kopen van een triathlontas.

Duurzaamheid op lange termijn

Bekijk goed de materialen waar de triathlontas van is gemaakt. Je kan nooit voor de volle honderd procent zeggen of een tri-tas tientallen jaren mee gaat. Je kan wel een mening vormen door goed te kijken naar de tassen. Alle tassen die wij in dit artikel benoemen zijn stevig en duurzaam gebleken.

Ruime zakken met rits en afneembare componenten

Een echt goede triathlontas heeft een afneembaar component voor natte spullen, zoals een wetsuit. Dit wil nog wel eens ontbreken bij de goedkopere varianten. Daarnaast moet je ook kijken of er voldoende ruimte is om al jouw spullen in kwijt te kunnen. De ritssluiting moet zonder haperen werken. Ook heeft een goede tas een speciaal vak voor natte spullen, zoals je wetsuit.

Triathlontas kopen? Let ook hier op!

  • Eenvoudig bij je spullen kunnen
  • Comfortabel hanteren en dragen
  • Goed bevestigde reflecterende functies voor goed zicht
  • Een aparte plek in de tas speciaal ontworpen om de fietshelm te bevestigen