Veel hardlopers stappen over naar triathlon. Vaak nadat ze gefrustreerd zijn geraakt door -weer- een blessure. Deze overstap is daarom een populaire. Dit komt omdat je toch actief kan sporten en tegelijkertijd de druk op het lichaam kan verminderen. In deze blog bekijken we wat de voor- en nadelen deze overstap heeft en geven we een trainingsschema voor hardloper naar triatleet en multisporter. Daarnaast lees je meer informatie om deze overstap zo vloeiend mogelijk te laten verlopen.
Voordelen van de overstap hardloper naar triatleet
Als hardloper breng je veel voordelen naar multisport, waaronder een goed ontwikkeld cardiovasculair systeem en sterke pezen. Daarnaast krijg je ook een flinke mentale boost als je tijdens een wedstrijd naar je favoriete discipline hardlopen overgaat. Dit is het moment waar anderen vermoeid raken maar waar jij als hardloper een boost van krijgt.
Zwemmen de moeilijkste overgang
Het is het zwemmen dat hardlopers vaak het moeilijkste vinden om te beheersen. Het belangrijkste is om op te letten dat water zich op een heel andere manier gedraagt dan lucht. Het is moeilijk om je een weg door het water te banen. Het vergroten van je inspanning betekent niet noodzakelijk dat je sneller gaat, zoals bij hardlopen wel het geval is.
Als je op latere leeftijd begint met zwemtraining, moet je heel wat technieken leren. De focus moet liggen op het gestroomlijnd in het water liggen en de houding van het lichaam. Om gestroomlijnd te zwemmen is flexibiliteit en een goede coördinatie van de schouders, borst en bovenrug vereist. Het kan even duren voordat je dit ontwikkelt. Hardlopers hebben vaak de meeste behoefte aan goede coaching voor het zwemonderdeel. Zo leren zij snel de basistechniek van het zwemmen. Concentreer je eerst op een goede houding en techniek voordat je op snelheid gaat trainen. Ook algemene training op flexibiliteit is erg belangrijk.
Fietstraining voor de hardloper
Als je een hardloper bent zonder een serieuze fietsachtergrond, kan het soms wel twee tot vier jaar duren voordat je het maximale uit het fietsen kan halen. Het is daarom belangrijk om op het begin niet teveel en te snel te willen. Focus eerst op regelmatig fietsen in de juiste houding. Breid daarna pas de afstand uit en op het eind de snelheid. Triathlonsport is een duursport en geduld is daarom een schone zaak. Fiets vooral regelmatig en raak vertrouwd met de fiets. Je zult al snel meer gaan genieten van het fietsen!
Van hardloper naar triatleet trainingsschema
Om van hardloper naar triatleet te gaan moet je niet stoppen met hardlopen. Deze training gaat gewoon door. Je zal waarschijnlijk minder vaak gaan dan voor je begon met het trainen voor een triathlon. Investeer tijd in het zwemmen om zo de techniek onder de knie te krijgen. Werk daarnaast ook aan je fietstechniek en breng vooral veel tijd door op de fiets. Hieronder zie je een basisschema om van geoefende hardloper naar triatleet te gaan. Begin vooral rustig aan en zorg dat je lichaam voldoende herstelt voordat je aan een volgende training begint. Wanneer je de afstanden en tijden kan uitbreiden voel je vaak zelf goed aan. Gebruik om te beginnen dit schema als basis.
Maandag:
- Zwemmen: 60 minuten aërobe uithuidingsvermogen en techniek
Dinsdag:
- Hersteldag
Woensdag:
- Zwemmen: 30 minuten focus op techniek
- Hardlopen: intervaltraining van 60 minuten
Donderdag:
- Fietsen: 60 minuten op de fietstrainer of indoor trainer, werken aan cadans en traptechniek
Vrijdag:
- Hardlopen: 45 minuten op een stabiele snelheid
Zaterdag:
- Zwemmen: 30 minuten met focus op techniek
Zondag:
- Fietsen: 2 uur lange fietstocht op comfortabele snelheid
- Hardlopen: 15-30 minuten hardlopen op eigen tempo