Ben je een actieve zwemmer en ben je in de verleiding gebracht om te gaan trainen voor een triathlon? Dat komt goed uit! Als zwemmer heb je een natuurlijk voordeel ten opzichte van veel andere triatleten. In deze blog bekijken we overgang van zwemmer naar triatleet. Ook geven we een goed basisschema waarmee je direct aan de slag kunt.
Zwemmen voor veel triatleten minst favoriet
Voor veel triatleten is zwemmen het minst favoriete onderdeel. Je hebt dus meteen een voordeel als dit jouw grote kracht is. De mentale discipline die vereist is om te zwemmen, dag in dag uit, week in week uit, zal ook van grote waarde zijn voor de training van de andere twee triathlonsporten. Als zwemmer beschik je vaak al over een sterke basis qua uithoudingsvermogen.
Meer voordelen van zwemmer naar triatleet en multisport
Je hebt een aerobe motor ontwikkeld en geoptimaliseerd door middel van een trainingsprogramma met een hoog volume op het gebied van zwemmen. Dit biedt je een briljante fysiologische basis als uitgangspunt voor het opbouwen van kracht en fitheid op de andere onderdelen. Ook zullen de meeste wedstrijdzwemmers – die een aantal jaar hebben gezwommen – bekend zijn met de wekker die in de ochtend erg vroeg afgaat. Het is een geweldige gewoonte om in de ochtend vroeg te trainen. Zo kun je vaak een tweede sessie later op de dag toevoegen aan je training.
Ook een aantal hindernissen..
Hoewel de voordelen van zwemmen een goed begin zijn om je multisport-reis te beginnen, zijn er ook veel hindernissen. De eerste is dat twee-derde van een triathlon vereist dat het lichaam zichzelf ondersteunt. Je hebt bij het fietsen nog enige ondersteuning van je lichaamsgewicht (je zit op een zadel). Bij hardlopen heb je geen ondersteuning. Jouw lichaam moet nu bij elke stap het eigen lichaamsgewicht “dragen”. Als zwemmer ben je gewend dat je lichaam in een horizontale positie is en dat je in het water ligt. Als hardloper moet je het volledige lichaam ondersteunen in een verticale positie.
Jouw zwemlichaam moet dan ook wennen aan de nieuwe houdingen en de mate van ondersteuning. Bouw het dus rustig op, plan voldoende herstel in en ga niet oververmoeid trainen om blessures te voorkomen.
Ook moet je tijdens het hardlopen goed op de enkels en voeten letten. Als zwemmer ben je gewend dat dit de propellers zijn van je lichaam. De enkels van een zwemmer zijn gewend om los en flexibel te zijn. Als je op een ondergrond loopt met veel hobbels en kuilen, moet je blijven letten op de plaatsing van je voeten. Zwemmers lopen vaak, dankzij de losse enkels, blessures op tijdens het hardlopen.
Hoe blessures te voorkomen?
De beste manier om dit tegen te gaan is door middel van een kracht- en conditioneringsprogramma dat gericht is op het versterken van de core, bilspieren, voeten, enkels en benen. Het is daarom belangrijk om op het begin frequent te hardlopen en fietsen voor kortere periodes, in plaats van een aantal keer lang trainen. Als je een uitgebreide zwemachtergrond hebt, maar een minimale hardloopachtergrond, kan het maanden duren voordat je de kracht hebt opgebouwd die je nodig hebt voor de training. Ook hier geldt de tip: zorg dat je voldoende bent herstelt en ga niet oververmoeid trainen.
Van zwemmer naar triatleet trainingsschema
Zwemmen is je kracht, dus het aantal zwemsessies kan teruggebracht worden tot 2 per week. Het onderstaande schema is slechts een basisschema. Je voelt zelf snel genoeg aan wanneer je dit kan uitbreiden, of wanneer je een extra rustdag moet houden. Pak het op het begin rustig aan en raak niet gefrustreerd als het even niet lukt. Het veranderen van zwemmer naar triatleet is zowel fysiek als mentaal een flinke uitdaging. Als je deze hebt overwonnen, zal dit alleen maar positieve dingen brengen.
Maandag:
- Hardlopen: 45 minuten, verhoog of verlaag het tempo wanneer je zelf wilt. Je loopt zo snel je kan, maar herstelt ook zolang je zelf wilt. Je kan het zien als freestyle training
Dinsdag:
- Zwemmen: 60 minuten op eigen bekende en vertrouwde tempo
- Indoor Cycling klas: 45 minuten
Woensdag:
- Hardlopen: stabiel tempo aanhouden, 30 minuten
Donderdag:
- Hersteldag
Vrijdag:
- Fietsen: 60 minuten op turbo of rollers, focus op hoge cadans en soepele traptechniek
Zaterdag:
- Zwemmen: 60 minuten op eigen bekende en vertrouwde tempo
- Hardlopen: 40 minuten stabiel tempo. Als het mogelijk is wat heuvels toevoegen.
Zondag:
- Fietsen: lange fietstocht van 2 uur