Wij krijgen vaak de vraag of mensen ook in een surfwetsuit of surfpak mee kunnen doen aan een triathlon, of trainen voor een triathlon. Veel mensen denken dat het allemaal neopreen is, dus dat het geen probleem is om mee te zwemmen. Bij de meeste kleinere triathlons zal het je geen diskwalificatie opleveren, maar is het verre van ideaal. Vraag jij je ook af hoe een tri-wetsuit verschilt van een surf-wetsuit en of je een triathlon kan voltooien in een surfpak? Lees dan snel verder.
Lees ook: Beste triathlonwetsuits voor beginners 2019
Regelgeving
Bij bepaalde watertemperaturen zijn wetsuits verplicht. Bij sommige temperaturen juist verboden. In sommige landen, zoals Engeland, mag een wetsuit niet dikker zijn dan 5mm in bepaalde omstandigheden. Een standaard surf-wetsuit zal dan ook prima de T1-wissel halen, maar soms kan het je een diskwalificatie opleveren. Sommige surfmerken verkopen wetsuits die tussen de 5-6 mm zijn voor zwemmen in kouder water.
Warmte
Zowel voor surfers als atleten is het koud in de zee. Surfers hebben een pak nodig met ingebouwde flexibiliteit om mee te zwemmen. Daarnaast spenderen zij veel tijd aan het wachten op die ene geweldige golf. Surfwetsuits zijn daarom vaak dikker dan de gemiddelde triathlon wetsuit, als je kijkt naar de romp, rug, schouders, armen en benen. Hoewel noch een surf- of tri-wetsuit gewoonlijk dikker is dan 5mm op enig punt qua dikte, kan een vergelijkend surfpak van neopreen dit wel zijn.
Bekijk hier verschillende wetsuits geschikt voor triathlon
Drijfvermogen
Natuurlijk, hoe dikker het pak, hoe drijfzamer het zal zijn. Sommige triathleten zullen zich veiliger voelen bij een pak dat meer drijft. Anderen willen juist een dunner pak. Tri-wetsuits van ongeveer 3 mm kunnen een neutraler gevoel geven, wat de voorstuwing kan bevorderen. Triathleten hebben meer behoefte aan hydronamica dan surfers.
Voortstuwing
Het is de focus op vooruitstrevende engineering die het triathlon-wetsuit echt onderscheidt. Het bestaat uit meer panelen dan surfpakken voor optimale snelheid door het water. De paneelconstructie van triathlon-wetsuits is gericht op flexibiliteit (dunner materiaal in de schouders voor vrije slag), drijfvermogen (dikkere neopreen in de heupzone om een hogere positie in het water mogelijk te maken) en zelfs speciale panelen in de onderarmen.
De afwerking van een tri-wetsuit helpt je van de start tot de T1 wissel. Dankzij de speciale coating, de gladde buitenlaag en de bouw is de overgang ook nog eens eenvoudiger.
Kan je meedoen aan een triathlon in een surfpak of surfwetsuit?
Het antwoord is dus: Ja. Je kan vaak gewoon legaal meedoen aan een triathlon in een surfwetsuit, zolang deze 5mm of minder dik is. Je kan wel warmte en energie verliezen tijdens het zwemmen, omdat surfwetsuits niet gemaakt zijn voor lange afstanden zwemmen. Als triathlon beginner voor een korte afstand hoef je, als je al een goed surfpak of surfwetsuit hebt, niet per se een speciaal tri-wetsuit te kopen.
Echter, biedt een triathlon-wetsuit meer comfort, betere prestaties en een mentale boost. Zowel beginners als doorgewinterde atleten kunnen kiezen uit een indrukwekkend aantal wetsuits.