“Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden”, of zoals de Romeinse dichter Juvenalis een eeuw na Christus al zei: “Een gezonde geest in een gezond lichaam.” (Latijn: Mens Sana In Corpore Sano). Hoe en wat je denkt heeft een enorm groot effect op je lichaam. Dit kan je op een positieve manier inzetten met behulp van visualisatieoefeningen. Duursporters, waaronder triatleten, moeten tijdens een triathlonwedstrijd een enorme klus zien te klaren. Een triathlontraining begint al veel langer voor de wedstrijd. Je krijgt voor en tijdens de wedstrijd te maken met veel psychologische hobbels. Als je tijdens een wedstrijd of training meermaals denkt “Ik kan dit niet” of “O nee, hierna moet ik nog een halve marathon rennen”, dan zal de wedstrijd minder goed lopen of je zal zelfs niet finishen. Visualiseren helpt je hierbij. Hieronder lees je tips voor triatleten met betrekking tot visualiseren.
Wat is visualisatie precies?
Over het algemeen is visualisatie het proces van het creëren van een mentaal beeld of intentie van wat je in werkelijkheid wilt doen of voelen. Een atleet kan deze techniek gebruiken om een uitkomst van een race of training te ‘plannen’ in zijn of haar hoofd. Tijdens een visualisatieoefening op het gebied van triathlon kun je bijvoorbeeld de gehele triathlonwedstrijd in je hoofd doorlopen. Als je straks aan de start van de triathlon staat, heb je dit in je hoofd al honderden keren geoefend en zou je minder spanning kunnen ervaren.
Visualisatie voor topsporters
Wanneer triatleten een succesvolle wedstrijd visualiseren of zich voorstellen, stimuleren ze eigenlijk dezelfde hersengebieden als zij doen wanneer dezelfde actie fysiek wordt uitgevoerd. Visualisatie in sport of mentale beeldvorming is een manier om je hersenen te conditioneren voor succesvolle resultaten. In de onderstaande sporten zie je meerdere voorbeelden van visualisaties. Zo hoor je de coach van MMA-vechter Conor McGregor vertellen dat Conor visualisatieoefeningen doet voor wedstrijden. Zo heeft hij in zijn hoofd al duizenden keren gevisualiseerd dat hij de arena instapt en er enorm veel publiek op hem zit te wachten.
Tips om een triathlonwedstrijd te visualiseren
Je kan deze techniek zelf toepassen door een rustige plek op te zoeken en in gedachten de wedstrijddag te visualiseren. Enkele tips:
- Probeer meerdere keren per week – wanneer je aan het trainen bent voor een wedstrijd – een visualisatieoefening te doen. Wanneer de wedstrijd dichterbij komt, kun je dit dagelijks 10-15 minuten doen.
- Stel je de gehele dag voor. Hoe wordt je wakker? Wat voor gevoel heb je dan? Wat eet je in de ochtend? Hoe ga je naar de wedstrijd toe? Heb je alle spullen van de triathlon paklijst? Hoe bereid je je voor? Hoe zal de wedstrijd verlopen? Ga echt elk onderdeel van de wedstrijd en de transities na in je hoofd.
- Probeer de visualisatie zo echt mogelijk te maken. probeer daarom alle vijf de zintuigen in beeld te brengen. Hoe ruikt, voelt, proeft, klinkt het en wat zie je?
- Loop in je hoofd de hele dag na en stel je ook voor dat alles perfect gaat. Gaat er iets niet goed of merk je dat je tijdens het visualiseren twijfels hebt bij een onderdeel van de dag? Focus je dan tijdens de volgende visualisaties op deze punten en zorg dat deze in je hoofd ook perfect lopen.
Verschil tussen beginnende triatleten en ervaren triathleten
Beginners hebben de neiging om angst te hebben dankzij de nieuwheid van een triathlon. Ze hebben angst voor het zwemmen in open water met andere deelnemers, de transitites tussen sporten, enzovoort.
De mentaliteit van een gevorderde atleet is meer prestatiegericht. De triatleten die de juiste mentaliteit hebben en de vaardigheid om te visualiseren ook daadwerkelijk trainen, zullen sneller hun doelen behalen.
Helpt visualisatie om je prestatie tijdens een triathlonwedstrijd of training beter te maken?
Visualisatie is een klinische techniek die wordt gebruikt om triatleten te helpen bij het overwinnen van de prestatieangst. Door triatleten te betrekken bij een mentale repetitie van hun prestaties in hun sport, kan het zijn of haar focus verscherpen en het vertrouwen herstellen in hun vermogen om door te gaan. Ook kunnen ze zichzelf beter voorbereiden op wanneer er iets “mis” gaat. Hierbij kan je denken aan een lekke band. Wanneer je voor alle situaties een plan hebt bedacht ga je met meer vertrouwen de wedstrijd in. Al is de kans kleiner dat er iets mis gaat wanneer je met alle situaties rekening hebt gehouden in jouw visualisatie en alles van tevoren hebt uitgedacht.