Triatleten zijn vaak een van de meest toegewijde mensen die je in het zwembad tegenkomt. Het is geen geheim dat veel triatleten erg veel van hun spullen houden. Dit is ook de reden waarom een triathlontas naar zwemtraining helemaal vol zit met allerlei zwemhulpmiddelen. Van vinnen, peddels, grotere vinnen, snorkels tot tempo trainers. Daarbij maken ze ook gebruik van diverse wearables, wetsuits en multisporthorloges. Voor de beginnende triatleet die nog geen echte zwemachtergrond heeft, kan het moeilijk zijn om hulpmiddelen en kleding te kiezen voor een zwemtraining. Hieronder kun je de essentiële zwemgear bekijken. Hoe leuk wij het ook vinden, een waterdichte mp3-speler valt hier helaas niet onder!
Zwembril
Er zitten grote verschillen tussen zwembrillen voor recreatief zwemmen en voor sportief zwemmen. Eerder hebben we al een uitgebreide blog geschreven over welke zwembril je moet kiezen en in welke soorten en maten je deze kan kopen. Een zwembril is natuurlijk essentieel voor de beginnende triatleet. Zonder goede triathlon zwembril zal de training toch echt minder verlopen. Twee voorbeelden:


Badpak / zwembroek
Als je veel in een zwembad gaat trainen, in plaats van in open water, dan is het handig om een speciaal badpak of zwembroek te kopen die gemaakt is voor baantjeszwemmen in een zwembad. Al kan het als beginner niet veel kwaad om in een allround zwembroek, badpak of sport-bikini te trainen. Vergeet niet om voor de wedstrijd ook goed te trainen in een wetsuit. Deze is, afhankelijk van de watertemperatuur, vaak verplicht.


Pull Buoy en kickboard
Een van de meer gebruikelijke trainingshulpmiddelen voor zwemmers is de pull buoy. Je kan talloze trainingen doen met dit handige – en goedkope – hulpmiddel dat je meer drijfvermogen geeft. Voor normale wedstrijdzwemmers zijn de meningen erg verdeeld over het trainen met een pull buoy, maar voor triatleten kan het zeker uitkomst bieden. Het bootst een beetje het gevoel wat je krijgt als je een wetsuit draagt en zwemt in zout water, waar je aanzienlijk meer zweeft over het water. Naarmate je sterker wordt in het water, overweeg dan om een enkelband toe te voegen. Het doet de extra kracht die je benen krijgen tijdens het trainen met een pull buoy verminderen, waardoor de training nog iets zwaarder wordt.


Badmuts
In een wedstrijd moet je verplicht een badmuts dragen tijdens het zwemonderdeel. Je kan er dus net zo goed aan wennen tijdens het trainen. Je training zal ook veel beter worden als je gebruik maakt van dit zwemhulpmiddel. Het kiezen van een goede badmuts hangt af van veel verschillende factoren. Zo is een silicone badmuts zwaarder, maar wel duurzamer. Ideaal voor trainen in koudere zwembaden en training. Latex badmutsen zijn lichter, meer ademend en het goedkoopst. Dit wordt door triatleten niet vaak gedragen. Neopreen badmutsen zijn echt warm en ontworpen voor koud water en open water zwemmen.


Zwemtas
Omdat je veel spullen mee gaat nemen naar een triathlon zwemtraining, is het handig om deze in een goede tas te doen. Let er op dat je wel een tas koopt die bedoeld is als zwemtas. Dit soort tassen moeten bestand zijn tegen natte kleding. De onderste twee tassen zijn goede voorbeelden van zwemtassen.


Zwempaddles
Zwempaddles kunnen je goed helpen om de zwemslag beter te maken. Door paddles op je handen te bevestigen, vergroot je het handoppervlakte. Zo kun je meer kracht zetten tijdens je slag. Ook zorgt het voor een intensievere training. Op YouTube kun je erg veel goede trainingsfilmpjes bekijken over het trainen met paddles. Je kan paddles kopen in verschillende soorten en maten.

Bonus: Zwemvliezen
Dankzij alle hardloop- en fietstraining zou je verwachten dat je al hele krachtige beenslag hebt. Dit is een veel voorkomende fout. Veel van dit heeft te maken met het feit dat veel beginnende triatleten weinig enkel flexibiliteit hebben. Daardoor veroorzaken zij in het water meer weerstand dan voortstuwing. Zwemvliezen om mee te trainen hebben verschillende functies. Je kan bijvoorbeeld op YouTube honderden instructiefilmpjes en oefeningen vinden om te trainen met zwemvliezen. Als beginner kan je hier erg veel profijt van hebben. Natuurlijk kun je ook een zwemanalyse laten doen. Dan krijg je vaak ook leuke oefeningen mee! Zwemvliezen van silicone zijn het beste, omdat deze niet wrijven of schuren op de huid.


Bonus: Snorkel
Dit is een van mijn favoriete hulpmiddelen voor in het zwembad, al is het voor de beginner zeker niet essentieel om te bezitten. De snorkel herinnert je om je hoofd goed naar beneden te houden en helpt je met recht zwemmen. Ook duwt het je naar een meer uitgebalanceerde slag, die helpt bij het oplossen van spieronevenwichtigheden in je schouder en rug. In het onderstaande filmpje leer je hier meer over.
