Watertemperatuur en wetsuits: Wanneer verboden?

Wetsuit en watertemperatuur

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Wetsuits komen vaak voor in triathlons maar zijn niet altijd toegestaan. De meeste triathlons laten wetsuits toe als de watertemperatuur onder een bepaalde temperatuur komt. De regels kunnen ook nog eens verschillen per land en triathlonbond. Hieronder bekijken we de regels die over het algemeen gelden voor triathlons in Nederland.

Gesanctioneerd versus niet toegestaan

In sommige races, vooral wedstrijden die plaatsvinden op een warme zomerdag wanneer het water warm is, kan een racedirecteur in feite wetsuits helemaal verbieden. In uitzonderlijke gevallen kan dit betekenen dat je met een wetsuit naar de wedstrijd komt, maar pas net voor de wedstrijd bekend wordt dat je deze niet mag dragen. Echter is het bij vrijwel alle wedstrijden wel op tijd bekend of je een wetsuit mag dragen of niet. Vaak wordt het tijdig via de sociale media van de triathlonwedstrijd bekendgemaakt.

Watertemperatuur: Veiligheid boven alles

Sommige mensen vinden de regels erg streng, maar dit is niet zo. Het heeft onder andere te maken met oververhitting van triatleten en algemene veiligheid in het water. Het zwemonderdeel is immers het gevaarlijkste onderdeel van de drie triathlononderdelen.

De regels van de NTB omtrent watertemperatuur en wetsuits

De regels van wedstrijden die georganiseerd worden door de Nederlandse Triathlon Bond zijn als volgt:

Zwemafstand                     Verboden                     Verplicht
t/m 1500m                           22°C en hoger                  15,9°C en lager
1501m en langer                24,6°C en hoger                 15,9°C en lager

Agegroup 60+, wanneer er een aparte startserie is

Zwemafstand                      Verboden                           Verplicht
Alle afstanden                     24,6°C en hoger                  15,9°C en lager

Bron: https://www.triathlonbond.nl/over-triathlon/vragen-over-regels/, geraadpleegd op 20 maart 2024

De regels kunnen per bond, land of wedstrijd verschillen. Bij twijfel kun je vrijwel altijd de reglementen en laatste updates van de bond of wedstrijd raadplegen. Vaak informeert de triathlonwedstrijd op hun website over de huidige stand van zaken.

Wist je dat: Als een wetsuit bij een triathlonwedstrijd verplicht is, je ook een wetsuit met korte mouwen en/of korte pijpen aan mag? Ik zou dit persoonlijk alleen niet echt aanraden. Het beschermt toch wat minder goed tegen de kou!

Factoren die meewegen als het gaat om watertemperatuur

Natuurlijk gaat het niet alleen om de regels. Als bijvoorbeeld beiden zijn toegestaan tijdens een race, kan de keuze per individu verschillen. Je moet met een aantal factoren rekening houden.

Watertemperatuur en wetsuits: Wanneer verboden?

Zwemvermogen

Dit is redelijk voor de hand liggend, maar als je een zwakkere zwemmer bent, wil je misschien altijd een wetsuit gebruiken als dat is toegestaan. Wetsuits geven extra drijfvermogen en dat kan je zwemprestaties zowel fysiek als psychologisch verbeteren. Wie last heeft van “open water paniek” kan extra steun hebben aan een wetsuit.

Weersomstandigheden

Zwemmen op een winterse dag of in zout water kan onvoorspelbare variabelen toevoegen. Bij twijfel kun je een wetsuit gebruiken als de omstandigheden van de dag factoren creëren waar je je minder prettig bij voelt. Een wetsuit zorgt er niet alleen voor dat je het warm krijgt, maar creëert in feite ook een veiligheidsdeken, dat een welkome aanvulling kan zijn als je nerveus bent over de weersomstandigheden.

Wist je dat een wetsuit is gemaakt van een speciaal soort neopreen dat je helpt om te blijven drijven? Dit materiaal bevat kleine luchtbelletjes die het drijfvermogen verhogen. Deze extra drijfkracht kan vooral nuttig zijn als je een zwakke zwemmer bent of als je nog niet veel ervaring hebt met open water zwemmen. Het kan je helpen om energie te besparen tijdens het zwemonderdeel van een triathlon, waardoor je misschien sneller bent in de andere onderdelen van de triathlon.

Je training

Veel triatleten zweren bij het gezegde: “Niets nieuws op de racedag”. De dag van de triathlon is niet het moment om een nieuwe aanpak of techniek te testen. Als je al jouw training hebt gedaan in een wetsuit, is het verstandig om dat tijdens de race ook te doen (als dit mag volgens de regels natuurlijk).

Afstand

Tegenwoordig zijn er steeds meer wedstrijden met kortere triathlon-afstanden. Het zou dan wellicht verstandig zijn om niet in een wetsuit te trainen voor deze race, mits de watertemperatuur het toelaat. De wissel tussen zwemmen en fietsen (T1) kan met een wetsuit makkelijk een minuut of langer extra in beslag nemen.

Regelgeving en sancties: wat gebeurt er als je de regels overtreedt?

Als je de regels rond het gebruik van wetsuits niet naleeft, kan dit serieuze gevolgen hebben. Het niet volgen van de reglementen kan leiden tot diskwalificatie van de wedstrijd. Soms worden tijdstraffen uitgedeeld, afhankelijk van de ernst van de overtreding en de specifieke regels van de triathlonwedstrijd. In extreme gevallen, bijvoorbeeld als het dragen van een wetsuit expliciet verboden is en je trekt je er niets van aan, kan dit betekenen dat je niet mag deelnemen aan toekomstige evenementen die door dezelfde organisatie worden gehouden.

Het is daarom cruciaal om altijd de laatste reglementen en updates van de triathlonbond of wedstrijdorganisatie te raadplegen. Dit voorkomt onaangename verrassingen en zorgt ervoor dat je je optimaal kunt voorbereiden op de race.

Optrimize

Categorie: Triathlon

Foto van auteur

Edwin

Edwin is medeoprichter van Triathlon365. Hij schrijft graag over nieuwe technische snufjes, zoals sporthorloges. Daarnaast zorgt hij voor het onderhoud van de website. Sport fanatiek op de sportschool en houdt erg van fietsen.

Deel dit artikel op: