Wetsuit kopen triathlon: Waar let je op?

Wetsuit kopen tips

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Een wetsuit kopen voor een triathlon of ander doeleinde? Er zijn verschillende punten waar je op moet letten tijdens jouw zoektocht naar een wetsuit. Niet alle wetsuits zijn namelijk geschikt voor triatleten of zwemmers, denk aan een wetsuit voor surfers. Een wetsuit moet je warm houden, daarnaast is het ook erg belangrijk dat een wetsuit veel bewegingsvrijheid biedt en comfortabel zit. In deze blog bespreek ik de punten waar je op moet letten tijdens een wetsuit kopen.

Wanneer moet je een wetsuit aan tijdens een triathlonwedstrijd?

Als je mee wilt doen aan een triathlon in buitenwater is het goed om te weten dat het verplicht is om een wetsuit te dragen als de watertemperatuur onder de 16 graden is. Op triathlon365 vind je ook een artikel over wanneer een wetsuit verplicht is om te dragen tijdens een triathlon. Zwem je minder dan 1500m en is de watertemperatuur hoger dan 22 graden? Dan is het dragen van een wetsuit verboden. Bij afstanden langer dan 1500m is een wetsuit verboden bij een watertemperatuur van 24,6 graden of hoger.

Verschillende soorten op een rij

Bij onze partner Triathlon24 kun je diverse gave (en zeer goede) wetsuits kopen voor een triathlon.

Wetsuit kopen: Hier moet een geschikt triathlonwetsuit aan voldoen

Er zijn verschillende voorwaarden waar een geschikt triathlonwetsuit aan moet voldoen. Een surfwetsuit is vaak een stuk goedkoper dan een wetsuit waar je in kan zwemmen. Helaas voldoet een surfwetsuit niet aan alle eisen waaraan een triathlonwetsuit moet voldoen. Dit is ook de reden waarom je niet zomaar een surfwetsuit aan kan schaffen om in te zwemmen.

Temperatuur van het water

De temperatuur van het water waar je in gaat trainen is belangrijk voor de keuze van een wetsuit. Train jij het liefst zo lang mogelijk buiten, ook wanneer de watertemperatuur flink is gedaald? Dan heb je een dikker wetsuit nodig dan wanneer je pas buiten gaat trainen wanneer de watertemperatuur hoger is. Voor warmere watertemperaturen zijn er ook wetsuits zonder mouwen en soms zelfs met korte pijpen.

Naden

Zorg er voor dat de wetsuit die je koopt goede, uniforme naden heeft die mooi en vlak tegen de huid liggen. Als je naden met randen of punten hebt, krijg je schaafwondjes. Een naad die niet uniform is, zal een kortere levensduur hebben. Zodra een naad van een wetsuit loslaat, is het heel lastig om dit te repareren. De beste wetsuits op de markt hebben versterkte naden en een soort naadtape, die de naad bedekt. Dit komt ten goede van de duurzaamheid.

Triatlon wetsuit aantrekken tips stappenplan

Meer uitleg over het type naden in een triathlon-wetsuit

Flatlock-naden zijn een type naad dat veel wordt gebruikt in wetsuits. Bij deze naad worden de randen van twee neopreen panelen tegen elkaar gelegd en vervolgens met een speciale steek aan elkaar genaaid. De steek gaat door beide panelen heen, maar naait ze niet volledig aan elkaar. Dit zorgt voor een naad die waterdicht is, maar toch flexibel genoeg is om mee te bewegen.

Flatlock-naden zijn een populaire keuze voor wetsuits omdat ze:

  • Waterdicht zijn: De speciale steek en de naadtape zorgen ervoor dat er geen water door de naad kan binnendringen.
  • Flexibel zijn: De naad rekt mee met het neopreen, waardoor je bewegingsvrijheid niet wordt belemmerd.
  • Duurzaam zijn: Flatlock-naden zijn sterk en gaan lang mee.

Naast flatlock-naden zijn er nog andere soorten naden die worden gebruikt in wetsuits, zoals:

  • Gestikte naden: Deze naden zijn minder waterdicht dan flatlock-naden, maar ze zijn wel flexibeler en goedkoper.
  • Getapete naden: Deze naden worden aan de binnenkant van het wetsuit getapet met een waterdichte tape. Dit zorgt voor een extra waterdichte afdichting.

Bewegingsvrijheid

Eén van de meest belangrijke kenmerken van een geschikt triathlonwetsuit is de bewegingsvrijheid die je in het pak hebt. Tijdens de borstcrawl moet je jouw armen namelijk vrij kunnen bewegen. In een surfwetsuit heb je veel minder bewegingsvrijheid. Dit maakt het pak niet geschikt om te dragen tijdens het zwemmen of tijdens een triathlonwedstrijd. De meeste wetsuits hebben een dikte van 2 mm tot 5-6 mm. Dunnere stukken van de wetsuit zitten op gebieden waar meer flexibiliteit is gewenst. Gebieden waar warmte nodig is, moeten dikker zijn.

De bewegingsvrijheid van een wetsuit wordt beïnvloed door:

  • Het materiaal: Neopreen is in verschillende diktes en soepelheden verkrijgbaar. Dunner neopreen is flexibeler, maar biedt minder warmte. Dikker neopreen is minder flexibel, maar biedt meer warmte.
  • De pasvorm: Het wetsuit moet goed passen, zodat het niet te strak zit en je bewegingsvrijheid belemmert.
  • Het ontwerp: De panelen van het wetsuit moeten op de juiste manier geplaatst zijn, zodat je je vrij kunt bewegen.
Wetsuit en watertemperatuur
Bewegingsvrijheid is enorm belangrijk voor een triathlonwetsuit

Ritssluiting

De ritssluiting is een cruciaal onderdeel van het wetsuit. Je moet dus zorgvuldig onderzoek doen voordat je een wetsuit gaat kopen. Kijk naar twee dingen: Bekijk de constructie. De naden rondom de rits moeten sterk, naadloos en glad zijn. Ten tweede kijk je naar de rits zelf. Deze moet vrij op en neer kunnen bewegen. De rits zelf moet zwaar en van hoogwaardige kwaliteit zijn. Tijdens de T1 wissel (zwemmen naar fietsen) ga je namelijk met veel kracht en hardhandig de rits opentrekken, om zo min mogelijk tijd te verliezen tijdens de wissel.

Stijl

Ga je een wetsuit kopen? Dan kan je ook kijken naar de stijl. Stijl heeft eigenlijk te maken met een persoonlijke voorkeur, maar kan ook slaan op dingen als een wetsuit met of zonder mouwen. Beide versies hebben voor- en nadelen. Lange mouwen bieden meer drijfvermogen en warmte, terwijl de mouwloze versies zorgen voor meer schouderbereik en bewegingsvrijheid.

Materiaal: Neopreen

De verschillende materialen die worden gebruikt voor neopreen zijn

  • CR-neopreen: Dit is het meest gebruikte type neopreen. Het is sterk, flexibel en warm.
  • SBR-neopreen: Dit type neopreen is goedkoper dan CR-neopreen, maar het is minder flexibel en warm.
  • Yamamoto-neopreen: Dit is een type neopreen van hoge kwaliteit. Het is erg flexibel, warm en duurzaam.
Wetsuit kopen

Wetsuit kopen in een online shop

Er zijn mensen die het afraden maar een wetsuit kopen kan ook makkelijk online. Ik heb mijn wetsuit (van het merk HUUB) ook online gekocht. Hiervoor heb ik wel een matentabel opgezocht van het merk, om te kijken naar de maat die ik moest kopen. Ik heb de wetsuit gekocht in een maat groter dan dat ik normaal draag. Hij zat in één keer goed. Twijfel je over een maat? Vraag dan advies aan de webwinkel waar je jouw wetsuit wilt kopen.

Kiezen van de juiste maat

Het kiezen van de juiste maat voor een wetsuit is erg belangrijk. Een wetsuit moet strak zitten zodat er geen water doorheen stroomt tijdens het zwemmen, maar niet te strak dat je er niet meer in kan bewegen. Er mag in een pak wel water komen, dat opwarmt, maar het mag er niet doorheen stromen. Bij verschillende winkels is er ook een mogelijkheid om de wetsuits te passen. Bij triathlonaccessoires.nl betaal je voor een uitgebreide passessie 25 euro. Dit bedrag krijg je weer terug als je bij deze winkel een wetsuit koopt. Ook worden er door deze (web-) winkel regelmatig testdagen georganiseerd door het hele land.

Wetsuit kopen: Bekende merken

Er zijn wetsuits verkrijgbaar van verschillende merken. Onderstaande merken kom je tijdens het zoeken naar een geschikte wetsuit veel tegen:

  • Huub
  • Dare to tri
  • Arena
  • Orca
Optrimize

Categorie: Zwemmen

Foto van auteur

Puck

Puck is de medeoprichter van Triathlon365. Sport is haar met de paplepel ingegoten. Ze houdt van zwemmen, fietsen en hardlopen. Daarnaast traint ze ook graag op de sportschool. Sinds 2023 is ze afgestudeerd voedingsdeskundige.

Deel dit artikel op: