Wie op zoek gaat naar een nieuw wetsuit, moet op een aantal dingen goed letten. Niet elke wetsuit is bijvoorbeeld geschikt voor jouw doel of is van de kwaliteit die je wenst. In deze blog bespreek ik de zaken waar je op moet letten tijdens een wetsuit kopen. Deze zaken staan in willekeurige volgorde weergeven, maar zijn allemaal even belangrijk.

Als je mee wilt doen aan een triathlon in buitenwater is het goed om te weten dat het verplicht is om een wetsuit te dragen als de watertemperatuur onder de 16 graden is. Wetsuits zijn helaas niet goedkoop! Het is daarom wel fijn om te weten waar je een redelijk betaalbaar exemplaar kan kopen van een goede kwaliteit.

Wetsuit kopen: Hier let je op!

Er zijn verschillende voorwaarden waar een geschikt triathlonwetsuit aan moet voldoen. Dit is ook de reden waarom je niet zomaar een surfwetsuit aan kan schaffen.

Kiezen van de juiste maat

Het kiezen van de juiste maat voor een wetsuit is erg belangrijk. Een wetsuit moet strak zitten zodat er geen water doorheen stroomt tijdens het zwemmen, maar niet te strak dat je er niet meer in kan bewegen. Er mag in een pak wel water komen, dat opwarmt, maar het mag er niet doorheen stromen. Bij verschillende winkels is er ook een mogelijkheid om de wetsuits te passen. Bij triathlonwinkel.nl betaal je voor een uitgebreide passessie 25 euro. Dit bedrag krijg je weer terug als je bij deze winkel een wetsuit koopt. Ook worden er regelmatig testdagen georganiseerd door het hele land.

Ik heb mijn wetsuit online gekocht. Hiervoor heb ik wel een matentabel opgezocht van het merk, om een beetje te kijken naar de maat die ik moest kopen. Ik heb de wetsuit gekocht in een maat groter dan dat ik normaal draag.

Naden

Zorg er voor dat de wetsuit die je koopt goede, uniforme naden heeft die mooi en vlak tegen de huid zijn. Als je naden met randen of punten hebt, krijg je schaafwondjes. Een naad die niet uniform is, zal een kortere levensduur hebben. Zodra een naad van een wetsuit loslaat, is het heel lastig om dit te repareren. De beste wetsuits op de markt hebben versterkte naden en een soort naadtape, die de naad bedekt. Dit komt ten goede voor de duurzaamheid.

Diktepunten

De meeste wetsuits hebben een dikte van 2 mm tot 5-6 mm. Dunnere stukken van de wetsuit zitten op gebieden waar meer flexibiliteit is gewenst. Gebieden waar warmte nodig zijn, moeten dikker zijn. Je moet proberen om zoveel mogelijk diktepunten te krijgen als jouw budget toelaat. De slechtere wetsuits op de markt bieden vaak maar één dikte aan. Zorg daarom dat je een echt triathlon wetsuit koopt.

Ritssluiting

De ritssluiting is een cruciaal onderdeel van het wetsuit. Je moet dus zorgvuldig onderzoek doen voordat je een wetsuit gaat kopen. Kijk naar twee dingen: Bekijk de constructie. De naden rondom de rits moeten sterk, naadloos en glad zijn. Ten tweede kijk je naar de rits zelf. Deze moet vrij op en neer kunnen bewegen. De rits zelf moet zwaar en van hoogwaardige kwaliteit zijn. Tijdens de T1 wissel (zwemmen naar fietsen) ga je namelijk met veel kracht en hardhandig de rits opentrekken, om zo min mogelijk tijd te verliezen tijdens de wissel.

Temperatuur en doel

Zorg er voor dat je wetsuit het type is dat je helpt bij jouw doel. Als je bijvoorbeeld van tevoren al weet dat je veel gaat trainen in kouder water, zoek dan een wetsuit die gemaakt is voor koud water. Heb je iets nodig waardoor je niet oververhit raakt in het water, kan je kiezen voor iets dat dunner is en misschien zelfs wel een mouwloze versie.

Stijl

Stijl heeft eigenlijk te maken met een persoonlijke voorkeur, maar kan ook slaan op dingen als een wetsuit met of zonder mouwen. Beide versies hebben voor- en nadelen. Lange mouwen bieden meer drijfvermogen en warmte, terwijl de mouwloze versies zorgen voor meer schouderbereik en bewegingsvrijheid.

Bekende merken

Er zijn wetsuits verkrijgbaar van verschillende merken. Onderstaande merken kom je tijdens het zoeken naar een geschikte wetsuit veel tegen:

  • Huub
  • Dare to tri
  • Arena
  • Orca