Zwemplekken in het buitenwater en waterkwaliteit

waterkwaliteit

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

In principe kan je in Nederland (bijna) overal in het buitenwater zwemmen. Wel zijn bepaalde plekken beter geschikt als zwemplekken dan andere. In sommige rivieren kan de stroming bijvoorbeeld erg sterk zijn en wordt er juist afgeraden om op die plek te gaan zwemmen. In vaargeulen en de meeste zandwinplassen is het zelfs verboden om te gaan zwemmen. Ook kan het zwemmen in de zee op bepaalde plekken en/of op bepaalde dagen gevaarlijk zijn door de stroming. Gelukkig zijn er in Nederland verschillende plekken aangemerkt als veilige zwemplekken. Op deze plaatsen wordt ook de waterkwaliteit gecontroleerd.

Controleren van de waterkwaliteit

Op verschillende zwemplekken in Nederland wordt de waterkwaliteit gecontroleerd. Van mei tot en met september wordt tweewekelijks op alle officiële zwemwaterlocaties de waterkwaliteit gemeten. Zo wordt er onder andere gecontroleerd op de aanwezigheid van blauwalg, een bacterie in het water. Wanneer je zwemt in water waar blauwalg is geconstateerd, loop je kans op verschillende klachten zoals huidirritaties, maag- en darmklachten, hoofdpijn, en irritatie aan de ogen. Ook wordt er gecontroleerd op andere verontreinigingen zoals bacteriën of andere giftige algen. Douche je na het zwemmen altijd zo snel mogelijk af met schoon water.

Pictogrammen die de waterkwaliteit op de zwemlocatie aangeven

Er zijn verschillende pictogrammen die meer vertellen over de meldingen op de zwemplek. Op de zwemplek zelf kan je aan gekleurde vlaggen zien of je er kan zwemmen of dat het zwemmen op die plek slecht is voor de gezondheid. In de zwemwaterapp van waterschappen vind je het laatste nieuws over de waterkwaliteit van verschillende zwemplekken.

  • Recente controle: In orde (groene vlag)
  • Nader onderzoek
  • Waarschuwing (oranje of gele vlag)
  • Negatief zwemadvies (rode vlag)
  • Zwemverbod (rode vlag)

Dit zijn zwemwaterprofielen

In de zwemwaterprofielen (te vinden op de zwemwaterwebsite en opgesteld door waterbeheerders) vind je de grenzen van het zwemwater. In deze zwemzone wordt de waterkwaliteit gemeten. Buiten deze zwemzone heeft het water vaak een andere functie, denk bijvoorbeeld aan vaarwater. Ook kan er buiten deze zwemzone sprake zijn van gevaarlijke stroming, voorwerpen of gevaarlijke sporten.
De zwemplekken krijgen een beoordeling over de afgelopen 4 jaar, zo wordt de kwaliteitsklasse voor het aankomende jaar bepaald. Deze kwaliteitsklasse vind je ook op de informatieborden bij de zwemplek. Bij deze informatieborden vind je ook de meldingen over de waterkwaliteit.

De beste buitenzwemplekken per provincie

Wij zijn begonnen met het maken van een lijst met de beste buitenzwemplekken per provincie. Wij maken hierbij vooral gebruik van zwemplekken die worden aangeraden door verschillende triatleten. Heb jij een plek waar je graag zwemt? Laat dan een reactie achter, dan kunnen wij deze plek opnemen in de lijst. Alle officiële zwemplekken kan je vinden in de zwemwaterapp van waterschappen.

Optrimize

Categorie: Zwemmen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: