Aerodynamisch of aero, wat is dat? (tekst en video)

Op veel blogs en in video’s kom je het begrip aero tegen. Van versnelling tot houding, fietsers houden van aero fietsen. Dit is een afkorting van aerodynamisch. Op deze pagina van de Triathlon365 kennisbank vind je een uitleg over dit begrip in tekst en video.

Wat is aero fietsen?

Van alle krachten die je op je fiets moet overwinnen, zijn de twee grootste luchtweerstand en zwaartekracht. Je kan dit laatste voorkomen door op een vlakke ondergrond te rijden. Maar – op een ruimtereis na – is het onmogelijk om lucht te vermijden. Zelfs op een perfecte windstille dag, creëer je veel wint als fietser. Hoe sneller je gaat, des te harder het waait. Bij een snelheid boven 14 kilometer per uur is het de meest dominante weerstand. Tegen de tijd dat je bijna 50 kilometer per uur rijdt, gaat ongeveer 90% van je kracht op in het overwinnen van luchtweerstand. Wetenschappers noemen dit aerodynamische weerstand. Terwijl aerodynamica de studie is van de eigenschappen van bewegende lucht en de interactie tussen lucht en vaste deeltjes die erdoor bewegen, moeten fietsers ook weerstandsverlies begrijpen.

Basis van aerodynamica in een video

Bekijk hieronder een uitleg van dit begrip in een video. Voor dit voorbeeld is een vliegtuig gebruikt, maar de uitleg van het begrip is gelijk aan onze bovenstaande uitleg voor fietsers.

Drukweerstand

Terwijl je rijdt, komen luchtdeeltjes je tegemoet. Deze worden samengedrukt wanneer ze jou raken en vervolgens uit elkaar gedrukt nadat ze over je heen stromen. Het verschil in luchtdruk aan de voorkant naar de rug creëert weerstand. Aerodynamische vormen verminderen deze drukweerstand, door het drukverschil tot een minimum te beperken en de lucht soepel over de voorkant te laten vloeien.

Huidwrijving

Er is wrijving tussen je lichaam en de luchtdeeltjes die over je heen bewegen, evenals wrijving tussen de lagen van lucht om je heen. De lucht boven je lichaam is stationair; de lucht die over je heen stroomt is snel en vrij. De overgang tussen die gebieden creëert wrijving die zorgt voor slepen. Huidwrijving kan worden gemanipuleerd om de algemene weerstand te verminderen. Dit zie je onder andere terug met de kuiltjes in een golfbal of getextureerd materiaal op de schouders van een skinsuit.