Home » De beste triathlon horloges 2021

De beste triathlon horloges 2021

Beste triathlonhorloges

De eerste echte sporthorloges konden alleen tijd en hartslag meten. Ze boden niet echt veel toegevoegde waarde aan een triathlontraining. Dankzij de toename van ingebouwde GPS en de vooruitgang op GPS-gebied, zijn moderne triathlonhorloges hele geavanceerde apparaten geworden. Iedereen atleet kan baat hebben bij deze technologie. Het zijn echte multisporthorloges, die je kan gebruiken bij meerdere trainingen, disciplines en wedstrijden. We gaan zelfs nog een stap verder en durven wel te stellen dat je met een goed triathlon horloge effectiever en beter kan trainen.


🏆Onze favoriet

Garmin Forerunner 945

Dit is voor ons voor 2021 de beste keuze. Uitstekende GPS, mutisportmodus en geschikt voor triatleten van elk niveau. Lange batterijduur en hartslag meten onder water. Enkele voordelen:

 • Ingebouwde MP3-speler
 • 40 uur batterij in GPS modus
 • Trainingsstatus
 • Hartslag tijdens zwemmen (geen hartslagband nodig)

🏅Topklasse

Garmin Fenix 6X Pro

Heb je net een iets hoger budget, dan ga je – zonder twijfel – voor de Garmin Fenix 6 Pro. Dit is een premium sporthorloge waar je als sporter écht heel veel plezier uit gaat halen. Enkele voordelen:

 • NFC betalen
 • Ingebouwde MP3-Speler TOPO Europe kaarten
 • Hartslag tijdens zwemmen
 • 60 uur batterij met GPS

💰Instapmodel

Garmin Forerunner 735XT

Heb je een kleiner budget? Dan is de Garmin Forerunner 735XT écht het overwegen waard. Weliswaar een iets ouder horloge, maar nog steeds een van de betere triathlonhorloges.

 • Prijs/kwaliteit
 • Multisportmodus
 • VO2 Max metingen
 • Biedt geavanceerde fiets-, zwem- en hardloopdynamiek

Triathlon smart watch 2021

De afgelopen jaren zijn er een aantal hele gave horloges op de markt gekomen. De voorheen zo eenvoudige horloges zijn door de smartwatch- en horlogemakers omgetoverd tot complete fitness trainingtools. Met een goed triathlonhorloge kun je bijvoorbeeld zien hoe ver je hebt hardgelopen en welke route je hebt genomen, je kan zwemactiviteiten (zowel binnen als buiten) tracken en je VO2 Max wordt tijdens het hardlopen berekent. Deze lijst met beste triathlonhorloges houden we al sinds 2018 bij en krijgt elk jaar meerdere updates. We hebben alle horloges uit de lijst zelf getest tenzij anders aangegeven. Je vindt in de onderstaande koopgids en toplijsten merken zoals Garmin, Polar, Suunto en Wahoo.

Drie verschillende modi

Je kan een horloge pas echt een triathlonhorloge noemen als het in drie modi werkt. Dit zijn natuurlijk zwemmen, fietsen en hardlopen. Als je een triathlon wilt gaan doen of al vaker hebt gedaan, en op zoek bent naar een slim horloge (smart watch) dan ga je horloges zoeken die deze modi aanbieden. De horloges bovenaan de toplijsten hebben allemaal een speciale multisportstand, waarmee je de drie sporten goed kan tracken. De horloges verderop in de lijst hebben voor triatleten wellicht wat meer nadelen. Al deze horloges bevelen wij echter aan voor triatleten, zowel beginners als gevorderden.

De beste triathlon horloges van dit moment

Hieronder zie je in het overzicht een greep uit de bovenste regionen van onze toplijst van beste horloges voor triatleten. Als je op de Bekijk-knop drukt, lees je er direct meer informatie over. Onder de tabel krijg je inhoudelijke informatie per horloge. De prijzen uit deze tabel worden dagelijks live opgehaald.

Garmin Forerunner 945

Triathlonbundel Forerunner 945
Triathlonbundel van de Garmin Forerunner 945

De Garmin Forerunner 935 was al direct na de release een grote hit onder triatleten. Logisch dat Garmin al vrij snel de Garmin Forerunner 945 lanceerde. Wij hebben dit horloge, dankzij een leuke samenwerking met Garmin, uitgebreid mogen testen. Ook hebben we de verschillen tussen de 935 en 945 op een rijtje gezet. Het nieuwe horloge scoort in al onze testen enorm hoog. Helaas hangt er nog wel een pittig prijskaartje aan het duurdere triathlonhorloge. Je krijgt er echter wel handige, interessante en gave functies voor terug. Sinds eind 2019 heeft de 945 ook een update gekregen, waardoor je er ook onder water je hartslag mee kan meten. Je hebt dus geen aparte hartslagband meer nodig! Het model heeft uitstekende GPS, lange batterijduur en een eigen muziekopslag.

Voordelen

 • 40 uur batterij in GPS stand, 10 uur met GPS en muziek aan.
 • Multisportmodus
 • VO2 max en trainingsstatus
 • Ons favoriete triathlonhorloge voor 2021
 • Geïntegreerde kleurenkaarten
 • Hartslag onder water tracken
 • Werkt uitstekend met apps zoals Komoot, myFitnessPal, Relive, Runkeeper, Spotify, Strava en TrainingPeaks.

Nadelen

 • Prijskaartje
 • Geen touchscreen

Alle specificaties bekijken en dit horloge kopen

In de onderstaande tabel staan de beste prijzen voor dit horloge van laag naar hoog gesorteerd. Druk op de bekijk-knop om er meer informatie over te lezen en om alle specificaties te bekijken.

Garmin Fenix 6X Pro

Garmin 6X Pro
De Garmin Fenix 6 serie kun je in meerdere modellen kopen. Wij raden de 6X Pro of Solar aan.

De Garmin Fenix 6X Pro is nog nét even iets duurder de 945. We hebben wel even getwijfeld welk horloge we tot onze favoriet zouden benoemen, maar uiteindelijk is het toch de 945 geworden wegens het prijskaartje van de 6X Pro. De Pro-versie is hét triathlonhorloge voor mensen die iets meer willen uitgeven. Het meet en weet alles wat je nodig hebt tijdens een triathlontraining en werkt naadloos samen met externe apps. In GPS modus gaat de batterij tot 60 uur (!!) mee. Dankzij de TOPO kaarten zal je niet snel verdwalen. De 6X Pro kan o.a.  hartslagmeting op de pols, PulseOx2, outdoor navigatie sensoren, ingebouwde activiteiten profielen, een nieuwe powermanagement functie, prestatiemetingen, contactloos betalen, smartphonemeldingen.

Voordelen

 • Énorm lange batterijduur
 • Meet alles wat je nodig hebt als triatleet, voor elke sport
 • Naast Triathlon kun je er nog veel meer mee. Er zijn zelfs kaarten van golfbanen ingeladen op het horloge.
 • Werkt uitstekend met apps zoals Komoot, myFitnessPal, Relive, Runkeeper, Spotify, Strava en TrainingPeaks.
 • Meet hartslag ook onder water zeer accuraat. Geen hartslagband meer voor nodig!

Nadelen

 • Prijskaartje
 • Smartwatch functionaliteit voelt ietwat beperkt aan. Het is meer een echt sporthorloge

Alle specificaties bekijken en dit horloge kopen

Hieronder zie je alle aanbiedingen van de 6X pro. Klik op de button om er meer over te lezen en de specificaties te bekijken.

Garmin Forerunner 735XT

Multisport mode 735XT

Als beste budgetkeuze hebben we gekozen voor de 735XT. Voor de oplettende lezer: Ja, we weten dat er drie Garmin horloge achterelkaar staan, maar dit is écht oprecht onze eerlijke mening. Op de Triathlon365 redactie gebruiker nog 2 mensen de Forerunner 735 voor alle trainingen. Hoewel het horloge iets ouder is en niet de nieuwste Garmin functies bevat, is het nog steeds een van de betere triathlonhorloges. Je kan er prima een triathlon mee voltooien en er voor trainen. Ook bij de bezoekers en fans van de Triathlon365 Facebookpagina is dit horloge nog steeds favoriet. Dankzij de prijs scoort het horloge ook bij onze eigen testen zeer goed.

Voordelen

 • Absoluut de prijs. Je krijgt een zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding
 • Batterijduur meer dan voldoende voor een hele triathlon
 • VO2 Max metingen
 • Mogelijk om alle triathlonsporten te tracken
 • Uitstekend triathlonhorloge.

Nadelen

 • Ouder model
 • Geen NFC betalingen
 • Geen ingebouwde muziekspeler
 • Geen routekaarten op het scherm

Alle specificaties bekijken en dit horloge kopen

Hieronder zie je een overzicht met daarin de meest recente prijzen van de Forerunner 735XT.

Garmin Forerunner 735XT
€299,95
Hardloopshop.nl
Garmin Forerrunner 735 XT
€359,00
2 nieuw vanaf €359,00
1 tweedehands vanaf €633,13
Prijs gecheckt op 21 januari 2021 13:22
Amazon.de

Horloges buiten de drie categorieën

Naast de bovenstaande horloges, die toevallig allemaal van het merk Garmin zijn op het moment, hebben ook Suunto, Polar en Wahoo héle gave horloges gemaakt. Deze modellen zijn stuk voor stuk geschikt voor triatleten en hebben allemaal de basis die je nodig hebt voor een goed triathlonhorloge. De onderstaande horloges doen op sommige gebieden niet onder voor de horloges uit de bovenstaande categorieën. De kans is groot dat in 2021 de lijst regelmatig verandert en dat één van de onderstaande horloges of nieuwe horloges van deze merken hoog komen te staan.

Suunto 9 Baro

Suunto 9 horloge
Afbeelding: Suunto.com

De Suunto 9 is voor ons het beste Suunto horloges voor triatleten. De Baro-versie is waterdicht tot en met 100 meter, waardoor je er ook mee kan duiken. Het horloge heeft een multisportstand en een mega-lange batterijduur. Dit model is voorzien van een navigatiemodus, maar heeft geen uitgebreide kleurenkaarten. De nauwkeurige GPS zorgt er voor dat trainingsrondjes goed worden bijgehouden. Na een training krijg je een hersteladvies te zien. Deze wordt berekent op basis van de intensiteit van de training. Nadeel is wellicht dat dit horloge een diameter heeft van 51,5mm, waardoor het vrij groot is. Dit kan voor mensen met dunne/normale polsen even wennen zijn.

Kopen

Polar Vantage V2 (nieuw) en de Polar Vantage V en M

Polar Vantage V2 triathlon

Veel triatleten gebruiken een Polar horloge om mee te trainen. Je kan van dit merk meerdere horloges gebruiken als triatleet. De Polar Vantage V2 is het nieuwste model en ook het meest geschikt voor fanatieke triatleten. De normale V kan ook prima gebruikt worden voor een triatlon, maar missen wel enkele nieuwere Polar functies. Heb je het budget? Ga dan voor de V2. De M kan worden gezien als een prima budgetkeuze.

Vantage V2 kopen

Wahoo ELEMNT Rival: De beste nieuwkomer in de lijst

De Wahoo kwam vrij onverwachts met een eigen multisporthorloge. Met deze zet heeft Wahoo de titel: Beste nieuwkomer gekregen. De Wahoo ELEMNT Rival hebben wij helaas zelf nog niet kunnen testen (als enige horloge in de lijst). Natuurlijk hebben wij hier wel talloze reviews van gelezen en gekeken. De ervaringen zijn tot dusver positief, ook van de mensen om ons heen. Leuk is dat je de transities niet meer met een knop hoeft aan te geven. De Wahoo herkent uit zichzelf dat je gestopt bent met zwemmen en overgaat naar fietsen. Zodra wij het model hebben uitgetest, passen we dit artikel natuurlijk aan!

Wahoo ELEMNT Rival horloge kopen

Garmin Forerunner 745

De opvolger van de Garmin 735XT werd vorig jaar gelanceerd. Deze heeft de naam Garmin Forerunner 745 gekregen. De 735XT was hét instapmodel vanwege de hoge prijs/kwaliteitsverhouding. Het is toch wel een klein beetje jammer dat de 745 qua prijsklasse meer in het duurdere segment valt. Dat neemt niet weg dat het een absoluut geweldig horloge is. Goed geschikt voor triatleten en het bevat alle nieuwe functies van Garmin die je wil hebben als sporter!  

Garmin Forerunner 745 kopen

Garmin Forerunner 935

Garmin Forerunner 935 prijs vergelijker aanbieding

De Garmin 935 was in 2019 en een deel van 2020 verkozen tot favoriete triathlonhorloge. Deze titel heeft het GPS-apparaatje inmiddels in moeten leveren aan zowel zijn opvolger, de Garmin Forerunner 945 als de superieure Garmin Fenix 6X Pro. De onderstaande tekst komt uit een oudere versie van dit artikel. Het is toch zeker nog een hele goede koop. Naar verwachting wordt het horloge steeds goedkoper nu er meerdere overige triathlonhorlogemodellen op de markt zijn, zoals de 945, 745 en Fenix 6-serie.

Wat kan je met de Forerunner 935?

Je kan alle drie de triathlonsporten volgen en 24 uur per dag in trainingsmodus blijven. Dit horloge is geschikt voor iedereen. Of je nu een doorgewinterde ironman-triathleet bent of een beginner. Dit is het nieuwere model en een flinke verbetering ten opzichte van de 920.

Het ontwerp

Veel mensen klagen dat de sporthorloges die zij hebben gekocht niet comfortabel zijn. De pasvorm is niet goed of het horloge is te groot in formaat. De Garmin Forerunner 935 verschilt niet qua grootte van formaat, maar de grotere afmetingen hebben een voordeel omdat je zo het triathlonhorloge makkelijker kan bedienen.

Kenmerken van de 935

Een goed triathlonhorloge moet naar mijn mening in staat zijn om hardlooptrainingen, fietsritten en zwemtrainingen nauwkeurig te volgen. De 935 heeft de potentie om echt een trainingsmaatje te worden. Het kan de gemiddelde snelheid en hartslag bijhouden en geeft waarschuwingen om een snelheid te behouden. Ook geeft de Garmin Forerunner 935 voorspellingen over wat de eindtijden zullen zijn.

Het is een uitstekende stappenteller en is slim genoeg om je te vertellen hoeveel fitter je kan worden. In het water is de 935 een zeer betrouwbare partner met zwemmen. Het heeft een zeer gevoelige GPS-tracker, SWOLF-tracker en lengtetracker. De laatste helpt je het aantal keren te berekenen dat je voor elke slag het water hebt bereikt. Het stelt je in staat om te bepalen of de slag in de loop van de tijd efficiënter wordt. De SWOLF-tracker helpt bij het berekenen van de slagen van elke lengte.

Garmin Connect

Alle Garmin-producten worden tegenwoordig geleverd met de applicatie Garmin Connect. Deze interactieve app kun je gebruiken om workouts te volgen, die je ook weer met andere Garmin Connect gebruikers kan delen. Dit is een leuke functie als je een trainingspartner hebt die het ook gebruikt. De meeste mensen kiezen nog voor andere apps, zoals Strava. Deze is ook compatibel met de Garmin Forerunner 935.

Mijn favoriete functie van de 935

Een van mijn favoriete functies is echter de rekenmachine die berekent hoeveel rusttijd je moet hebben op basis van je meest recente training. Het belang van rust is iets wat veel triathleten onderschatten. Dankzij deze toegevoegde functie laat Garmin zien dat ze de triathleten begrijpen en ondersteunt op momenten dat het echt nodig is.

935 van Garmin kopen

Waar let je op als je een triathlonhorloge koopt?

Voor het samenstellen van deze lijst hebben we meerdere horloges met elkaar vergeleken. Een goed triathlonhorloge is namelijk best een grote uitgave, vandaar dat we dit ook uitgebreid doen. Triatleten stellen weer hele andere eisen aan een trainingshorloge dan andere sporters. Wij letten altijd goed op de volgende punten bij het vergelijken, reviewen en kopen van een triathlon watch:

 • Batterijduur: Een triathlonhorloge moet een lange batterijduur hebben. Zowel triathlontrainingen als wedstrijden zijn enorm lang. Je wil natuurlijk dat het horloge in GPS-stand de volledige triathlon al je gegevens meet. Let dus goed op de statistiek: batterijduur in GPS stand. Hoe lang een batterij meegaat op standby stand is niet heel erg interessant.
 • Waterdichtheid en zwemmen: Een triathlon start met zwemmen. Je wil dan ook een horloge hebben die tot ten minste 50 meter waterdicht is. Een goed triathlonhorloge meet ook andere zwemgegevens, zoals aantal slagen, tempo en SWOLF. Sommige horloges, zoals de Garmin Fenix 6X Pro en Garmin Forerunner 945 meten ook de hartslag onder water via de pols. Als alternatief kun je ook een hartslagband, zoals de HRM Tri, Swim, Run of Dual gebruiken bij andere modellen.
 • Multisportmodus: Je wil een horloge hebben die je in multisport-stand of modus kan zetten. Het liefste met één druk op de knop. Zo kun je eenvoudig de overgang tussen zwemmen en fietsen en tussen fietsen en zwemmen registreren. Je wil niet tijdens de transitie eerst een paar minuten zoeken naar de instelling om de volgende sport te starten. De Wahoo ELMNT herkent zelfs automatisch de overgangen tussen de sporten.
 • Comfort en pasvorm: Een grote horlogekast gaat vaak niet lekker samen met dunne polsen. Ook mensen met normale polsen moeten vaak lang wennen aan een horloge met een te grote horlogekast. Daarnaast let je ook op de pasvorm. Je hebt het horloge – waarschijnlijk – 24 uur per dag om. Het is logisch dat je eerst even moet wennen, maar uiteindelijk moet het wel goed voelen.
 • Robuustheid: Een triathlonhorloge moet tegen een stootje kunnen.

Welke trackers hebben de lijst niet gehaald?

Dit artikel passen wij elk jaar meerdere keren aan. De grootste update is altijd in januari. In de volgende alinea lees je welke horloges er verdwenen zijn en welke horloges er bij zijn gekomen. Ook zijn er een aantal horloges die de lijst niet hebben gehaald. Voorheen hadden we een kopje met daaronder horloges en activity trackers die niet voldeden aan de bovenstaande eisen. Zo kun je met Fitbit activity trackers trainingen bijhouden, maar is de GPS niet aanwezig of de batterijduur dramatisch. Helaas hebben wij daarom een keuze moeten maken en hebben we gekozen om echt alleen de tophorloges te weergeven. In een ander artikel met goedkope triathlonhorloges lees je meer over horloges onder de 250 euro.  

Lijst van vorig jaar en sinds vorige update: Wat is er anders?

Vorig jaar stonden de TomTom Multisport, Polar M400 en Fitbit Flex 2 nog in de lijst. Deze horloges stonden weliswaar niet hoog, maar kregen wel een vermelding. Deze horloges hebben de lijst van beste triathlonhorloges 2021 niet gehaald. De nummer 1 van 2018 en 2019 qua prijs/kwaliteit, de Garmin Forerunner 735XT, is teruggezet naar de beste koop in de categorie instapmodel of budget. De Fenix 6 (meerdere versies), Garmin 745, Vantage V2 en Polar Grit X hebben een plek in de lijst weten te veroveren. De Garmin Fenix 6 is – als je het budget hebt – de allerbeste koop en is verkozen tot topklasse horloge. De beste nieuwkomer is de verassende Wahoo ELEMNT Rival.

Veelgestelde vragen

Een aantal veelgestelde vragen en antwoorden over de lijst met beste horloges voor een triathlon en triathlontraining.

Samengevat, welke triathlonhorloges raden jullie echt aan?

Wij hebben onze aanbevelingen onderverdeeld in drie categorieën. Onze favoriete keuze is dit horloge, de beste koop (als je het budget hebt) is dit horloge. Voor mensen met een beperkter budget raden wij dit horloge van harte aan.

Welke merken komen er in het artikel aan bod?

De tophorloges uit het artikel zijn op dit moment allemaal van het merk Garmin. Dit is ook wel eens anders geweest, maar op dit moment vinden wij dit oprecht de beste horloges voor triatleten. Naast Garmin lees je ook info over Polar, Wahoo, Suunto, Fitbit en meer.

Wat moet een triathlonhorloge echt kunnen?

Dit is erg afhankelijk per persoon. De ene persoon vindt het belangrijk om uitgebreide informatie te hebben over trainingsstatus. Een ander persoon wil graag navigatiekaarten op het horloge kunnen inzien of muziek luisteren die intern is opgeslagen. Dit is voor iedereen weer anders. Let wel goed op batterijduur in GPS stand en de optie om meerdere sporten te tracken (multi sport)

Er staan veel Garmin horloge in, maar er ontbreken ook een aantal modellen. Klopt dit?

Jazeker. Garmin heeft enorm veel horloges uitgebracht. Sommige modellen, zoals de Garmin Venu en de Vivoactive series zijn minder geschikt voor een triathlon. Deze vallen meer in de lifestyle serie, waardoor er meerdere belangrijke sportstatistieken ontbreken.

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.