Home » Verschillen tussen de HRM Tri, Swim, Run en Dual van Garmin (hartslagbanden)

Verschillen tussen de HRM Tri, Swim, Run en Dual van Garmin (hartslagbanden)

Garmin heeft enorm veel soorten hartslagbanden/hartslagsensoren op de markt. Waar veel oudere Garmin-producten na het uitkomen van een nieuwe versie vervangen worden, lijken hartslagbanden meer tijdloos. Garmin heeft – op het moment van schrijven – vier hartslagbanden in de winkel liggen: De Garmin HRM Tri, Garmin HRM Swim, Garmin HRM Run en de iets minder goed verkrijgbare Garmin HRM Dual. Met een hartslagband meet je jouw hartslag net iets betrouwbaarder dan via een polsmeting met een (sport)horloge of activity tracker. Tussen de hartslagbanden zitten een aantal verschillen, maar ook overeenkomsten. Ik heb de hartslagbanden uitgebreid bekeken. Eerder hebben we twee van deze HRM-banden al uitgebreid getest – in samenwerking met Garmin. Nu bekijk ik de verschillen tussen de diverse hartslagmeters van het merk! Daarbij vergelijk ik direct de beste prijzen in diverse online winkels.

Wat is een Garmin HRM?

Een Garmin HRM is een hartslagband waarmee hartslaggegevens van de drager worden opgeslagen. HRM is de afkorting van Heart Rate Monitor. Soms kan deze afkorting verwarrend zijn, omdat het ook kan staan voor Humanresourcemanagement. In de sportwereld staat het gewoon voor Heart Rate Monitor. Als je dit letterlijk zou vertalen in het Nederlands zou je het een hartritmemonitor kunnen noemen. Het is een band die je om je borst heen doet. De sensor meet hartslaggegevens, slaat deze op en verstuurt ze naar een gekoppeld apparaat via bluetooth en/of ANT+. Garmin heeft meerdere HRM’s op de markt, namelijk de Tri, Swim, Run en Dual. Lees in een ander artikel op deze website hoe draagbare hartslagmeters werken.

Wat is de Garmin HRM Tri?

Zoals de naam al aangeeft: deze hartslagmeter is gemaakt speciaal voor triatleten. De hartslagmeter zit comfortabeler dan de andere modellen van hetzelfde merk, omdat triatleten de band langer om hebben dan de gemiddelde sporter. Je kan er mee zwemmen (buiten in open water, zwembad minder geschikt), fietsen en hardlopen. De batterij gaat met gemak een hele triathlon mee. Naast de hartslag meet de borstsensor ook cadans en de verticale bewegingen van het bovenlichaam. Daarnaast ook de contacttijd van je voeten met de grond. Een HRM voegt dus zeker wat toe aan een training.

TRI hartslagband kopen

Hieronder zie je de beste prijzen in de online winkels. Deze prijzen worden dagelijks live opgehaald, zodat je verzekerd bent van de beste prijs.

Wat is de Garmin HRM Swim?

De Garmin HRM Swim is een hartslagband speciaal ontworpen voor mensen die graag zwemmen. Dit is dé hartslagband voor zwemmers die graag in een zwembad baantjes zwemmen. Dit is ook meteen de reden waarom deze hartslagband vaak in een bundel wordt gekocht met de Tri-borstband. Zo kun je buiten in open water zwemmen tijdens koppeltrainingen met de Tri en in een zwembad trainen met de Swim. Deze band heeft een speciaal antislip ontwerp, waardoor het iets strakker tegen de huid zit dan de andere banden. Op deze manier blijft het beter tegen de huid gedrukt tijdens het afzetten tegen de kant in het zwembad en is het beter bestand tegen de chemicaliën in het zwembadwater. De beste koop voor mensen die graag in een zwembad zwemmen en hun hartslaggegevens willen meten.

Garmin HRM Swim kopen en aanbiedingen

Hieronder zie je de beste prijzen voor deze hartslagband op een rij. De prijzen worden dagelijks voor je gesorteerd op beste prijs. Als een HRM Swim in de aanbieding is, zie je dat ook direct. Het product schuift dan naar boven in de lijst. Let op dat er ook bundels in de lijst staan, deze zijn iets duurder dan de losse hartslagbanden, waardoor ze lager in de lijst belanden.

Wat is de Garmin HRM Run?

De HRM Run is ontworpen voor hardlopers en wandelaars. Het meet – naast hartslaggegevens – het aantal stappen per minuuut (ook wel cadans genoemd), verticale oscillatie en ook de grondcontacttijd. Hierdoor kun je de looptechniek nog beter analyseren. Je kan niet met deze hartslagband zwemmen, maar het geheel is wel spatwaterdicht. Ben je dus aan het hardlopen en het gaat keihard regenen? Dan is dit geen enkel probleem. Met ANT+ koppel je deze band eenvoudig aan een telefoon, waarmee je na een run je gegevens deelt.

Garmin HRM Run kopen

In de onderstaande tabel zie je de beste prijzen online voor deze hartslagband.

Wat is de Garmin HRM Dual?

De Garmin HRM Dual is een minder bekende hartslagband. Het is tevens de enige hartslagband van Garmin waarbij je zowel met ANT+ als Bluetooth een koppeling kan maken. Je kan deze band goed gebruiken om veel soorten sporten mee uit te voeren. Zwemmen (zowel binnen als buiten) kan niet met deze hartslagmonitor. Je kan er wel uitstekend mee hardlopen en fietsen (ook in de regen!). De dual heeft de langste batterijduur van de vier hartslagbanden en ook de laagste adviesprijs. Het meet echter alleen de hartslag en niet andere statistieken, zoals staplengte, cadans, verticale oscillatie, grondcontacttijd, verticale ratio en dergelijke. Je hebt van dit model ook de Garmin Soft Strap Premium HR-versie. Dit is eigenlijk gewoon de Dual, maar dan zonder bluetooth.

HRM Dual kopen

Hieronder bekijk je de beste prijzen van deze hartslagband in de bij ons aangesloten webwinkels

Verschillen tussen hartslagbanden in een tabel

In de onderstaande tabel zie je goed wat de verschillen zijn tussen de verschillende Garmin borstbanden waarmee je hartslag accuraat kan meten. Mis je nog een kenmerk voor de HRM vergelijking? Neem dan gerust contact met ons op. Dan passen we dat gewoon even aan!

KenmerkenHRM TRIHRM SWIMHRM RUNHRM DUAL
Adviesprijs€129,99€99,99€99,00€79,99
Borstomtrek58 – 145 cm58 – 145 cm64 – 144 cm63,5 – 132 cm
BluetoothNeeNeeNeeJa
ANT+JaJaJaJa
Gecodeerde hartslagsensor*JaJaJaJa
Batterij levensduur*10 maanden18 maanden12 maanden42 maanden
ZwemmenJaJaNee, spatwaterdichtNee, spatwaterdicht
Activiteiten aanbevolenFietsen, Hardlopen, zwemmen in open waterFietsen, Hardlopen, zwemmen in zwembad en zwemmen in open waterFietsen, HardlopenFietsen, Hardlopen
Meten en wetenHartslag, staplengte, cadans, verticale oscillatie, grondcontacttijd, verticale ratioHartslagHartslag, staplengte, cadans, verticale oscillatie, grondcontacttijd, verticale ratioHartslag

*Met een gecodeerde hartslagsensor wordt het signaal niet verstoort door andere ANT+ apparaten in de buurt
*batterijduur bij gemiddeld gebruik

Grootste verschillen tussen de hartslagbanden uitgelicht

De bovenstaande tabel geeft een goed overzicht van de verschillen tussen de vier hartslagbanden van Garmin. Belangrijkste verschillen tussen de vier HRM’s zijn:

  • De HRM Tri is goed geschikt voor zwemmen in open water, maar meet niet accuraat hartslaggegevens als je baantjes in een zwembad zwemt.
  • Veel triatleten twijfelen tussen de HRM Tri of de HRM Run. Grootste verschillen tussen de twee zitten in het zwemmen (buiten of zwembad), maar ook in draagcomfort. De TRI is gemaakt voor triatleten die de hartslagband voor lange tijd dragen. Ik heb beiden banden getest en het draagcomfort is bij de TRI band een stuk hoger. Daarnaast verzendt deze band ook Running Dynamics-gegevens naar Garmin Connect.
  • De HRM Dual en HRM Swim meten alleen hartslag en geven geen extra gegevens zoals cadans, verticale oscillatie en grondcontacttijd.
  • De HRM Swim is echt ontworpen om mee te zwemmen (buiten en binnen). De band zit een stuk strakker en sluit beter aan op het lichaam (althans, op mijn lichaam tijdens de test). Dit is zo ontworpen omdat je in het zwembad jezelf hard afzet tegen de kant. De Tri-hartslagband van Garmin kan dan verschuiven op de borst. Je kan echter wel gewoon binnen zwemmen met deze hartslagband, alleen zijn de gegevens minder accuraat.
  • De HRM Run en Dual zijn spatwaterdicht. Je kan er wel mee hardlopen door de regen, maar zeker niet mee zwemmen.
  • De HRM Run en Dual zijn geschikt voor een borstomtrek vanaf respectievelijk 64 cm en 63,5 cm waar de andere banden voor de minder grote borstomtrek geschikt zijn.
  • HRM Dual heeft als enige hartslagband ook bluetooth ingebouwd, waardoor het gegevens direct via bluetooth met een telefoon kan delen. Andere hartslagbanden werken met een ANT+ koppeling of met een app-koppeling na de workout.
  • Bij gemiddeld gebruik gaat de HRM Dual batterij het langste mee. Deze banden van Garmin maken gebruik van een CR2032 batterij, die je zelf eenvoudig kan vervangen.

Conclusie: Welke Garmin HRM hartslagband moet ik kopen voor welke (triathlon)sport?

In de onderstaande afbeelding zie je precies waar wij welke hartslagband voor aanraden:

Welke-Garmin-HRM-kopen

Infographic voor en door Triathlon365. Je mag deze gebruiken voor een eigen website of op sociale media, mits je de volgende tekst met klikbare link plaatst: “Infographic met dank aan Triathlon365

Veelgestelde vragen over de hartslagbanden en hartslagsensoren van Garmin

Een aantal vragen en antwoorden over de hartslagbanden van dit merk.

❓Hoe werkt een Garmin HRM?

De Garmin HRM bestaat uit twee delen: een sensor en een riem. De sensor maakt verbinding met twee metalen drukpunten op de riem. Het deel van de HRM dat uw hartslag daadwerkelijk leest, is ingebouwd in de riem zelf. De riem verzendt de informatie vervolgens naar de sensor, die deze via ANT + of Bluetooth (alleen dual) naar een aangesloten apparaat verzendt.

➡️Wat is het verschil tussen de Garmin HRM tri en Garmin HRM Swim?

De HRM Tri zit comfortabeler, omdat je deze langer om hebt dan de HRM Swim. Je kan met de Tri hartslagband niet accuraat gegevens meten tijdens het zwemmen in een zwembad. Dit kan met de Swim wel. De Tri is meer gemaakt voor het zwemmen in open water.

?Zitten er grote verschillen tussen de hartslagbanden?

Jazeker. Er zijn een groot aantal overeenkomsten, maar zeker evenveel verschillen tussen de verschillende sensoren. Ga direct naar de Garmin HRM verschillen- en vergelijkingstabel om alle verschillen in een overzicht te bekijken.

?Met welke hartslagmonitor kan ik zwemmen?

Je kan met de HRM Tri en de HRM Swim goed zwemmen. De eerstgenoemde is ideaal voor openwaterzwemmen, maar werkt in een zwembad niet goed. De Swim kun je gebruiken om zowel binnen als buiten mee te zwemmen. De Run en Dual zijn niet geschikt om mee te zwemmen.

?Hoe lang gaat de batterij mee van een Garmin HRM?

De HRM Tri heeft – in normaal gebruik – de minste batterijduur (10 maanden). De HRM Dual heeft de langste batterijduur (42 maanden). Gelukkig kan je bij alle modellen de CR2032 batterij eenvoudig zelf goedkoop vervangen.

?Waarom is de Garmin HRM Dual goedkoper?

De Dual is de goedkoopste hartslagband van de vier modellen. Dit komt omdat het enkel hartslag meet en geen andere gegevens, zoals grondcontacttijd, verticale oscillatie en cadans. Daarnaast kun je er ook niet mee zwemmen. Het is wel ideaal voor de gemiddelde hardloper.

Alle hartslagbanden op prijs gesorteerd

Hieronder zie je alle hartslagbanden die in dit artikel zijn genoemd. De prijzen zijn van laag naar hoog gesorteerd.

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *