Buitenzwemmen: Dit neem je mee als je in open water gaat zwemmen!

Openwater zwemmen buitenzwemmen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Als triatleet spendeer je veel tijd in het water. Hoewel veel mensen de voorkeur geven om dit in een zwembad te doen, is er toch een grote groep die liever in buitenwater gaat zwemmen. Eén van de voordelen is dat dit het dichtst in de buurt komt bij het zwemmen tijdens een triathlon zelf. Daarnaast heeft het – volgens diverse onderzoeken – ook veel voordelen om in open water te zwemmen. Zo zorgt het voor een betere slaapt, verbeterde bloedcirculatie en een sterker immuunsysteem. In het zwembad is de temperatuur vaak het hele jaar door gelijk. Bij buitenzwemmen is dit niet zo. Je moet jezelf goed en warm aankleden en diverse dingen meenemen. In deze blog bekijken we de diverse spullen die je mee moet nemen als je in open water gaat zwemmen!

Kleding voor buitenzwemmen

Het is belangrijk om jezelf goed aan te kleden voor een training in open water. Het zwemonderdeel is niet voor niets het meest gevaarlijke onderdeel van een triathlon! Het hangt er natuurlijk vanaf hoe warm het water is. Is de watertemperatuur ruim boven de 16 graden, dan is een wetsuit niet per se nodig. Is het water kouder, wat vaak in Nederland en België het geval is, dan kies je wel voor een wetsuit.

Onderlaag: trisuit of zwemkleding

Je draagt altijd iets van zwemkleding, ook onder een wetsuit. Doe je een koppeltraining en stap je na het zwemmen op de fiets? Dan doe je een trisuit aan onder een wetsuit. Is het water warm? Dan volstaat een trisuit of andere algemene zwemkleding ook prima.

Wetsuit

Bij koud water moet je een wetsuit dragen. Dit is bij een triathlon waarbij er gezwommen wordt in koud water ook vaak verplicht. Het is dan ook goed om er veel mee te trainen.

Kleding bij koud water

Als het water koud is, maar je als triatleet toch door wilt trainen, is het handig om ook te investeren in een aantal zaken, zoals een neopreenbadmuts, een setje neopreen sokken en speciale handschoenen om mee te zwemmen. Hieronder zie je een aantal voorbeelden op een rij:

Sporthorloge om mee te zwemmen

Je wilt na het zwemmen natuurlijk alle statistieken van de workout kunnen bekijken. Dit doe je met een goed GPS horloge / triathlonhorloge. Niet alle horloges zijn geschikt om mee te zwemmen. Een goed triathlonhorloge is dit wel. Hieronder zie je enkele voorbeelden van geschikte buitenzwem-horloges, die ook in open water een goed GPS signaal hebben:

Safeswimmer
Met een safeswimmer ben je goed zichtbaar voor anderen

Safeswimmer / zwemboei voor openwaterzwemmen

Als je in het water ligt, ben je niet altijd goed zichtbaar voor anderen. Een safeswimmer biedt dan zeker uitkomst. Deze kan je in verschillende soorten en maten kopen.

Algemene tips:

  • Ga nooit alleen zwemmen, maar zorg dat er iemand meegaat of vanaf de kant meekijkt.
  • Een zwembril met een Curved Lens Technology zorgt voor een wijder zicht. Dit is erg handig in open water.
Optrimize

Categorie: Zwemmen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: