Home » Wahoo ELEMNT Rival triathlonhorloge review: touchless transition

Wahoo ELEMNT Rival triathlonhorloge review: touchless transition

Wahoo ELEMNT Rival review

Toen wij een persbericht onder ogen kregen van Wahoo, dachten we in eerste instantie een nieuwe fietscomputer, fietstrainer of hartslagmeter. Het bleek echter te gaan om een echt sporthorloge; beter gezegd: een triathlonhorloge. Enorm gaaf natuurlijk dat Wahoo zich in deze markt gaat mengen. De eerste functie die ons op de redactie opviel is natuurlijk touchless transition. Waar je met veel andere horloges nog per onderdeel handmatig moet starten en stoppen, is dat bij de Wahoo ELEMNT Rival niet meer nodig. Het multisporthorloge herkent automatisch of je actief bent in het water, de transitie in gaat, start met fietsen, weer stopt en voor het laatste onderdeel gaat. Hieronder lees je onze ervaring met het horloge.

Goed om te weten: Wij hebben dit horloge gehad dankzij de hele gave samenwerking met SB Supply. Eerder hebben wij voor SB Supply ook de Wahoo ELEMNT Roam fietscomputer uitgebreid mogen testen.

Over de Wahoo ELEMNT Rival

De Wahoo ELMNT Rival is een multisporthorloge gericht op triatleten. Je zou het dan ook een echt triathlonhorloge kunnen noemen. Het grootste voordeel van dit horloge is dat de accuduur enorm goed is. De batterij gaat tot 14 dagen mee in normale modus, maar nog belangrijker: tot 24 uur in GPS modus. Ruim voldoende voor een hele triathlonafstand, of twee achterelkaar 😉. Wat direct opvalt aan het horloge is de robuuste horlogekast. Volgens Wahoo is deze dan ook krasbestendiger dan de meeste andere horloges. Dit kunnen wij beamen.

Wahoo ELEMNT Rival review triathlon

Video

In de onderstaande video leer en lees je meer over het horloge

Wahoo ELEMNT Rival horloge kopen

Hieronder bekijk je het horloge direct in de winkel bij SB Supply.

Over de touchless transition

Heel simpel gezegd: Met touchless transition schakelt het horloge automatisch over van de ene gebeurtenis naar de andere. In het geval van een triathlon zet je aan de start van de wedstrijd het sportprofiel Triathlon aan en spring je in het water. Als je klaar bent met zwemmen, herkent de Wahoo Rival dit automatisch. Zonder zelf iets te doen, zoals een knopje indrukken, wordt er overgeschakeld naar de T1. Zodra je op de fiets zit, schakelt het profiel naar het fietsprofiel. Stap je weer af, dan registreert het horloge de T2 totdat je weer gaat hardlopen. Na de finish stop je de workout en zie je een overzicht. Een leuke functie, die tijdens onze testen prima heeft gewerkt.

Waarom is deze functie handig? Je wil echt niet halverwege het fietsen erachter komen dat jouw horloge denkt dat je nog aan het zwemmen bent.

Wahoo ELEMNT Rival review

We hebben de Rival review opgesplitst in meerdere delen. Zo proberen we je stap-voor-stap uit te leggen wat dit horloge allemaal kan, en wat juist niet.  

Wat zit er allemaal in de doos?

Inhoud doos ELEMNT Rival horloge

Het horloge wordt in een prachtig doosje geleverd. Dit is iets wat Wahoo vaker doet. Het doosje doet dan ook denken aan die van de ELEMNT Roam fietscomputer. In de doos zit de oplader, die je achterop het horloge klikt, twee boekjes en natuurlijk het horloge zelf. De meeste informatie zit tegenwoordig gewoon in de Companion App of Wahoo Fitness app verwerkt.

Eerste indruk van het horloge

Het horloge ziet er erg stevig uit en heeft een dikke rand. De horlogekast is iets dikker dan de meeste andere horloges die we zijn gewend. Op het begin was dit om de pols eventjes wennen. Voor mensen met smalle polsen kan het wellicht lastig wennen zijn. Het scherm is verder erg helder en scherp. Er is duidelijk gekozen om niet enorm veel gegevens en poespas te verwerken op het scherm en in de menu’s. Het duurde dan ook niet lang voordat we de meeste menu-items konden vinden en de eerste workout hadden opgestart.

Dikte horloge

Eerste keer koppelen en gebruiken

Om dit horloge te gebruiken moet je het koppelen aan een smartphone. Je zou dit ook aan een tablet kunnen koppelen, maar voor het beste resultaat doe je dit aan een smartphone. Op Sporthorloge365 staat een uitgebreid stappenplan hoe dit werkt. Bij ons was het koppelen snel gelukt. Dit kwam mede omdat we al een Wahoo-account en app op onze telefoon hebben staan. Onze Wahoo Kickr Core fietstrainer staat namelijk ook gekoppeld met deze app! Het koppelen duurde dus maar een paar tellen. Daarna hebben we het horloge eerst in de oplader gedaan.

Opladen Wahoo ELEMNT Rival
Het opladen van de Wahoo ELEMNT Rival

Het horloge als triathlonhorloge

Wij hebben het horloge voornamelijk uitgetest in het open water, tijdens de fietsrondjes, op de fietstrainer en met het hardlopen. Naast deze profielen kun je ook het sportprofiel yoga inladen. Deze hebben we niet uitgetest. Je merkt – als je het overzicht van alle sportprofielen bekijkt – dat het echt een horloge is die zich richt op triatleten. Dit vinden wij natuurlijk niet erg om te zien!

Tijdens training

De horlogeband zit erg prettig. Het is een wat dikker siliconen sportbandje dat zeker niet verschuift tijdens training. Het geheel voelt erg robuust aan. Tijdens langere trainingen stoort het niet om dit horloge te dragen. Wat wij erg fijn vonden is dat het scherm goed afleesbaar is. Als je in het donker aan het hardlopen bent dan past het scherm automatisch de helderheid aan, zodat je het altijd af kan lezen. Hetzelfde geldt voor hele lichte omstandigheden. De Wahoo ELEMNT Rival doet dan ook wat het moet doen tijdens activiteiten: meten en weergeven. De GPS is in de meeste gevallen betrouwbaar gebleken, al duurde het soms wel lang voordat er een GPS signaal gevonden was. Tijdens het zwemmen deed dit horloge het in open water behoorlijk, maar niet perfect. Het GPS signaal vinden en behouden was af en toe wat lastig voor het horloge. Al is dit wel iets waar andere horloges ook last van hebben.

Integratie met andere Wahoo producten

Naast touchless transition is de verregaande integratie met andere Wahoo producten een ander groot voordeel. Wij gebruiken bijvoorbeeld erg graag de Wahoo ELEMNT Roam als fietscomputer en de Wahoo KICKR Core als fietstrainer. De ELEMNT Rival past daar natuurlijk perfect bij als het gaat om integratie. Je koppelt alle toestellen van Wahoo via de Wahoo App. Erg handig om alles overzichtelijk te hebben. Nog fijner is dat deze toestellen elkaar snel herkennen en dat je geen problemen hebt om bijvoorbeeld de hartslagmeting van de Rival te koppelen aan de Roam of de Core.

Alternatieven voor de Wahoo ELEMNT Rival

De adviesprijs van dit triathlonhorloge ligt op €379,99. Rond deze prijs zijn er enorm veel andere horloges te koop die hetzelfde kunnen als dit horloge, en in sommige gevallen zelfs iets meer. Zo zou je kunnen denken aan de Garmin Forerunner 745 (+/- 40 euro duurder), Forerunner 935 (50 euro goedkoper), Polar Vantage M2 (€299,99) of de Suunto 5. Dit zijn allemaal gelijkwaardige horloges aan de ELEMNT Rival, alleen kunnen ze misschien net iets meer. Geen van alles hebben echter Touchless Transition of dezelfde integratie met andere Wahoo producten. Toch raden we het wel aan om deze horloges te vergelijken als je interesse hebt in een triathlonhorloge.

Onze eerlijke mening over de Wahoo ELMNT Rival

Het horloge heeft weinig extra functies, die je bijvoorbeeld wel bij de nieuwere Garmin en Polar triathlonhorloges ziet. Het horloge doet voor triatleten in de basis wat het moet doen tijdens een wedstrijd en de meeste trainingen. Het houdt de trainingen goed bij, heeft een uitstekende batterijduur en een sterke ingebouwde GPS. Dankzij touchless transition hoef je je geen zorgen te maken of je wel het knopje hebt ingedrukt voor de T1 of T2. De integratie met andere Wahoo producten werkt erg fijn.

Aan de andere kant kunnen we het ontbreken Vo2 Max, trainingsbelasting, hersteltijden, muziekspeler, NFC, live segments, navigatiekaarten en het registreren van slaap niet goedpraten als je kijkt naar de vrij hoge adviesprijs. Dit zorgt er voor dat we gematigd positief zijn over deze eerste stap van Wahoo op het gebied van triathlonhorloges. We hopen dat de eventuele opvolger net even iets meer functies heeft. Hartslag meten en activiteiten registreren met een ingebouwde GPS doet de Wahoo ELEMNT Rival goed. Veel overige functies die gelijkwaardig geprijsde horloges wel hebben ontbreken. Al met al een mooie eerste stap van Wahoo op het gebied van multisporthorloges, maar nog niet een horloge die we triatleten wereldwijd aan kunnen raden.

Voordelen

 • Uitstekende koppeling met externe applicaties, zoals Strava en Training Peaks
 • Batterijduur is perfect voor een triathlon. Tot 24 uur in GPS modus
 • Koppelproces is erg fijn
 • Prima koppeling met andere Wahoo producten, zoals een fietscomputer, hartslagband en fietstrainer.
 • Touchless Transition
 • Live track (Rival moet wel gekoppeld zijn met een telefoon)
 • Helderheid scherm tijdens workouts goed af te lezen
 • Waterbestendig tot 50 meter (5 ATM)

Nadelen

 • Vo2 Max ontbreekt
 • GPS duurt soms even voordat deze is gevonden bij de start van een workout
 • Vrij hoge adviesprijs
 • Geen contactloos betalen
 • Geen slaapregistratie
 • Geen trappen tellen
 • Geen waarschuwingen tijdens het sporten
 • Live segments ontbreken (Strava)
 • Geen (navigatie)kaarten op het scherm
 • Hersteltijd ontbreekt
 • Erg weinig overige functies naast hartslagmeting en registratie van activiteiten

Bekijk in de winkel:

Disclaimer: Wij hebben de Wahoo ELEMNT Rival gekregen van SB Supply om te testen. Van tevoren hebben we aangegeven dat we gewoon onze eerlijke mening zouden geven over het horloge. De bovenstaande tekst is dan ook een eerlijke review over het horloge en geen gesponsorde tekst. Het horloge mochten we na het testen houden.

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *