Review Wahoo ELEMNT ROAM

Review Wahoo ELEMNT ROAM

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

In samenwerking met SB Supply mochten wij de Wahoo Elemnt Roam testen. Dit is de opvolger van de Wahoo Elemnt Bolt en tevens de nieuwste fietscomputer in de Elemnt “familie”. Eén van de verbeteringen ten opzichte van de Bolt is het nieuwe kleurenscherm. Voor ons is dit de eerste fietscomputer die we in gebruik nemen. Wij hebben de Elemnt Roam nu ongeveer een week in huis en we hebben er al een aantal keer mee gefietst. In het begin moesten we alles nog ontdekken maar nu zouden we al niet meer zonder willen, zeker met meerdere fietsvakanties en toertochten in het vooruitzicht.

Review Wahoo Elemnt Roam

Omdat dit onze eerste fietscomputer is kostte het even wat tijd om alle functies te ontdekken. In deze review laten wij stap voor stap zien hoe we dit fietsnavigatiesysteem in gebruik namen. Als we alle functies en koppelingen met apps zouden beschrijven zou deze review echt een boekwerk worden. Daarom zullen er de komende tijd nog veel meer losse blogs en stappenplannen verschijnen over de Wahoo Elemnt Roam. Heb je vragen over dit fietsnavigatiesysteem? Laat dan zeker een reactie achter!

review Wahoo ELEMNT ROAM
Ook dwars door het bos leidt de Wahoo ELEMNT ROAM je de juiste weg

Bekijk de Wahoo ELEMNT ROAM in de webwinkel

De Wahoo ELEMNT ROAM is verkrijgbaar als los navigatiesysteem. Je kan echter ook kiezen voor de Stealth bundel. In deze bundel vind je ook een TICKR hartslagmeter, een speed sensor en een cadans sensor. Wil je de Wahoo ELEMNT ROAM extra stevig bevestigen aan de fiets? Bijvoorbeeld voor wanneer je gaat mountainbiken of gravelrijden? Dan kan je de tether kopen waarmee je hem extra goed kan bevestigen aan de fiets en een siliconen hoesje. Verder kan je een speciaal opzetstuk voor op het stuur kopen waar je de fietscomputer maar ook een GoPro of fietslamp op kan bevestigen. Bij SB Supply vind je nog meer Wahoo Fitness producten.

Wahoo Fitness ELEMNT ROAM GPS Stealth Bundel Fiets Computer

269,99
Sbsupply.nl
Prijs gecheckt op 17 juli 2024 13:01

Uitpakken

De fietscomputer wordt geleverd in een prachtige verpakking met een samenvatting van een aantal functies en schermafbeeldingen van (onder andere) de turn-by-turn navigatie, de data van een workout en een klim en de Strava live segmenten.

In de verpakking vind je:

Fietscomputer

fietscomputer

Quick start guide

Een beschrijving van het koppelen van de Wahoo ELEMNT ROAM aan de app. Het koppelen van sensoren aan de fietscomputer. De opties voor het bevestigen van de fietscomputer aan de fiets en de functies van de verschillende buttons. De quick start guide is niet in het Nederlands maar wel met visuele ondersteuning. quick start guide

Oplaadsnoertje

Het fietsnavigatiesysteem kan je opladen met het bijgeleverde oplaadsnoertje. Je hebt hier alleen nog een USB-poort voor nodig. Gebruik bijvoorbeeld de USB-poort van een smartphone. oplaadsnoertje

Out-front mount

Geschikt voor 31.8 mm stuur. Vastmaken met een inbussleutels van 2,5 mm (met optionele borgschroef).Out-front mount

Standaard stuurpen bevestiging

Vastmaken met de 4 bijgeleverde tie wraps/kabelbinders.Review Wahoo ELEMNT ROAM

Wahoo Elemnt Roam bedienen: Knopjes en opladen

Aan de linkerkant van de fietscomputer vind je de knop waarmee je de fietscomputer aan en uit kan zetten door hem iets langer ingedrukt te houden. Kijk je naar de rechterkant, dan vind je twee verschillende knoppen waarmee je naar beneden en boven navigeert en in en uit kan zoomen. Aan de onderkant van de fietscomputer vind je de oplaadpoort. Op de voorkant van de fietscomputer vind je drie knopjes waarmee je kan “klikken” op de linker-, midden- of rechterknop.

DSC01725
Oplaadpoort
Aan/Uit en Instellingen
Aan/Uit en Instellingen
fietsnavigatiesysteem
Knoppen voorkant

Gebruikershandleiding

Je vindt niet de gehele gebruiksaanwijzing in de bijgeleverde quick start guide. Op de website wahoofitness.com vind je nog meer informatie over (onder andere) de onderstaande onderwerpen:

  • Route naar de startlocatie
  • De route naar een opgeslagen locatie
  • Navigeer terug naar de route
  • Geplande trainingen bekijken
  • Instellen van Strava Live Segmenten

Quick start guide en koppelen aan apps

Voordat je begint met het opstarten van de fietscomputer moet je de Wahoo elemnt companion app downloaden op je smartphone. Wanneer je de app hebt geopend kan je de app meteen koppelen aan de fietscomputer. Dit doe je door middel van het scannen van de QR code op de fietscomputer of door de menu button aan de linkerkant kort in te drukken en “koppel telefoon” te selecteren. Na het maken van de koppeling kan je de instructies in de app volgen. Via de app kan je ook toegang verlenen aan andere apps.

DSC01001
ELEMNT app
fietscomputer
Koppelscherm
fietscomputer
QR code fietscomputer

Eerste ritten met de Wahoo ELEMNT ROAM

Voor de eerste ritten hebben wij op onze smart phone GPX-bestanden gedownload van losse websites en van de app Komoot. Die GPX bestanden kon je met één druk op de knop openen met de Wahoo ELEMNT app. Er was een omleiding op één van de routes en we werden keurig netjes terug genavigeerd naar de originele route. Je krijgt op tijd een melding wanneer je af moet slaan.

DSC01326

Specificaties Wahoo ELEMNT ROAM

Hieronder vind je de specificaties van de Wahoo ELEMNT ROAM.

MerkWahoo
Accuduur17 uur
NavigatieJa
Route plannenPlannen in de fietscomputer / Plannen & uploaden via de PC / Plannen & uploaden via de Smartphone
‘Back-to-start’ functieJa
Surprise Me functieNee
KaartweergaveJa
KaartmateriaalGlobal Maps
Kaartmateriaal UitbreidbaarJa
KaartupdatesJa, gratis
Satelliet signaalGalileo / GLONASS / GNSS / GPS / BDS / QZSS
Turn By Turn aanwijzingenJa
Route herberekenenJa
Points of InterestNee
Compatibel metSmartphone / Tablet / PC
Beschikbare appsStrava / Training Peaks / ELEMNT / BestBikeSplit / Komoot / MTB-project / RideWithGPS / Single Tracks
Toont smartphone berichtenJa
Strava Live SegmentsJa
Live TrackingJa, via GSM
WiFiJa
Verbinding sensorenANT+ / Bluetooth Smart
SnelheidssensorJa, niet meegeleverd
CadanssensorJa, niet meegeleverd
HartslagsensorJa, niet meegeleverd
PowermeterJa, is mogelijk
HoogtemeterJa, barometrisch
Shimano DI2 compatibelJa
TemperatuurweergaveJa
Schermgrootte2,7 inch
AchtergrondverlichtingJa
KleurenschermJa
TouchscreenNee
Breedte (cm)5,8
Diepte (cm)2,1
Hoogte (cm)9,0
Gewicht85 gram
AansluitstekkerUSB
WaterdichtheidIPX7

Helder kleurenscherm: Goed leesbaar met zonlicht en in het donker

Het heldere kleurenscherm maakt de route goed leesbaar. Ook wanneer de zon vol op de fietscomputer schijnt kan je het scherm goed aflezen. De lichtsensor ziet precies wanneer het donker wordt, door een extra verlichting blijft het scherm dan toch leesbaar. Ideaal voor wanneer je ’s avonds door wilt fietsen tijdens bikepacking of een race over de ultra-afstand.

Turn-by-turn navigatie

Door de turn-by-turn navigatie wordt je probleemloos naar de juiste bestemming geleidt. Je krijgt aanwijzingen op het scherm en – als je dat wilt – kan je het geluid aanzetten. Ook handig: Wanneer je een afslag mist of moet afwijken van de route (bijvoorbeeld door een omleiding) wordt je weer teruggeleid naar de juiste route. Ook kan je naar het startpunt navigeren, je krijgt dan de kortste route te zien. Wil je naar de start van een gedownloade route? Dan kan de fietscomputer je daar naartoe leiden.

Route naar start
Route naar start

Back-on-track functie

Wij werden erg enthousiast toen we zagen dat er een speciale back-on-track functie op deze fietscomputer zit. Een jaar of 10 geleden fietste ik vanuit Italië – Florence – naar Nederland met alleen een fietsroute op zak (Onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Rome van Paul Benjaminse) en een mobiele telefoon waar je alleen mee kon bellen en sms’en. Soms reed je door een verkeerde afslag of een omleiding van de kaart “af”. Dit zal geen probleem meer zijn tijdens toekomstige fietsvakanties!

omleiding
Zwart is de originele route, blauw is de omleiding

Veelgestelde vragen over de Wahoo ELEMNT ROAM

Hieronder vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over dit fietsnavigatiesysteem.

Hoe lang gaat de batterij mee?

De batterij van de Wahoo ELEMNT ROAM zou in principe 17 uur mee kunnen. Er zijn echter wel verschillende instellingen die invloed kunnen hebben op de accuduur. Denk aan de schermverlichting.

Kan je de fietscomputer gebruiken wanneer het flink regent?

Ja, dat kan zeker! De waterdichtheidsscore is IPX7. Dit betekent dat hij compleet waterdicht is. Zelfs als hij 30 minuten onder water zou zijn op maximaal 1 meter diepte zou hij het daarna nog doen mits het oplaadklepje dicht zit.

Hoe bevestig je de Wahoo Elemnt Roam aan de fiets?

Er zijn verschillende manieren waarop je de fietscomputer aan de fiets kan bevestigen. Er zijn twee verschillende opzetstukken meegeleverd. Er is ook een opzetstuk los verkrijgbaar. Hier kan je naast de fietscomputer ook een GoPro of fietslamp op kwijt.

Kan je dit fietsnavigatiesysteem koppelen aan een smart trainer of fietstrainer?

Ja, dat kan. Je kan het fietsnavigatiesysteem koppelen aan de KICKR, de KICKR CORE en de KICKR SNAP.

Aan welke apps kan je deze fietscomputer koppelen?

In totaal zijn er 21 apps die je kan koppelen aan de Wahoo Elemnt ROAM.
Strava
RideWithGPS
Training Peaks
TrainerRoad
Herbeleef
Komoot
Single Tracks
MTB-project
Today’s Plan
Final Surge
BestBikeSplit
PowerTraxx
Cycling Analytics
Web4trainer
SportTracks
MapMyFitness
Map My Tracks
2PEAK Dynamic Trainings
Xert
Google Fit
Dropbox

Optrimize

Categorie: Fietsen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

1 gedachte over “Review Wahoo ELEMNT ROAM”

  1. Ik ben heel tevreden over de gebruiksvriendelijkheid. Heb deze navigatie mede genomen door de velen satelliet ontvangsten. Nu merk ik in de praktijk dat de ontvangst/nauwkeurigheid een stuk minder is dan de wahoo elemnt (van een kennis) of mijn oude Garmin eTrex 30. Kan ik hier iets zelf of de fabrikant hier iets aan verbeteren?

Reacties zijn gesloten.

Deel dit artikel op: