Trenara: Loopcoach in app-vorm

Trenara app

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende apps voor (tri-) atleten. Dit maakt het soms lastig om te bepalen welke apps nou echt een meerwaarde hebben voor jou als sporter. Wij zullen daarom de komende tijd verschillende apps onder de loep nemen die interessant kunnen zijn voor jou als sporter. In deze blog kijken we naar de app Trenara. Deze app wordt aangekondigd als “de meest persoonlijke running coach app”.

Misschien vind je dit ook interessant:

Wat is Trenara?

Trenara is een (gratis) app voor hardlopers. Je kan deze app gebruiken als een digitale, slimme loopcoach in de voorbereiding op een bepaalde “doelwedstrijd”. De trainingsschema’s zijn op jouw prestaties en (hartslag-) gegevens gebaseerd. Ook de tempo’s die zijn aangegeven sluiten aan bij jouw loopniveau. Wil je van meer verschillende functies gebruik maken? Dan kan je ook kiezen om de betaalde versie te nemen, Trenara Peak.

Trenara Peak: Extra functies

Met de betaalde versie van de app, Trenara Peak, kan je van meerdere functies binnen de app gebruik maken. Zo kan je wisselen van doel wanneer je wilt. Ook kan je een voorkeur aangeven voor de trainingsdagen en trainingen aanpassen of verschuiven.

Bekijk raceprognoses voor verschillende afstanden

Je kan voor verschillende afstanden raceprognoses bekijken. Deze prognoses kunnen per dag verschillen en geven jouw vorm van die dag weer. Dit betekent echter niet dat wanneer je die dag een marathon zou lopen, je ook daadwerkelijk de voorspelde tijd zou lopen. De trainingen die je voor die dag hebt gedaan zouden ook aan moeten sluiten bij de afstand die je zou lopen. Voor een marathon zou je dus ook veel duurtrainingen moeten hebben gedaan.

Hoe bepaalt Trenara jouw loopniveau?

Trenara geeft niet prijs aan de gebruikers van de app hoe de app jouw loopniveau weet. Hun eigen algoritme bepaalt dat automatisch na enkele trainingen (en/of wedstrijden). Ook zal de vragenlijst die je bij het installeren moet invullen hierbij helpen. Denk jij dat de inschatting van jouw loopniveau niet juist is? Dan kan je een herkalibratie doen. Ook kan je handmatig een ander fitheidsniveau ingeven gebaseerd op een maximale inspanning.

Vooruitgang monitoren

In de app kan je ook bekijken hoe jouw voortgang is ten opzichte van het trainingsschema van Trenara. Je ziet dus ook wanneer je voorloopt op het schema of juist achterloopt. In de app vind je ook een vermoeidheidsbalk. Is deze balk rood? Dan krijg je automatisch een melding dat je minder intensief moet trainen.

Aan welke apps kan je Trenara koppelen?

Je kan Trenara koppelen aan verschillende apps. Zo kan je de app koppelen aan Strava en Garmin Connect. Via deze koppeling worden de trainingsgegevens geïmporteerd. Er zit geen trackingfunctie in de app. In de toekomst worden trainingen rechtstreeks richting de wearables gestuurd zodat je de training niet hoeft te onthouden of hoeft in te geven.

Ik heb een periode minder getraind, wat nu?

Wanneer je een periode minder hebt getraind (bijvoorbeeld omdat je moest herstellen van een blessure) kan jouw fitheidsniveau snel veranderen. Om de app iedere keer het juiste fitheidsniveau aan te laten geven is het belangrijk om in de opbouwperiode de app regelmatig te kalibreren. Bij fitheidskalibratie kan je handmatig een fitheidsniveau ingeven op basis van een maximale inspanning.

Zelf aan de slag met de Trenara app

Uiteraard proberen wij de apps ook graag zelf uit. Zo ook de Trenara app. Bij het installeren van de app moesten we inderdaad verschillende gegevens invullen zoals geboortedatum, lengte, geslacht en gewicht. Je kiest het maatsysteem (metrisch) en de parameter die gebruikt moet worden bij de berekening van je trainingsintensiteit (kies uit tempo of hartslag). Daarna vraagt de app naar jouw beste tijd op een bepaalde afstand en mag je een doeldatum en doeltijd bepalen. Na het instellen kan je alle trainingen bekijken in het schema. Wij zijn vandaag pas begonnen met het gebruik van de app. Er komt dus over een tijdje nog een update over deze app.

Optrimize

Categorie: Hardlopen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

3 gedachten over “Trenara: Loopcoach in app-vorm”

  1. Ik vind het lastig om zelf heel de tijd mijn snelheid in de gaten te houden, maar ben wel fan van trenara. Kan ik op mijn Samsung active 2 watch ook zo snelheden ingeven zodanig de horloge trilt wanneer is te traag/te snel loop?

Reacties zijn gesloten.

Deel dit artikel op: