Trainingpeaks: De triathlonapp met een schat aan functies

Trainingpeaks

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Wanneer je traint voor een triathlon kan het fijn zijn om apps te gebruiken. Er zijn veel verschillende apps – zoals Trainingpeaks – die je in kan zetten tijdens het trainen voor een triathlon. De apps hebben verschillende functies. Zo heb je apps die de snelheid, afstand en route bijhouden zoals Runkeeper en Strava. Ook heb je apps die je in kan zetten om een volwaardig voedingsschema te maken zoals MyFitnessPal. Trainingpeaks heeft veel verschillende functies en daarom kan je de app goed gebruiken tijdens de voorbereiding voor een triathlon.

Functies van de app Trainingpeaks

De app Trainingpeaks kan je op verschillende manieren inzetten. Veel triathloncoaches maken gebruik van de app om trainingsschema’s voor klanten op te slaan en de progressie bij te kunnen houden.
De app kan je onder andere gebruiken om een coach te vinden. Dit kan je doen door zelf te zoeken in de database of door je te laten koppelen aan een coach. Ook kan je in de app zoeken naar verschillende kant en klare trainingsplannen.
Voor de meeste gebruikers is het voornaamste doel van de app het kunnen bijhouden van de trainingen en progressie om op die manier toe te kunnen werken naar bepaalde doelen.

Koppelen aan sporthorloges en apps

In de app kan je een bepaald doel, of meerdere doelen instellen. Om naar die doelen toe te werken, kan je wekelijkse trainingsschema’s maken. Je kan handmatig trainingen toevoegen maar je kan ook kiezen voor trainingen uit de “library”. Dit maakt het maken van het schema nog makkelijker en sneller. De Trainingpeaks-app kan je koppelen aan verschillende sporthorloges en andere digitale accessoires. Koppel de app bijvoorbeeld aan jouw triathlonhorloge, Garmin Connect, Polar, Suunto, Zwift of Wahoo. Op de website vind je alle compatibele apparaten.

Bijhouden van trainingen en progressie

In de app kan je makkelijk de progressie volgen en bijhouden die je maakt. Dit kan motiverend werken en het kan je helpen om in de gaten te houden of je het trainingsschema moet aanpassen of bijvoorbeeld wat extra rustdagen moet inlassen. Ook kan je verschillende wedstrijden (events) toevoegen. Je ziet dan precies hoeveel weken je nog hebt in de aanloop naar deze wedstrijd. Iedere week krijg je een overzicht te zien van hoe jouw trainingsweek eruit zag.

Trainingpeaks 1
In de app kan je verschillende sporten bijhouden zoals zwemmen, fietsen, hardlopen maar ook krachttraining.

Mijn ervaringen met Trainingpeaks

Sinds kort ben ik de app Trainingpeaks meer gaan gebruiken en de verschillende functies aan het ontdekken. Over mijn ervaringen met deze app en handige weetjes zal ik over een tijdje dan ook een uitgebreide blog schrijven. Hiervoor gebruikte ik vooral Strava en Garmin Connect om mijn trainingsgegevens bij te houden. Het fijne is dat je Trainingpeaks ook kan gebruiken om trainingen makkelijk in te plannen. Vanaf maart ga ik starten met het trainingsschema dat ik heb aangeschaft via Optrimize. Je geeft vooraf aan wanneer de wedstrijd is en alle trainingen tot die wedstrijd worden in Trainingpeaks gezet. Zo weet je altijd precies wat je wanneer moet doen.

Gratis of premium

Je kan kiezen voor twee verschillende versies van de app, gratis of premium. De gratis app kan je op vele manieren gebruiken. De betaalde, premium, versie is echter een stuk uitgebreider. De eerste 14 dagen dat je de gratis app hebt gedownload, kan je de premium versie gratis uitproberen. Voor de premium versie kan je per jaar, per kwartaal of per maand betalen. Op de website van Trainingpeaks hebben ze een vergelijking gemaakt tussen de betaalde en de gratis versie. Zo kan je zelf bepalen of de premium versie het geld waard is voor jou. Er zijn bepaalde periodes in het jaar waar je korting krijgt op de premium versie, bijvoorbeeld rond Black Friday.

Optrimize

Categorie: Triathlon

Foto van auteur

Puck

Puck is de medeoprichter van Triathlon365. Sport is haar met de paplepel ingegoten. Ze houdt van zwemmen, fietsen en hardlopen. Daarnaast traint ze ook graag op de sportschool. Sinds 2023 is ze afgestudeerd voedingsdeskundige.

Deel dit artikel op: