Garmin Training Effect: Wat is het en hoe werkt het?

Dag 3 Garmin Connect

Op de meeste nieuwe Garmin sporthorloges en triathlonhorloges wordt het Garmin Training Effect voor je uitgerekend. Dit is een cijfer tussen de 1 en 5. Ook op Garmin Connect wordt dit cijfer weergeven. Deze technologie wordt geleverd door Firstbeat Technologies Ltd. In deze blog bekijken we het Training Effect en leggen we uit wat het is.

Wat is Training Effect?

Het Garmin Training Effect is een cijfer tussen de 1 en 5 en meet de gevolgen van een activiteit op de aerobische conditie. Als je een training uitvoert, neemt de waarde van het trainingseffect toe. Je kan dan zo in een oogopslag zien hoe jouw conditie verbetert. Dit cijfer wordt berekend op basis van gegevens die in het gebruikersprofiel zijn ingevuld. Die gegevens in combinatie met jouw hartslag en de duur en intensiteit van de training.

Verdere uitleg

Tijd, afstand en intensiteit zijn allemaal manieren om fysieke activiteit te beschrijven en te meten. Training Effect heeft een andere aanpak door te voorspellen hoe inspanningen van invloed zullen zijn op jouw persoonlijke fysiologie. En dan met name als het gaat om toekomstige aerobe prestaties. Er is een mogelijkheid om te zien wanneer een sessie jouw fitnessniveau onderhoudt of verbetert. Deze mogelijkheid stelt je in staat de perfecte training te uit voeren die nodig is om jouw doelen te bereiken. Je kan trainingseffect ook gebruiken om trainingen uit te voeren naar de intensiteit die het herstel van het lichaam bevordert.

De training in een tabel

Training EffectBeschrijving
1,0–1,9Ondersteunt het herstel (korte activiteiten). Verbetert het uithoudingsvermogen bij langdurige activiteiten (meer dan 40 minuten).
2,0–2,9Handhaaft de aerobische conditie.
3,0–3,9Verbetert de aerobische conditie indien herhaald als onderdeel van het wekelijks trainingsprogramma.
4,0–4,9Verbetert de aerobische conditie sterk bij een herhaling van 1–2 keer per week en een toereikende hersteltijd.
5,0Veroorzaakt tijdelijke overbelasting en sterke verbetering. Train uiterst voorzichtig tot dit getal. Vereist extra dagen voor herstel.

Met andere benaming

In de Garmin Connect worden de waardes weergeven als cijfer, maar ook als kleur. In sommige handleidingen worden deze kleurcodes op de volgende manier weergeven. De benamingen zijn dan versimpeld en hebben te maken met het effect dat de training heeft gehad.

0.0 tot 0.9Training had geen effect
1.0 tot 1.9Training had een klein beetje effect
2.0 tot 2.9Training had een blijvend effect
3.0 tot 3.9Training heeft een verbeterend effect
4.0 tot 4.9Training heeft een zeer verbeterend effect
5.0Training was te intens.

Belangrijkste voordelen van het Garmin Training Effect

  • Inzichten voor elk type fysieke activiteit
  • Hiermee kan je de perfecte training vinden voor jouw doelen
  • Verbetert het bewustzijn van het lichaam en training van kennis
  • Real-time opbouw, zodat je training tijdens de training kunt aanpassen (niet mogelijk op alle apparaten)

Wat is een aeroob trainingseffect?

Het aeroob trainingseffect gebruikt de hartslag om te meten hoe de intensiteit van een oefening van invloed is op jouw aerobe conditie. Het geeft ook aan of de workout een handhavend of verbeterend effect had op het fitnessniveau. Regelmatige workouts met gemiddelde inspanning of workouts met langere intervallen (> 180 seconden) hebben een positieve impact op jouw aeroob metabolisme en produceren een aeroob trainingseffect.

Als je meer dan één activiteit op een dag doet, houdt Garmin Connect jouw hoogste aerobe trainingseffect bij in een grafiek.

Garmin horloges die het trainingseffect weergeven

Hieronder vind je enkele Garmin horloges die het trainingseffect weergeven van jouw trainingen.

Banner onder


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Plaats een reactie