Agegroup

Triathleten worden vanaf 16-jarige leeftijd verdeeld over verschillende agegroups (leeftijdsgroepen) bestaande uit de senioren en masters. Hierdoor kunnen atleten, naast de positie in het algemene klassement, ook een bepaalde positie verdienen binnen hun eigen leeftijdsgroep (oftewel agegroup). Agegroupers zijn atleten die geen onderdeel uitmaken van de nationale selectie.

Wat is een agegroup?

Een agegroup is een leeftijdsgroep waar atleten (die geen onderdeel uitmaken van de nationale selectie) in onderverdeeld kunnen worden. Een leeftijdsgroep beslaat 5 jaar. Dus van 30-34 en daarna van 35-39. Onder de agegroupatleten vallen de senioren en de masters.

Welke leeftijdscategorieën zijn er voor de agegroupers?

Ieder jaar brengt de Nederlandse Triathlon Bond een agegroupindeling op geboortejaar uit. Onder deze agegroup vallen ook de senioren (20 tot 40 jaar) en de masters (40 jaar en ouder). Hieronder vind je de agegroupindeling van het jaar 2019.

agegroup indeling 2019

Als agegrouper meedoen aan een EK of WK

Als agegrouper kan je je, net als een elite-atleet, inschrijven voor een EK of WK georganiseerd door de ITU of ETU. Dit kan alleen via de NTB (Nederlandse Triathlon Bond). Je hebt, om als agegrouper mee te mogen doen aan een EK of WK, een Nederlands paspoort nodig en een atletenlicentie van de NTB. In de meeste gevallen is het ook verplicht om officiële NTB wedstrijdkleding te dragen (een trisuit).

Deel dit artikel op: