De middenafstand (De halve)

De middenafstand of halve triathlon wordt ook wel 1/2, (E)MD, Ironman 70.3 of MA genoemd. Tijdens de halve triathlon leg je, in totaal, al zwemmend, fietsend en hardlopend 113 km af.

Zwemmen

Tijdens het zwemonderdeel van de halve triathlon leg je 1900 meter af.

Fietsen

Het fietsonderdeel bestaat uit 90 km fietsen.

Hardlopen

Tijdens een triathlon over de middenafstand leg je 21,1 km af.

Triathlon Nieuwkoop

Triathlon Nieuwkoop behoort tot één van de oudste triathlons van Nederland. De eerste wedstrijd werd hier georganiseerd in 1983. Vanaf de eerste wedstrijd werden in Nieuwkoop triathlons georganiseerd over de middenafstand. Dit is ook de reden waarom Triathlon Nieuwkoop in Nederland de bekendste triathlon is voor de middenafstand. De triathlon vindt altijd plaats aan het begin van het seizoen, een echte voorjaarsklassieker. Veel triathleten gebruiken deze triathlon om het wedstrijdseizoen te openen.

Ironman 70.3

De eerste editie van de Ironman 70.3, de halve Ironman, vond plaats in 2006 in Clearwater, Florida in de Verenigde Staten. In 2011 werd het wereldkampioenschap verplaatst naar Las Vegas. Vanaf 2014 wordt het Ironman 70.3 wereldkampioenschap ieder jaar op een andere locatie gehouden. In 2019 zijn er 116 Ironman 70.3 wedstrijden over de hele wereld te vinden.

Deel dit artikel op: