ITU – International Triathlon Union

De International Triathlon Union is een internationale sportbond die werd opgericht in 1989 in Avignon in Frankrijk. Deze sportbond komt op voor de belangen van deelnemers aan triathlon, duathlon, crosstriathlon, aquabike en aquathlon. De ITU heeft geen banden met commerciële triathlons zoals de Ironman, Challenge, Powerman of ICan. De Nederlandse Triathlon Bond behoort ook tot de leden van de ITU. Naast de ITU heb je ook de ETU, de European Triathlon Union.

ITU World Championship Series

In 2011 ontstond de ITU World Championship Series. Dit is een overkoepeling van de wereldkampioenschappen triathlon over de olympische afstand, sprint afstand en de lange afstand. Sinds 1989 is ITU al de organisator van de wereldkampioenschappen over de olympische afstand, sinds 1994 van het WK lange afstand en vanaf 2010 van het WK sprint afstand.

ITU – International Triathlon Union

International Triathlon Union Worldcup triathlon

De International Triathlon Union organiseerde vanaf 1991 tot 2008 ook wereldbekerwedstrijden. Deelnemers konden bij verschillende ITU wereldbekerwedstrijden punten verzamelen aan de hand van de positie bij de finish. Het WK triathlon over de olympische afstand leverde een dubbel aantal punten op. Degene met de meeste punten won de ITU worldcup. Deze wedstrijden werden gehouden over de olympische afstand of over de halve olympische afstand.
Sinds 2009 worden punten vergeven op een andere manier. De punten worden sinds die tijd vergeven aan de hand van een serie wedstrijden. Tijdens deze wereldbekerwedstrijden zijn er ook punten te verdienen voor het WK. In verhouding tellen de wereldbekerwedstrijden nu minder sterk mee dan een wereldkampioenschap.

Pontevedra ITU Multisport World Championships

Van 27 april tot 5 mei 2019 worden er in Pontevedra, Spanje de ITU Multisport World Championships georganiseerd. In deze dagen is er een sprint duathlon, een standard duathlon, een triathlon cross, aquathlon, een aquabike en long distance triathlon. Alle informatie over de wedstrijden, de locatie, het wedstrijdschema en nog veel meer kan je vinden op de officiële website.