Team Relay Triathlon/ Mixed Team Relay

Triathlonwedstrijden heb je in verschillende vormen. De meeste wedstrijden verschillen van elkaar qua afstand. Zo heb je triathlons over de hele afstand tot triathlons over de sprint afstand. Daarnaast heb je ook een andere vorm van triathlon, de team relay of mixed team relay, een triathlon in de vorm van een teamcompetitie.

Wat is team relay triathlon

De team relay triathlon is een triathlonestafette die plaatsvindt over de super-sprint afstand. De super-sprint afstand bestaat uit 300 m zwemmen, 6.6 km fietsen en 1 km hardlopen. De afstand kan wel verschillen per wedstrijd.

Mixed team relay

Naast de team relay wedstrijden worden er ook wel mixed team relay wedstrijden gehouden. Deze wedstrijden zijn in 2019 geïntroduceerd door de ITU. Tijdens de mixed team relay wedstrijden nemen gemengde teams van mannen en vrouwen het tegen elkaar op. Vaak werkt het in deze volgorde: Vrouw-man-vrouw-man.

Olympisch debuut

De Team Relay triathlon zal zijn olympisch debuut maken tijdens de Olympische Spelen in Tokio in 2020. Tijdens de Olympische Spelen in 2020 staat ook de triathlon over de olympische afstand, ook wel standaard afstand genoemd, op het programma.