Home » Sportieve doelen stellen: een triatlon

Sportieve doelen stellen: een triatlon

sportieve doelen stellen

Triatlons worden steeds populairder in Nederland. Veel mensen lijkt het interessant om een keer deel te nemen aan een triatlon. En dat is het ook! Heb je nog nooit een triatlon gedaan? Hoe stel je dan een ambitieus én haalbaar sportief doel? Sportieve doelen stellen? Zo doorloop je zes stappen.

Dit is een gastblog van Zwemanalyse

Ken jezelf

Mensen die wij begeleiden en die overwegen mee te doen aan een triatlon kunnen we vaak in twee categorieën onderscheiden.

  1. De optimisten. Als die ons bellen gaat het ongeveer zo:
    ‘Ja, hallo, met (…). Ik heb me ingeschreven voor een hele triatlon, maar ik kan niet zwemmen. Kun je me dat even leren en wat schema’s maken?’. ‘Eh, heb je een idee waar je aan begint?’ “Niet precies, maar het gaat me vast lukken.’
  2. De twijfelaars. Mensen die al lang kunnen lopen en fietsen en dat stukje zwemmen ook wel redden. Mensen die nu al fluitend een 1/8 triatlon zouden kunnen doen en toch aarzelen om zich in te schrijven omdat het ze zwaar lijkt, of omdat ze denken dat ze laatste worden, of omdat…

Behoor jij tot A of tot B? Zorg dat je een C wordt: iemand die prima kan inschatten wat mogelijk en haalbaar is. Wat helpt is om te weten waarom het je zo gaaf lijkt om een triatlon te doen. Dat kan jou helpen met sportieve doelen stellen.

  • Waarom is het belangrijk voor je?
  • Wat stel je je erbij voor?
  • Hoe zou je je voelen als je over de finish komt?

Welke afstand?

Dan is een volgende vraag welke afstand wil je doen? Hieronder een overzicht van welke afstanden er zijn en een indicatie hoe lang je daar als recreatief triatleet over doet:

 ZwemmenFietsenLopenPrima richttijd recreant
1/8500 meter20 km5 kmTussen 1.05 en 1.45
Sprint750 meter20 km5 kmTussen 1.05 en 1.45
1/41000 meter40 km10 kmTussen 2.20 en 3.00
Olympisch1500 meter40 km10 kmTussen 2.20 en 3.00
1/21900 meter90 km21.1 kmTussen 5 en 7 uur
Hele3800 meter180 km42.2 kmTussen 11 en 14 uur

Beste A’s, jullie zijn mensen met veel ambitie en daar is niets mis mee. Maar vanzelfsprekend pleiten wij voor een verantwoorde trainingsopbouw, waarin je blessurevrij kunt blijven sporten. Dus heb je een hele in je hoofd maar nog nooit een triatlon gedaan, ga dan eerst kennismaken met de drie sporten achter elkaar in een 1/4ste of 1/8ste triatlon. Ga je materiaal verzamelen, de wissels oefenen en de overgang van lopen naar fietsen onder de knie krijgen. En een paar keer een gewone marathon volbrengen voordat je je marathondebuut in de hele triatlon doet is echt aan te raden.

Beste B’s, waar twijfel je nou eigenlijk over? Zo’n 1/8ste triatlon is niet meer dan gewoon anderhalf uur lekker sporten. Stukje zwemmen, stukje fietsen, rondje rennen en voldaan over de finish. Het maakt ook helemaal niet uit als je eventueel als laatst over de finish komt, maar wees niet verbaasd als je gewoon prima kunt meekomen. Er doen namelijk een heleboel mensen mee die het ook gewoon lekker vinden om te sporten. Dus twijfel niet langer. Succes ligt altijd buiten je comfortzone. En wie weet schrijf je je dan later wel in voor een langere afstand.

Hoeveel trainingstijd heb je?

Definitie van een triatleet: “Iemand die niet begrijpt dat één sport al moeilijk genoeg is”.

Een 1/8ste triatlon kun je nog wel ongetraind volbrengen (alhoewel het mét trainen echt beter gaat). Maar vanaf 1/4 zul je toch serieuzer na moeten gaan denken over je trainingen. Gedurende het triatlonseizoen train je niet altijd evenveel uur, het wisselt een beetje in de planning (zie ook onze PDF over seizoensplanning). Hoe je die trainingstijd verdeeld is uiteraard ook per persoon verschillend. Het belangrijkste is dat je alle sporten traint, maar dat je het accent legt op het onderdeel waar je de meeste winst te boeken hebt.

Richtlijn voor minimum en maximum aantal trainingsuren per week om verantwoord aan een triatlon te kunnen meedoen (voor recreatieve triatleten!):

 Minimum uren p/w (gem)Maximum uren p/w (gem)En..
1/8 + sprint24 
1/4 + Olympisch48 
1/2612Let extra op voeding; log je trainingsdata
Hele816Let extra op voeding; log je trainingsdata

Dus beste A’s…. Jullie zijn ambitieuze optimisten, maar kun je ook echt de tijd maken om in elk geval 8 uur per week te trainen, maar in piekperiodes ook die 16 uur per week te maken? En bedenk dat van 0 naar 8 uur per week een te grote stap is. Laat je lichaam wennen, plan leuke tussendoelen en blijf blessurevrij.

En B’s: best te doen toch?

Wat moet je regelen?

Misschien is het nodig om hier dingen voor te regelen, thuis of op het werk. Misschien heb je een trainingsmaatje nodig als een extra motivatie, een club als stok achter de deur, kennis over trainingsschema’s of materiaal zoals een hartslagmeter of fiets.

Wat heb jij nodig om je doel voor elkaar te krijgen?

Welke triatlon kies je?

Dan is natuurlijk de volgende vraag ‘welke triatlon kies je?’.

Je vind een overzicht van alle triatlons op de inschrijfkalender van de NTB: www.ntbinschrijvingen.nl.

Let op: in de loop van het seizoen vullen organisaties de kalender aan met hun evenement. Dus lijkt de kalender leeg, dan kan het zijn dat er nog triatlons bij komen. En houd er rekening mee dat sommige triatlons heel geliefd zijn en binnen enkele dagen vol zitten. Schrijf je op tijd in. Als je twijfelt kun je altijd de organisatie mailen en je vraag voorleggen.

Verder is het heel persoonlijk. Wil je kleinschalig starten, kies een goed georganiseerde recreantentriatlon op een mooi parcours zoals Maarssen, Bodegraven of één van de drie speciale triatlons voor vrouwen (Beest, Nijeveen, Utrecht). Wil je de kick van een grootschalig en professioneel evenement, doe dan bijvoorbeeld mee in Veenendaal, Holten of Woerden.

Ben je meer een zwemmer en wil je een keer een paar kilometer in het buitenwater zwemmen, kijk dan op www.noww.nl.

Vul in.

Oké. Vul in, knip uit en hang boven je bed:

Naam: 
Ik wil graag deze triatlon doen: 
Op (datum): 
Dat lijkt me gaaf omdat: 
Beschikbare trainingstijd: 
Daarvoor heb ik nodig dat: 
En zo voel ik me als ik over de finish kom: 
  
Go for it!  

En verder?

Een doel zonder planning blijft een wens. Lees daarom ook onze PDF over een seizoensplanning maken en ga aan de slag.

Train lekker en slim!

nv-author-image

Zwemanalyse

“Zwemanalyse is van Roy Danckaarts & Claudia Broeke. We geven borstcrawltraining door heel Nederland.Ons leven draait om zwemmen. We kennen elkaar uit het zwembad (1989). We zwemmen nog steeds en onze kinderen ook.Onze kennis over zwemmen overbrengen was onze hobby en is later ons werk geworden. We werken beide (meer dan) fulltime voor Zwemanalyse. Inmiddels doen we dat met nog 7 mensen op kantoor en bijna 60 trainers en analisten. “

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.