De beste materialen voor hardloopondergoed

Hardloopondergoed

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Wanneer we het hebben over de hardlooptraining, gaat bij ons veel aandacht uit naar de schoenen. Daarnaast hebben we ook vaak over een hardlooppetje en het belang van goed insmeren met zonnebrand op de zonnige dagen. Een aspect wat vaak over het hoofd wordt gezien is het ondergoed. Het dragen van goed ondergoed tijdens de hardlooptraining kan echt een wereld van verschil maken. Denk hierbij aan comfort en het voorkomen van irritaties. In dit artikel bekijken we de diverse mogelijkheden die vrouwen en mannen hebben op het gebied van ondergoed. We bekijken verschillende materialen van hardloopondergoed. In het artikel behandelen we zowel de bh als de onderbroek!

Materialen van ondergoed

Hieronder bekijken we de meest voorkomende materialen van ondergoed. Daarbij kijken we meer naar het materiaal zelf en behandelen we niet de diverse kledingstukken zelf. Je kan namelijk in de (web)winkel goed zien van welke stof het ondergoed is gemaakt, of het nu gaat om een sportonderbroek, string of sportbh!

Nylon

Hoewel de meeste mensen het niet verwachten, wordt ook nylon erg veel gebruikt in ondergoed. Dit is, net als polyester, een synthetische vezel. Het staat bekend om de duurzaamheid en vochtafvoerende eigenschappen. De stof is ook erg goed bestand tegen slijtage en schuren. Dankzij het lichte gewicht en goede pasvorm is het goed geschikt om te gebruiken als hardloopondergoed. Daarnaast zie je deze stof ook terug in andere hardloopkleding, zoals jacks.

Wist je dat: Nylon is ontstaan als een synthetisch alternatief voor zijde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen zijde schaars was, werden nylonstoffen geïntroduceerd als vervanging voor zijde, met name in parachutes.

Polyester

beste ondergoed hardlopen vrouwen

Polyester is een synthetische vezel die je heel vaak ziet in sportkleding, waaronder natuurlijk ook hardloopondergoed. De stof kan je omschrijven als erg veelzijdig. Het staat bekend om de duurzaamheid en de fantastische vochtafvoerende eigenschappen. Even wat wetenschappelijker: Polyester wordt gemaakt door het combineren van chemische componenten om lange ketens van polymeervezels te vormen. Andere kenmerken van dit materiaal zijn: comfort, lichtgewicht en temperatuurregulatie.

Tip: De meeste hardlopers die wij spreken dragen ondergoed van polyester tijdens de hardlooptraining.

Spandex en elastaan

Als het ondergoed wat meer elastisch is, dan zit er vaak elastaan of spandex in verwerkt. Deze elastische vezel wordt namelijk vaak toegevoegd om de stretch en flexabiliteit van het ondergoed te verbeteren. Daarnaast zorgt het ook voor een fijne en nauwlettende pasvorm. Het ondergoed blijft tijdens een hardlooptraining ook goed op zijn plaats zitten. Op deze manier voorkom je irritaties of wrijving bij de huid. Wel zo prettig natuurlijk!

Ondergoed van een katoenmix

Katoenmix is een veelgebruikt materiaal voor hardloopondergoed vanwege de combinatie van natuurlijke katoenvezels met synthetische vezels. Bekende eigenschappen zijn: comfort, ademend vermogen en duurzaamheid. Ondergoed van een katoenmix voelt zacht aan op de huid, heeft goede ademende eigenschappen en behoudt zijn vorm goed. Houd er echter rekening mee dat katoenmix minder effectief is in vochtafvoer dan volledig synthetische materialen. Daarom valt de keuze toch vaker op polyester.

Optrimize

Categorie: Hardlopen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: