Direct Drive Fietstrainer: Uitleg en soorten

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Er zijn verschillende soorten fietstrainers verkrijgbaar. De Direct Drive fietstrainer is de meest populaire trainer onder wielrenners en triatleten. Dit komt omdat deze fietstrainer meerdere voordelen heeft ten opzichte van andere fietstrainers. Qua prijs is de direct drive fietstrainer een stuk goedkoper dan de smartbike die de laatste tijd ook steeds populairder aan het worden is. Zeker met de komst van de Wahoo KICKR Bike en de Tacx NEO Bike. In deze blog lees je alles over deze trainer en lichten we enkele soorten uit.

Tip: Wij raden zelf de fluisterstille Tacx NEO 2 Smart Fietstrainer aan. Bekijk direct deze Direct Drive fietstrainer van €1199,- in de winkel via deze link.

Wat is een Direct Drive fietstrainer?

Een direct drive fietstrainer is een trainer waar je jouw fiets met de achterbrug op kan plaatsen. Je verwijdert hiervoor het achterwiel van jouw fiets. Daarna leg je de ketting van de fiets om de cassette op de trainer. De trainer neemt na de plaatsing als het ware de functie van het achterwiel over. Wanneer je een wheel-on fietstrainer gebruikt slijt de achterband snel en moet je eigenlijk gebruik maken van een speciale trainingsband. Doordat je bij de direct drive fietstrainer het achterwiel uit je fiets haalt slijt de achterband niet bij het fietsen op de trainer. Ook zijn ze krachtiger, stiller en kunnen ze data preciezer doorgeven. Wat nog meer opvallend is aan de direct drive fietstrainer is dat de meeste van deze trainers interactieve fietstrainers zijn. Er zijn Direct Drive trainers verkrijgbaar in het middensegment en in het hoge segment.

Direct Drive fietstrainer: Een interactieve fietstrainer of smart trainer

Eigenlijk zijn alle direct drive fietstrainers die tegenwoordig verkrijgbaar zijn interactieve fietstrainers (ook wel smart trainers genoemd). Dit wil zeggen dat je de trainers kunt uitlezen en kunt besturen met behulp van software. Je kan bij het uitlezen alle trainingsgegevens zien zoals bijvoorbeeld snelheid, tijd en afstand. Via een verbinding met je telefoon, tablet of laptop kan je de direct drive trainer ook koppelen aan verschillende trainingssoftware waaronder het populaire Zwift. Om de fietstrainer te kunnen koppelen aan jouw laptop of pc heb je een ANT+ dongle nodig. Hoe beter het bereik van de ANT+ Dongle, hoe verder je de laptop of pc van de fietstrainer kan hebben staan. Koppelen met een smartphone of tablet gaat via Bluetooth.  

Een Direct Drive fietstrainer kopen

Ben je van plan om zelf een direct drive trainer aan te schaffen? Dan is het handig om te weten waar je op moet letten bij het vergelijken van de trainers zodat je de juiste keuze kunt maken. Er zijn eigenlijk drie punten waar je als eerst naar kijkt wanneer je verschillende trainers gaat vergelijken. Zo is het belangrijk om te kijken naar het vermogen, de maximale hellingshoek, en de nauwkeurigheid van de trainer. Veel fietstrainers zijn alleen te gebruiken wanneer ze aangesloten zijn op stroom. Er zijn echter ook direct drive trainers die je interactief kan gebruiken zonder dat deze aangesloten zijn op een stopcontact. Ook worden niet alle trainers geleverd met een cassette waar je de fietsketting op kan leggen. Naast deze punten zijn er nog meer punten waarin de trainers van elkaar kunnen verschillen.

Tacx T2875 NEO 2T Smart Fietstrainer - Direct drive - 2200 watt

★★★★★
1.868,90
Prijs gecheckt op 17 februari 2024 03:17

Tacx NEO 2 Smart Fietstrainer - Direct Drive

★★★★★
1.199,00
911,90
Prijs gecheckt op 17 februari 2024 03:17

Direct Drive trainers in het topsegment

Bij de verdeling van de trainers in de verschillende segmenten wordt er voornamelijk gekeken naar de prijs. De trainers in het topsegment zijn de duurste trainers.

Tacx NEO 2T Smart

Bekijk deze fietstrainer bij Wiggle

In onze ogen is de Tacx NEO 2T Smart op dit moment de beste direct drive trainer. Hij wint het nipt van de Wahoo KICKR V5.0. De nauwkeurigheid van deze fietstrainer is opvallend, hij wijkt minder dan 1% af. Het is met deze trainer mogelijk om een vermogen te trappen van 2200 Watt. Train je voor een wedstrijd of mooie rit in de bergen? Dan is het handig om te weten dat de trainer een hellingshoek kan nabootsen van 25%. Wat wij een groot pluspunt vinden in vergelijking met de Wahoo KICKR V5.0 is dat je de Tacx NEO 2T Smart ook zonder stroom interactief kan gebruiken. Alleen afdalingen kunnen niet gesimuleerd worden zonder stroom. Wil jij dat jouw huisgenoten en/of buren geen overlast ervaren wanneer jij gaat trainen? Dan is het goed om te weten dat deze trainer één van de stilste trainers is. De fietservaring op deze trainer is realistisch, de trainer kan iets meebewegen in een sprint en kan verschillende soorten wegdekken simuleren.

Wahoo KICKR V5.0

De nummer 2 fietstrainer is in onze ogen de Wahoo KICKR V5.0. Eén van de verschillen is dat de Wahoo KICKR een maximaal hellingspercentage van 20% kan nabootsen in plaats van 25%. Een voordeel van de Wahoo KICKR V5.0 is dat hij snel reageert op de software waardoor de fietservaring in trainingsprogramma’s zoals Zwift meer realistisch is. Deze trainer kan net als de vorige trainer iets meebewegen tijdens het fietsen wat de fietservaring ook meer realistisch maakt.

Direct Drive trainers in het middensegment

Ben je op zoek naar een iets goedkopere maar wel goede direct drive trainer? Dan kan je eens kijken naar de direct drive trainers in het middensegment. De meest populaire trainers in het middensegment zijn de Wahoo KICKR Core, de Tacx Flux 2, de Elite Direto XR en de Elite Suito. Vooral de Elite Direto XR is voor een trainer in het middensegment eigenlijk misschien wel te goed. Qua vermogen, maximale hellingshoek en nauwkeurigheid doet hij eigenlijk niet onder voor de topklasse fietstrainers. Ook reageert hij – net als de KICKR Core – snel op de software. De lagere prijs maakt dat deze fietstrainer onder het middensegment valt.

Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.