Favero Assioma Duo-Shi powermeter in pedaalas- review

Favero Assioma Duo-Shi info

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Van het merk Favero heb je de Assioma lijn met verschillende vermogensmeters. Naast de Favero Assioma Uno en de Favero Assioma Duo heb je nu ook de Favero Assioma Duo-Shi. Twee verschillende powermeteradapters voor installatie in Shimano SPD-SL bodies.

 • Losse assen voor bevestiging in pedaalbody’s
 • Powermeting aan beide kanten, zowel links als rechts
 • Monteren van de sensoren zorgt voor een verhoging van de Q-factor

Info over de Favero Assioma Duo-Shi

Assioma is de lijn voor powermeters van het merk Favero. In het assortiment vind je twee soorten powermeter pedalen. Je hebt de Uno en de Duo. De Favero Assioma Uno is een enkelzijdige powermeter en de Duo is een dubbelzijdige powermeter. Het is wel goed om te weten dat deze powermeter pedalen alleen geschikt zijn voor fietsschoenen met Look Keo schoenplaatjes. Heb jij SPD-SL pedalen? Dan kan je de Favero Assioma Duo-Shi powermeter voor SPD-SL pedalen overwegen om aan te schaffen. Dit zijn pedaalassen waar in de adapters speciale Assioma-Shi sensoren zijn gemonteerd.

De Assioma Duo-Shi is compatibel met de onderstaande Shimano pedaalbody’s (die je zelf in huis moet hebben of aan moet schaffen). Alleen passen ze niet op de Dura-Ace pedalen.

 • PD-R8000
 • PD-R7000
 • PD-6800
 • PD-R550
 • PD-R540

Favero Assioma Duo-Shi powermeter kopen

Hieronder vind je een overzicht waar je de Favero Assioma Duo-Shi powermeterpedalen aan kunt schaffen. Het laagst geprijsde artikel vind je bovenaan in de lijst. Zo zie je altijd in één oogopslag wat de beste aanbieding is op dat moment.

Gewicht en Q-factor

De Assioma Duo-Shi (de sensor en de adapter) wegen 99 g per zijde. Ben jij in het bezit van de PD-R8000 pedaalbody? Dan is het totale gewicht 157 g per kant. Dan zijn er ook nog gegevens bekend over de verhoging van de Q-factor na het monteren van de Assioma sensoren. De Q-factor is bij een fiets de afstand tussen de plekken waar je de pedalen bevestigd op de crankarmen. Deze afstand wordt gemeten evenwijdig aan de trapas. Bij een grotere Q-factor heb je tijdens het trappen minder speling in de bochten. Bij een kleinere Q-factor is de stroomlijnkap kleiner en lichter. Daarom heeft een kleinere Q-factor biomechanische, aerodynamische en mechanische voordelen.

Verhoging Q-factor bij verschillende Shimano SPD-SL bodies

 • PD-R7000/R550/R540: +64mm
 • PD-R8000/6800: +65mm

De as vervang je door met sleutel 17 de oude as eruit te draaien en daarna de Favero Assiomo Duo-Shi as erin te draaien. Er zijn een aantal pedalen waar je voor het verwijderen van de as een apart sleuteltje nodig hebt. Namelijk het TL-PD40 sleuteltje van Shimano. Bekijk ook de uitleg in de onderstaande video:

Bijzonderheden van de Favero Assioma vermogensmeters

Naast dat de Favero Assioma vermogensmeters het vermogen meten, kunnen ze ook de hoeksnelheid berekenen. Dit doen ze met behulp van de ingebouwde gyroscoop sensor. Deze 3-assige gyroscoop berekent de echte hoeksnelheid in plaats van dat er gebruik wordt gemaakt van een gemiddelde waarde. Deze berekening van de hoeksnelheid is vooral handig wanneer je met een ovaal kettingblad rijdt of wanneer je pedaalslag onregelmatig is (bijvoorbeeld tijdens bergopwaartse sprints).
Naast de gegevens over de hoeksnelheid krijg je tijdens en na het fietsen ook informatie over je cadans en over de balans tussen het geleverde wattage op je linker- en rechterpedaal.

 • Nauwkeurige en consistente metingen bij temperaturen tussen -10°C en 60°C door ATC (Automatic Temperature Compensation)
 • Geavanceerde statistieken genaamd IAV Cycling Dynamics: IAV Power Phase en IAV Rider Position

Review
4

Summary

De Favero Assioma Duo-Shi powermeter is een unieke powermeter. Dit heeft te maken met de plaats van de powermeter. Deze powermeter zit namelijk in de pedaalas verwerkt. Je kan deze powermeter gebruiken in combinatie met de volgende pedalen: Ultegra PD-R8000/6800 en PD-R7000/R550/R540. Je kan het eigenlijk al een beetje aan de naam zien, de Favero Assioma Duo-Shi meet het geleverde wattage aan twee kanten. Hierdoor krijg je nog meer gegevens die je kunt analyseren. De powermeter is erg nauwkeurig en betrouwbaar in de metingen.

Voordelen

 • Dubbelzijdige vermogensmeting met sensoren aan beide pedalen.
 • Compatibel met Shimano SPD-SL pedaalbody’s (PD-R8000, PD-R7000, PD-6800, PD-R550, PD-R540).
 • Meet vermogen, cadans en fietsdynamica.
 • Ingebouwde gyroscoop sensor voor nauwkeurige hoeksnelheidsmetingen.
 • Automatische temperatuurcompensatie voor nauwkeurige metingen bij verschillende temperaturen.
 • Geavanceerde statistieken zoals IAV Power Phase en IAV Rider Position.

Nadelen

 • Alleen compatibel met fietsschoenen met Look Keo schoenplaatjes.
 • Verhoging van de Q-factor na installatie van de sensoren.
 • Vereist mogelijk een apart sleuteltje (TL-PD40) voor het verwijderen van de as bij bepaalde pedalen.
Optrimize

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: