Fietspompen: Elektrische fietspomp, vloerpomp en CO2 pomp

Fietspompen

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Er zijn verschillende soorten fietspompen voor racefietsen en triathlonfietsen. Van kleine handpompen (ook wel minipompen genoemd) tot standaard vloerpompen, elektrische fietspompen en CO2 pompen.

Soorten fietspompen voor racefietsen en triathlonfietsen

Er zijn verschillende soorten fietspompen verkrijgbaar waarmee je jouw fietsbanden op kan pompen. Hieronder vind je de uitleg van de verschillende fietspompen.

Handpomp/minipomp

Een handpomp is een speciale kleinere pomp die bedoeld is om jouw band onderweg op te kunnen pompen. Wanneer je lek rijdt kan je de band plakken of een nieuwe band om het wiel leggen en de band daarna oppompen met de handpomp/minipomp. Soms kan je deze pomp ook vinden onder de naam framepomp. De pomp zit dan tegen het frame aan.

Vloerpomp

Wanneer je kiest voor een vloerpomp kies je voor een pomp met een manometer. Een manometer is een meetinstrument waarmee je de druk in de band kan meten. Zo kan je het juiste aantal bar in de band pompen. Bij een hogedrukpomp met manometer kan je zorgen voor een hoge bandenspanning.

Elektrische fietspomp

Tegenwoordig is de elektrische fietspomp steeds populairder geworden. De luchtdruk kan je van tevoren instellen. Het oppompen van de band met behulp van een elektrische fietspomp gaat ontzettend snel.

CO2 Pomp

Tegenwoordig kan je ervoor kiezen om met “gewone” banden en binnenbanden te fietsen of met tubes. Een tube is een speciale fietsband waar je geen binnenband voor nodig hebt. De tube wordt met een speciale lijm op de velg geplakt. Tubes worden vaak gebruikt door wielrenners en mountainbikers. Bij tubes heb je speciale tubeless ventielen. Je hebt een CO2 pomp met patronen nodig om deze band weer op te kunnen pompen.

Verschillende soorten ventielen

Allereerst kijk je naar het ventiel waar de pomp op moet passen. Er zijn namelijk verschillende ventielen. Wanneer je kiest voor een dubbele pompkop past de fietspomp vaak op alle soorten ventielen.

Frans ventiel (Presta ventiel)

Op racefietsen, triathlonfietsen en andere sportieve fietsen wordt er vaak gebruik gemaakt van een Frans ventiel.

Dunlop ventiel (Hollands ventiel)

Het Hollandse ventiel (ook wel DU of klassiek ventiel genoemd) is het meest voorkomende fiets ventiel. Dit ventiel vind je voornamelijk op stadsfietsen.

Autoventiel (Schräder ventiel)

Dit ventiel zie je terug op oudere mountainbikes. Tegenwoordig wordt er op mountainbikes gebruik gemaakt van een anders soort ventiel, namelijk een Hollands ventiel.

Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.