Garmin brengt gratis grote update uit voor meerdere sporthorloges

Garmin Fenix 7 review triatlon

Heb je een triathlonhorloge van Garmin? Grote kans dat je daar een grote gratis update voor hebt gekregen. Garmin heeft een paar weken geleden de software-updates aangekondigd voor verschillende horloges, waaronder de Enduro 2, epix™ (Gen 2), fēnix® 7 serie, Forerunner® serie, Instinct® 2 serie en MARQ® (Gen 2). Voor mijn horloge is deze update er ook. Iets waar ik eigenlijk wel heel erg blij mee ben. In dit artikel bekijk ik de update. Je leest o.a. wat er in de update zit en wat ik er van denk.

Wat zit er in de Garmin update?

Als je de update installeert op je horloge krijg je gratis de volgende nieuwe dingen:

Uitgebreide ondersteuning voor hardloopdynamiek

Deze nieuwe functie meet hardloopdynamiek zoals cadans, paslengte, grondcontacttijd en meer direct vanaf de pols. Je het bier geen app of accessoire meer voor nodig. Erg handig, omdat dit kan schelen in de aanschaf van extra accessoires. Al denk ik persoonlijk dat het nog steeds wel betrouwbaarder is om metingen te verrichten met bijvoorbeeld een Stryd Footpod. Toch ga ik deze nieuwe functies binnenkort uitgebreid testen.

Load Ratio

Volg de load ratio op korte tot middellange termijn om in vorm te blijven en tegenslagen te voorkomen. Kort uitgelegd: Load Ratio is de verhouding tussen je recente trainingsintensiteit (korte termijn) en je gebruikelijke trainingsintensiteit over een langere periode (lange termijn), waarmee je jouw risico op overtraining kan evalueren.

Een voorbeeld

Stel je voor dat je normaal gesproken gemiddeld 5 dagen per week traint. Maar in de afgelopen week, heb je elke dag getraind om je extra goed voor te bereiden op een aankomende triatlon. De toename in je trainingsintensiteit voor de afgelopen week (korte termijn) vergeleken met je normale trainingsschema (lange termijn), zou resulteren in een hoge Load Ratio. Dit kan een indicatie zijn dat je risico loopt op overtraining, aangezien je recentelijk harder hebt getraind dan je lichaam gewend is.

Obstacle run profiel

Er is een speciaal activiteitenprofiel toegevoegd voor obstakelruns. Ik ben zelf toevallig van plan te gaan trainen voor een obstacle run in 2024, dus dit komt nog eens goed uit. Hetet profiel houd de looptijd, het aantal obstakels, de hartslag en meer bij tijdens hindernisbaanevenementen en registreer tussentijden tussen hardloop- en hindernissecties tijdens het racen.

Acclimatiseringsverbeteringen

Acclimatisatie verbeteringen tonen aan hoe goed je lichaam zich aanpast aan hoogteveranderingen, weergegeven als een percentage. Als je bijvoorbeeld op 2000 meter hoogte bent en het toont 80%, betekent dit dat je lichaam zich voor 80% heeft aangepast aan de zuurstofniveaus op die hoogte. Het geeft je ook inzichten over hoe je lichaam presteert onder deze omstandigheden.

Adaptieve coaching

Met deze update kun je een hele week aan gepersonaliseerde fietstrainingen direct op je smartwatch ontvangen. Deze trainingen zijn afgestemd op jouw prestaties en de uitdagingen van toekomstige evenementen die je hebt toegevoegd aan je Garmin Connect™-kalender. Het zorgt voor een op maat gemaakt trainingsschema. Een leuke feature, maar voor triatleten die volgens een eigen schema werken natuurlijk niet heel erg interessant. Ik ga het persoonlijk niet gebruiken.

Een aantal horloges die deze update krijgen op een rij

Banner onder


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Plaats een reactie