De lange afstand (De hele)

Triathlonwedstrijden zijn er in verschillende vormen en maten. De wedstrijden kunnen onder andere verschillen qua triathlon afstanden. Wanneer je het over triathlon hebt met leken denken ze vaak meteen aan de “klassieke en originele” lange afstand, ook wel “de hele” genoemd. Dit is ook een reden waarom veel mensen denken dat de triathlonsport te zwaar is. Een 1/8 of 1/4 afstand zou echter voor veel mensen prima te doen zijn.

Hele triathlon (lange afstand)

Dé ontzagwekkende hele afstand is voor veel mensen de meest bekende triathlonafstand. De Ironman wedstrijd was de eerste wedstrijd met deze afstanden. Nu zijn er naast de Ironman meerdere organisaties die wedstrijden over deze afstand organiseren, denk bijvoorbeeld aan de challenge wedstrijden. In totaal wordt er in een hele triathlon een afstand van 226.195 km afgelegd.

Ontstaan van deze afstand

De lange afstandstriatlon is in 1977 op een bijzondere manier ontstaan. In tegenstelling tot wat veel mensen denken ontstond de triathlon niet in dit jaar. Er waren al eerdere wedstrijden geweest die het zwemmen, fietsen en lopen combineerden. Ook was er al een wedstrijd geweest die naam triathlon kreeg.De hele afstand ontstond uit een discussie in bar Primo op Honolulu tussen verschillende atleten waaronder de marineofficier John Collins en zijn vrouw Judy. De sportievelingen waren het er niet over eens welke atleten de beste conditie zouden hebben: Zwemmers, fietsers of lopers. Daarom besloten ze een wedstrijd te organiseren waarin deze onderdelen gecombineerd zouden worden. Ze combineerden in de wedstrijd de afstanden van de drie langeafstandsraces op het eiland Honolulu. De winnaar van de wedstrijd zou Ironman genoemd worden, de man van staal.

Zwemmen

Het eerste onderdeel van de hele triathlon is het zwemonderdeel. Dit onderdeel bestaat uit 3,8 km zwemmen.

Fietsen

Het fietsonderdeel bestaat uit 180,2 km fietsen

Lopen

Het looponderdeel bestaat uit 42,195 km hardlopen. Deze afstand is precies hetzelfde als die van een marathon.

Deel dit artikel op: