Positieve split

Bij een training of wedstrijd kan er sprake zijn van een negatieve split of van een positieve split. De meeste atleten lopen eerder een positieve split, zeker tijdens wedstrijden. Veel experts vinden het lopen van een negatieve split eigenlijk beter dan het lopen van een positieve split. Dit is gelukkig ook iets waar je gericht voor kunt trainen.

Wat is een positieve split?

Een positieve split wil zeggen dat je de tweede helft van een training of wedstrijd langzamer aflegt dan de eerste helft. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Veel lopers zijn geneigd om te snel te starten. Dit heeft te maken met de wedstrijdspanning en met de andere lopers om je heen tijdens een wedstrijd. Automatisch lopen veel atleten in het begin mee met het tempo van de andere atleten.

positieve split

Wat zijn de nadelen van een positieve split?

Zeker bij een hardloopwedstrijd over een langere afstand kan je nadelen ondervinden van het te snel lopen in de eerste helft van de wedstrijd. Denk bijvoorbeeld aan een lange afstand zoals de beroemde en beruchte marathon. Er zijn veel lopers die tijdens een marathon bij km 30 opeens tegen een muur aanlopen. Dit kan meerdere oorzaken hebben en één van deze oorzaken is het te hard starten tijdens de wedstrijd. Hierdoor kan je batterij opeens leeg zijn ergens in de tweede helft van de wedstrijd. Je hebt gewoonweg geen energie meer over.

Blessures bij het te snel starten

Wanneer je in de eerste helft van de wedstrijd te snel loopt kan het zo zijn dat je in de tweede helft opeens een flink vermoeid gevoel ervaart. Wanneer je vermoeid bent is er een grote kans dat je houding en looptechniek ook niet meer perfect zijn. Is je looptechniek tijdens het hardlopen niet meer goed? Dan heb je een grotere kans op vervelende blessures.

Energiek naar de finish

Start je rustig tijdens een wedstrijd? Dan heb je in de tweede helft nog veel energie over. Je kan dan in de tweede helft blijven knallen. Heb je nog veel energie over? Dan kan je proberen om in de laatste paar kilometers alles te geven om zo snel mogelijk over de finish te komen.

Deel dit artikel op: