Tips voor fietsen met tegenwind

fietsen met tegenwind

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Het fietsen met tegenwind is een vak apart. Zeker in Nederland is de wind iedere dag weer anders. De ene keer zie je de bomen heen en weer gaan maar heb je bijna geen last van de wind tijdens het fietsen. De andere keer lijkt er geen zuchtje wind te staan maar kan je toch opeens last krijgen van een vervelende tegenwind. In deze blog behandelen we alle tips om zo soepel mogelijk te kunnen fietsen met tegenwind.

De juiste houding voor fietsen met tegenwind

Ten eerste is de houding op de fiets heel belangrijk! Je wilt natuurlijk zo veel mogelijk wind om je heen laten gaan. Dit kan je doen door een lage houding aan te nemen (dat lukt goed wanneer je een triathlonstuur op de fiets hebt zitten en/of een triathlonfiets hebt). Door je armen smal bij elkaar te houden en door geschikte aerodynamische kleding aan te trekken heb je iets minder last van de wind. Een wijd, opengeritst flapperend windjack is dus geen aanrader! De juiste houding heeft ook te maken met het stil zitten op de fiets. Jouw bovenlichaam vangt meer wind wanneer je heel erg heen en weer beweegt. De juiste houding heeft ook met fietstechniek te maken.

fietstraining

Deze fietstechniek werkt

Waarschijnlijk ben jij van vroeger gewend om zwoegend tegen de wind in te fietsen. Meestal gaat dat zwoegen gepaard met een gespannen bovenlichaam dat alle kanten op zwaait. Veel beter is het om je bovenlichaam zo stil mogelijk te houden. Deze ontspanning kan je alleen bereiken wanneer je een lichter verzetje gebruikt en wanneer je jouw snelheid aanpast. Zoek naar jouw ideale cadans en focus je niet meer op de snelheid. Let in plaats daarvan op de hartslag of op de power die je levert.

Omgaan met de mentale kant van fietsen met tegenwind

Waar je bij het beklimmen van een berg onderweg profijt hebt van jouw harde werk (denk aan een mooi uitzicht en een rustige afdaling) heb je dat tijdens het fietsen met tegenwind niet. Dit gegeven zorgt ervoor dat het fietsen met tegenwind niet alleen een lichamelijke uitdaging is, maar ook zeker een mentale uitdaging. Ten eerste is het belangrijk dat je je niet meer focust op de snelheid. Probeer je niet te “verzetten” tegen de tegenwind en kijk naar de hartslag, de power die je levert en zorg dat je cadans gelijkmatig blijft. En… denk aan de meewind die je waarschijnlijk ook hebt tijdens een fietsronde.

NK tegenwindfietsen

Heb jij geen problemen met het fietsen met tegenwind? Wie weet is het NK tegenwindfietsen dan wat voor jou! Ieder jaar wordt dit NK gehouden in Zeeland. Je mag meedoen, maar alleen op een doodgewone stadsfiets zónder versnellingen. Er wordt dan net zo lang gewacht tot er een Zuid-Wester of Noord-Ooster wind komt met minimaal 7 bft. Zelfs in het bekende GCN (Global Cycling Network) programma werd er aandacht besteed aan het NK tegenwindfietsen.

Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

2 gedachten over “Tips voor fietsen met tegenwind”

Reacties zijn gesloten.