Home » 5 Fitness apps die je móet hebben

5 Fitness apps die je móet hebben

Training apps

Tegenwoordig wordt er meer en meer aandacht gehecht aan sporten. En dat is natuurlijk niet onbelangrijk. Als triatlonatleet bijvoorbeeld ben je dag én nacht bezig om je gezondheid op pijl te houden en in elke discipline de beste resultaten te behalen. Gelukkig hoef je dit niet allemaal puur op intuïtie te baseren en zijn er tegenwoordig verschillende apps beschikbaar die je daarom ook echt moet hebben.

Voordat we echter gaan kijken naar de verschillende apps, moeten we benadrukken dat jouw veiligheid hierbij niet altijd gewaarborgd is. Naast dat de apps jouw gevoelige data kunnen opslaan, wil je natuurlijk niet dat dit in handen van derden met slechte bedoelingen terechtkomt. Daarom kan het helpen om gratis een VPN te installeren. Hiermee voorkom je dat andere weten welke data je met het internet uitwisselt én wordt je fysieke locatie verborgen. 

1. MyFitnessPal

Allereerst is er de app MyFitnessPal, waarbij jouw gezondheid centraal staat. Naast dat je je op de drie onderdelen moet focussen als triatleet, moet je natuurlijk letten op je voeding. Hier helpt MyFitnessPal jou bij. In deze app zitten namelijk meer dan 6 miljoen verschillende producten, zodat je altijd precies weet wat je naar binnen werkt én hoeveel calorieën en voedingsstoffen dit bevat. Deze app wordt daarnaast ook veel gebruikt door sporters om op gewicht te blijven.

2. Runkeeper

Runkeeper geeft jouw hardloopactiviteiten een echte boost. Deze app is namelijk specifiek gericht op hardlopers. Natuurlijk houdt de app door middel van GPS bij waar je geweest bent, zodat je precies kunt zien welke route je gelopen hebt. Daarnaast kijkt het naar de tijd, tussentijden, aantal kilometers en gemiddelde snelheid.

Ook zijn er verschillende voorgeprogrammeerde trainingsschema’s waar je als hardloper gebruik van kunt maken. Of je nu aan het trainen bent voor je eerste kilometers of juist aan het focussen bent op een volledige marathon, Runkeeper helpt je daarbij!

3. Strava

Dan hebben we ook nog Strava, vergelijkbaar met het hierboven genoemde Runkeeper. Echter kun je Strava ook gebruiken om zwemtrainingen bij te houden. Daarnaast kun je fiets- en hardloopafstanden eenvoudig weergeven. Door de challenges waar je wekelijks en maandelijks aan mee kunt doen, wordt je continu uitgedaagd.

Om je nog meer uit te dagen, maakt Strava gebruik van segmenten. Deze segmenten laten telkens zien hoe snel je op een bepaald traject hebt gelopen of gefietst. Hiermee wil Strava jouw uitdagen om het beste uit je prestaties te halen. Doordat je bij Strava kunt connecten met je vrienden, word je voortdurend uitgedaagd om het beste van jezelf te geven. Je kunt namelijk jouw prestaties vergelijken met de prestaties van je vrienden.

Per segment wordt zelfs nog de beste sporter op een rijtje gezet. Dit wordt de KOM genoemd. Dit is de snelste renner op dat specifieke stuk. Weet jij deze renner te verslaan en word jij de snelste van allemaal?

4. ZWIFT

Regent het even, dan is er met Zwift geen man overboord. Met deze applicatie kun je namelijk rennen en fietsen in een virtuele wereld. Hiervoor heb je echter wel een hardloopband of een fietstrainer met verbinding tot het internet voor nodig. Je bevindt je dan in een virtuele wereld. Ook deze workouts worden allemaal op Strava weergegeven, waarbij wederom gebruik wordt gemaakt van segmenten.

Het grote voordeel van Zwift is dat je hiermee gewoon binnen kunt fietsen en hardlopen. Op die manier kun je jouw conditie gewoon op pijl houden zonder dat je daarbij last hebt van het weer. Het nadeel is wel dat de drempel om te stoppen een stuk kleiner is. Heb je eenmaal een stuk hardgelopen, dan moet je ook weer terug. Kies je voor online trainen met Zwift, dan kun je op elk moment stoppen.

5. TrainingPeaks

Dan hebben we tot slot nog TrainingPeaks dat we je willen aanraden. Dit is misschien wel een van de meest uitgebreide apps én wordt vaak gebruikt door professionele coaches om trainingen voor atleten te plannen. Daarnaast maakt TrainingPeaks gebruik van een groot aantal verschillende schema’s, waarvan sommigen zelfs gratis voor je beschikbaar zijn.

Waar veel sporters behoefte hebben aan data om bijvoorbeeld tijden de onderbouwen, kun je bij TrainingPeaks overvallen worden door de hoeveelheid aan data die er voor je beschikbaar is. Het kan daarom in het begin nogal overweldigend zijn, maar als je de smaak eenmaal te pakken hebt, wil je ook niet meer anders.

Zoals je ziet zijn er verschillende apps beschikbaar die je als atleet echt moet hebben. Ze helpen je niet alleen om jouw prestaties te verbeteren, maar kunnen je zelfs helpen om trainingen met je coach in te plannen. Daarnaast zal je met apps als MyFitnessPal je gezondheid niet vergeten.

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *