Aanbieding: Garmin Forerunner 735XT bij Bol.com - #1 in beste prijs/kwaliteit

Cadanssensor kopen: een uitgebreide koopgids

Cadanssensoren zijn een must voor fietsers die work-out-resultaten willen maximaliseren. Met deze apparaten kunnen fietsers de energie-output meten in de vorm van rotaties per minuut (RPM). Dit is vergelijkbaar met een snelheidsmeter of stappenteller. Veel gebruikers hebben geprobeerd de stappenteller te gebruiken als een manier om afstand, snelheid of zelfs inspanning te meten tijdens het fietsen. Echter werken alleen echte cadansmeters en cadanssensoren goed voor het meten van cadans. In deze blog lees je alles wat je moet weten over een cadanssensor en waar je deze kan kopen.

Cadanssensoren en fietsen

Fietsen is een relatief eenvoudige sport met drie bestuurbare factoren: hartslag, versnellingen en trapfrequentie. Pedaalcadans wordt gemeten als pedaalomwentelingen per minuut. Bij het rijden op de weg of op de weg wordt de cadans onderworpen aan je algehele snelheid. Deze wordt bepaald aan de hand van de kracht van de inspanning (hartslag) en de versnellingskeuze, om te bepalen hoe snel of langzaam de versnellingen draaien.

Het meten van cadans door het gebruik van een sensor wordt door veel fietsers, wielrenners en triathleten gedaan die het fietsen beschouwen als meer dan een simpele hobby. Van elite-wielrenners of triathleten is bekend dat ze sneller fietsen dan beginners. Dit doen ze door spieren en uithoudingsvermogen te ontwikkelen door gecontroleerde cadans. Langzaam trappen (meestal zo’n 50-70 RPM) veroorzaakt het laagste niveau van spiervermoeidheid, terwijl een hogere cadans betere resultaten oplevert voor duurtraining en spieropbouw. Het toerental van trappen meten is alleen mogelijk door het gebruik van een trapfrequentiesensor/cadansmeter.

Het ontwerp van een cadanssensor of cadans meter

Een cadanssensor is een relatief kleinere set van drie apparaten die eenvoudig op de fiets kunnen worden gemonteerd. Het maakt vaak gebruik van een spaakmagneet en een cadansmagneet. Deze worden vastgemaakt op het elektronica-gedeelte, die op het frame van de fiets wordt gemonteerd. Dit gedeelte bestaat uit twee magneetsensoren om zowel snelheid als cadans vast te leggen. Elke keer dat de magneet dit gedeelte passeert, registreert deze de rotatie. Het resultaat is een sensor die werkt als een snelheidsmeter.

VOOR JOU GESELECTEERD:
Direct drive fietstrainer: Stil en levensecht

Soorten cadansmeters voor op de fiets

Fietssensoren kunnen een breed scala aan nuttige informatie bieden. Wie op zoek is naar een cadansmeter, kan vaak kiezen uit drie verschillende soorten apparaten:

  • De snelheidssensor: bepaald de snelheid en afstand van een rit op basis van de wielomtrek van een fiets
  • De cadanssensor: Detecteert alleen rotaties per minuut van de crankarm
  • De combinatie snelheid/cadans: populairste soort. Biedt beide soorten gegevens aan dankzij een combinatie van sensoren.

Wat is ANT+ ?

ANT+ is de draadloze technologie waarmee bewakingsapparaten met elkaar kunnen praten. Toonaangevende merken ontwerpen ANT + in topproducten om ervoor te zorgen je de gewenste gegevens krijgt – waar en wanneer je maar wilt. Fundamenteel geeft ANT + je de eenvoudigste en meest betrouwbare gebruikerservaring mogelijk ANT + staat voor interoperabiliteit, wat betekent dat ANT+ producten met meerdere merken samenwerken.

Elke type cadanssensor maakt gebruik van een ander ANT+ profiel. Hiermee wordt aangegeven welk apparaat een sensortype ondersteunt. Zo hebben ANT+ hartslagbanden een HRM apparaat profiel. Daarom is het hebben van een profiel dat wordt ondersteund door een ANT+ apparaat absoluut noodzakelijk om een cadanssensor te kunnen gebruiken. De snelheids-, cadanscombo is een van de oudste en meest gebruikte fietssensoren en wordt door vrijwel elk ANT+ apparaat ondersteund. De apparaten die alleen snelheid of alleen trapfrequentie meten zijn echter nieuwer en worden soms niet door alle ANT+ apparaten ondersteund.

Integratie in het frame

Hoewel vrijwel alle cadanssensoren als afzonderlijke accessoires aan de fiets worden aangeboden, bevatten sommige fietsen geïntegreerde sensoren in het frame. De bedrading van de fietsen maakt het gebruik van een bevestigingssensor mogelijk die uit een enkele pod bestaat. De pod zelf hecht op een bepaald punt aan de fiets en trekt gegevens van de bedrading die is aangesloten op de bestaande sensoren van de fiets.

Bekende merken

Je kan veel soorten cadanssensoren kopen. Vaak kiezen fietsers om een bekender merk te kopen. Dit zijn merken zoals:

  • Garmin
  • Wahoo
  • Tacx
  • TomTom
  • MIO
  • Sigma

Cadanssensor kopen

Je hoeft niet naar een speciaalzaak toe om een cadanssensor te kopen. Je kan dit gewoon online doen! Zo profiteer je vaak van de beste prijs.

Hieronder vind je onze persoonlijke top 3 cadansmeters:

VOOR JOU GESELECTEERD:
Fietsschoenen voor tijdens een triathlon

1) Garmin Snelheid- en Cadanssensor

Garmin Cansanssensor snelheidsmeter

Bekijk beste prijs: Bol.com | Coolblue

Garmin staat wat betreft cadansmeters in de top 3 van de meeste fietsers. Deze sensor meet zowel snelheid en cadans. De meting vindt draadloos plaats. Je kan de sensor ook gebruiken voor op de indoor trainer. Het vertelt precies je snelheid en afstand. De snelheidssensor bevestig je aan de naaf van het wiel en de cadansmeter maak je vast aan een pedaalarm. Het systeem werkt zonder magneten, zodat je snel op pad kunt.

 

2) Wahoo RPM cadanssensor (ANT+ / Bluetooth)

Wahoo cadans

Bekijk beste prijs: Bol.com | Coolblue

Op nummer twee staat de cadansmeter van het bekende fiets- en fitnessmerk Wahoo. Dit is enkel een cadansmeter en bevat geen snelheidsmeter. Veel mensen willen zich juist focussen op cadans en niet op snelheid. Dan is de Wahoo RPM cadanssensor goed geschikt. Het apparaat weegt slechts 7 gram en is eenvoudig te bevestigen op de fiets. Metingen worden live doorgegeven naar bijvoorbeeld een smartphone, zoals Android-toestellen en iPhones.

3) TomTom Cadans- en snelheidssensor

TomTom Cadansesensor
Bron: https://www.tomtom.com/nl_nl/

Bekijk beste prijs: Coolblue

Ook het navigatiebedrijf TomTom heeft een zeer goede cadansmeter. Deze heeft, net zoals de Garmin op nummer in, zowel een snelheid- als cadanssensor. Bevestig werkt hetzelfde als bij de Garmin. Deze sensoren werken wel het beste met een TomTom triathlonhorloge.

Ook interessant
Forerunner 945 Triathlon
Garmin Forerunner 945 triathlonhorloge review