Challenge Madrid 2019: Informatie, afstanden en vluchten

Challenge Madrid

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Op 29 september 2019 vindt – net als elk jaar – de Challenge Madrid plaats. In deze blog lees je alles over deze bijzondere triathlon. Van algemene informatie tot de goedkoopste vliegtickets en hotels dichtbij de start. Ook geven we je vijf redenen waarom je aan deze triathlon mee moet doen in het zonnige Spanje. We starten met algemene informatie, prijzen en de afstanden.

Let op: Dit artikel gaat over de editie van Challenge Madrid in 2019. Deze heeft al plaatsgevonden.

Algemene informatie

Wanneer: 29 september 2019
Wedstrijden: Full Distance en Middle Distance
Prijzen individueel: Halve triathlon €199 voor snelle beslissers, van €219 tot €269 voor latere boekers. Hele triathlon €359 voor snelle beslissers, van €379 tot €569 voor latere boekers.
Verzekering: €15
Limieten: Hele afstand 600 bib-nummers. Halve afstand 400 bib-nummers.

[column size=one_half position=first ]

Afstanden full distance

Zwemmen: 3,8 kilometer
Fietsen: 180 kilometer
Hardlopen:
42 kilometer[/column]

[column size=one_half position=last ]

Afstanden middle distance

Zwemmen: 1,9 kilometer
Fietsen: 90 kilometer
Hardlopen:
21  kilometer[/column]

Vijf redenen om mee te doen

  1. Zwemmen vindt plaats in een 1000 meter hooggelegen reservoir
  2. Fietsen vindt plaats door de spectaculaire bergen in de omgeving van Madrid met een hoogteverschil van 2650 meter
  3. Het fietscircuit is volledig afgesloten voor verkeer.
  4. Bij de finish staat er Spaanse ham en Manolitos op je te wachten
  5. Je wordt aangemoedigd door veel toeschouwers langs de lijn

Informatie Challenge Madrid 2019

De Challenge Madrid is een triathlon-klassieker in Europa geworden. De volledige afstand met 3800 meter zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer zwemmen vindt plaats op geweldige locaties. Tijdens de zwemrace heb je de kans om te zwemmen in een spectaculair reservoir met een uitzicht op de Sierra Madrileña. Het fietscircuit is een bergcircuit die je meeneemt over de toppen van het Madrileense gebergte, zoals Canencia, Morcuera en Cotos. Het heeft een hoogteverschil van 2650 meter. De fietstocht eindigt midden in het bruisende centrum van Madrid, dat vol met toeschouwers zal staan. Als je aan het hardlopen bent, ontdek je de Madrid Rio om te eindigen in het centrum van Madrid bij de Puerta del Sol. Hier wordt je getrakteerd op Spaanse ham en Manolitos, typisch Spaans eten. De dag voor de race wordt er een pasta-feest en meerdere culturele activiteiten georganiseerd. De Challenge Madrid is een van de mooiste races van het jaar.

Startpunt van de triathlon: zwemmen

Madrid centrum naar San Juan Reservoir route
Afstand Madrid centrum naar startpunt Challenge Madrid 2019

Het zwemmen vindt plaats in het San Juan reservoir. Dit ligt ongeveer 1 uur rijden vanaf het centrum van de stad. Dit reservoir is gebouwd in 1955 en is meer dan 650 hectares groot. Het hoofddoel van het reservoir is om water naar de stad Toledo te brengen. Daarnaast genereert het ook elektriciteit. Zowel de 3800 meter als de 1900 meter zwemmen starten in groepen bij het Virgen Nueva Beach. Daar vindt ook de T1 wissel plaats en wordt de fietstocht ingezet.

Routes Challenge Madrid 2019

In de onderstaande video’s kun je de fiets en hardlooproute bekijken voor zowel de halve als hele afstand.

Fietsroute hele afstand

De fietstocht voor de hele triathlon van Madrid start bij het Virgen Nueva Beach bij het San juan reservoir (San Martín de Valdeiglesias). Eindpunt is Casa de Compo (Madrid)

Fietsroute halve afstand

De 90 kilometer afstand fietsen start ook bij het Virgen Nueva Beach bij het San juan reservoir (San Martín de Valdeiglesias). Eindpunt is ook Casa de Compo (Madrid). Zowel de hele als halve afstand zijn een rechtstreekse weg en geen meerdere rondes.

Hardlopen hele afstand

De 42 kilometer en 195 meter hardloopafstand start bij Casa de Compo in Madrid. De finishlijn is het wereldberoemde Puerta del Sol in Madrid.

Hardlopen halve afstand

De 21 kilometer en 975 meter hardloopafstand start bij Casa de Compo in Madrid. De finishlijn is het wereldberoemde Puerta del Sol in Madrid.

Goedkoopste vliegtickets

Over het algemeen gezien is september 2019 geen dure maand om naar Spanje te vliegen. De zomervakantie is voorbij en daarmee ook de duurdere tickets. Hieronder zie je de tickets vanaf Amsterdam en Eindhoven.

Amsterdam – Madrid

Stel je vliegt vanaf Amsterdam op 27 september 2019, twee dagen voor de triathlon arriveer je. Terugvliegen doe je op 3 oktober, omdat je misschien nog uit wilt rusten of iets van de stad wilt zien. Een retourticket is dan mogelijk vanaf €89. Aanbieding gevonden via Skyscanner. Een voordeel van de bestemming is dat meerdere maatschappijen per dag vliegen naar deze bestemming. Zo kan je zelf eenvoudig een tijd kiezen voor een vlucht richting Challenge Madrid 2019.

AMS Madrid Challenge Madrid
Amsterdam naar Madrid – september 2019

Eindhoven – Madrid

Ook vanaf het budgetvliegveld Eindhoven Airport gaan er rechtstreekse vluchten naar Madrid. Stel je gaat op 28 september weg, plakt er nog een paar extra dagen aan vast en vertrekt op 5 oktober. Een ticket kost dan €83. Ook deze deal is gevonden via Skyscanner.

Eindhoven - Madrid Challenge Madrid
Eindhoven – Madrid september 2019

Beste hotels Challenge Madrid

De start van de triathlon (beide afstanden) ligt buiten de stad zelf. Toch raden we aan om een appartement of hotel in de stad zelf te nemen. Er is namelijk niet veel in de buurt van de start. Vanaf daar kun je met andere triathleten naar de start gaan of zelf een auto huren op het vliegveld van Madrid. Wij vinden het zelf prettig om eigen kookgelegenheid te hebben. Qua voeding voldoet een hotelontbijt niet aan onze eisen voor een racedag. Enkele voorbeelden van geschikte appartementen zijn:

Hotels dichtbij het startpunt

Wie niets veel geeft om een appartement in het centrum van de stad, maar liever dichtbij het startpunt van de Challenge Madrid 2019 is, kan kiezen uit de volgende hotels. Tussen haakjes staat de afstand in aantal kilometers naar de start

Hotels bij San Juan Reservoir
Hotels bij San Juan Reservoir

Halve triathlon Madrid snel uitverkocht

Vorig jaar was de middle distance erg snel uitverkocht. De langere afstand liep iets minder snel vol. Enkele dagen voor de race werden er zelfs door Challenge Madrid bibnummers verkocht met een flinke korting. Wie mee wilt doen aan de halve triathlon in Madrid 2019, doet er verstandig aan om snel te boeken. Nadenken over de langere afstand kan iets langer, maar het loont wel om op tijd te boeken.

Handige links en meer informatie

Optrimize

Categorie: Reizen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is medeoprichter van Triathlon365. Hij schrijft graag over nieuwe technische snufjes, zoals sporthorloges. Daarnaast zorgt hij voor het onderhoud van de website. Sport fanatiek op de sportschool en houdt erg van fietsen.

Deel dit artikel op: