Aanbieding: Garmin Forerunner 735XT bij Bol.com - #1 in beste prijs/kwaliteit

Fietstrainer kopen: Waar moet je op letten?

Fietstrainers zijn er in allerlei soorten en maten. Vroeger was dit soort triathlon technologie erg duur, tegenwoordig valt dit reuze mee. Voor mensen die in de wintermaanden willen trainen voor een triathlon op de fiets, kunnen een fietstrainer kopen. Ook in de overige seizoenen van het jaar kun je deze trainer gebruiken als je snel thuis een training af wilt werken. In deze blog leer je waar je op moet letten tijdens de aankoop van een fietstrainer.

Wat is een fietstrainer eigenlijk?

CycleOps Fluid 2
CycleOps Fluid 2 fietstrainer

Een fietstrainer bestaat uit een frame, een klem waarmee de fiets stevig wordt vastgehouden en een roller die tegen het achterwiel wordt gedrukt. Dit mechanisme biedt weerstand. De fiets kan op de trainer worden gemonteerd, zodat je een vergelijkbare, zo niet identieke rijervaring kunt ervaren in een gecontroleerde omgeving. In het Engels wordt het een Indoor Bike Trainer genoemd.

Sommige mensen gebruiken de fiets om te oefenen voor triathlons of andere races, terwijl anderen de neiging hebben om een trainer te gebruiken als alternatief voor buitenrijden als het weer ongunstig is. Hoe dan ook: een fietstrainer kan een workout van hoge kwaliteit bieden. In veel gevallen kan het zelfs de fietser een uitdagendere rit bieden dan buitenshuis.

Waar moet je op letten als je een fietstrainer koopt?

Tegenwoordig zijn er veel soorten modellen op de markt. De ene nog mooier en beter dan de andere. Om te beslissen welke fietstrainer bij jou past, moet je goed op de volgende zaken letten.

Budget

Je moet natuurlijk iets kopen dat binnen je budget past. Misschien lijkt een fietstrainer van 1000 euro wel erg aantrekkelijk… de kwaliteit van de training wordt bepaalt door hoe hard je zelf werkt en niet hoeveel geld je hebt uitgegeven aan een fietstrainer. Gelukkig zijn er ook in het lagere prijssegment voldoende trainers te vinden.

Intensiteit van trainingen

Als je een beginner bent met fietsen, is het wellicht verstandiger om een fietstrainer voor beginners te kopen. Ben je aan het trainen voor een serieuze race en wil je meedingen voor een plek op het podium? Koop dan een trainer die wat meer geavanceerd is en bijvoorbeeld is uitgerust met een vermogensmeter.

Geluidsoverlast

Fietstrainers kunnen soms veel lawaai maken. Goedkopere modellen hebben de neiging om meer lawaai en geluidsoverlast te geven. Trainers met in het hogere prijssegment zijn vaak uitgerust met speciale middelen om geluidsoverlast te beperken. Het geluid komt van de weerstand die tegen de band van de fiets drukt. Als je gaat fietsen zal deze rol gaan bewegen en geluid maken. Een fietstrainer met een directe aandrijving hebben de neiging om stiller te zijn. Als je bijvoorbeeld in een appartement woont, is het handig om te investeren in iets wat minder lawaai maakt. Wie afgelegen traint, hoeft hier minder rekening mee te houden.

Duurzaamheid

Als je lange afstanden wilt gaan rijden of juist hele intensieve fietstrainingen wilt gaan volgen, kun je het beste investeren in een duurdere trainer. Je kan beter één goede fietstrainer kopen in vijf jaar tijd, dan drie slechtere. Als je er heel veel gebruik van gaat maken, is duurzaamheid erg belangrijk. Onderhoud plegen aan een trainer is bijna niet nodig.

Compatibiliteit met jouw fiets

Wahoo Kickr fietstrainer
Wahoo Kickr fietstrainer

Meestal is het geen probleem om een normale racefiets, tri-fiets of zelfs mountainbike op de trainer te monteren. Toch is het verstandig om voor aankoop goed te kijken of jouw fiets wel op de trainer gemonteerd kan worden. Gemiddeld gezien kan meer dan 90% van de fietsen op vrijwel elke trainer worden gezet. Ik raad wel aan om niet meteen een hele dure fiets op de trainer te zetten. Ook mensen die qua gewicht wat zwaarder zijn, doen er verstandig aan om het goed uit te testen, voordat je een frame onherstelbaar beschadigt.

Technologie

Jarenlang was een fietstrainer een eenvoudig apparaat met een roller, een manier om een fiets vast te maken en niet veel anders. Tegenwoordig zie je steeds meer apparaten met slimmere functies. Zo kan je een trainer kopen met een ingebouwde powermeter of zelfs hele workouts instellen. Als je de nieuwste fietstrainertechnologie wenst, moet je vaak wat dieper in de buidel tasten.

Bekijk hier verschillende fietstrainers

Conclusie

Bepaal zelf van tevoren wat jouw budget en doel is. Wil je intensief trainen en ga je de komende jaren veel gebruik maken van de fietstrainer, investeer dan meer geld in het apparaat. Ben je aan het trainen voor een eerste triathlon en weet je nog niet zeker of je er daarna mee door wilt gaan? Dan is een goedkopere trainer zonder de meest technische snufjes prima.

Ook interessant
fietstraining
Fietstraining: Trainingstips voor tijdens, na en voor de training