Home » Fietsen in de winter voor triatleten

Fietsen in de winter voor triatleten

fietsen in de winter

Vooral in de winter kan je een onderscheid maken tussen twee verschillende groepen triatleten. De ene groep blijft het liefst zoveel mogelijk buiten trainen. Zo heb je zelfs diehards die in de winter in koud water zwemmen. Deze triatleten kleden zich zo warm mogelijk aan en trainen ook met temperaturen onder het vriespunt buiten. Het buiten trainen heeft verschillende voordelen. De buitenlucht is gezond, zeker wanneer je het grootste deel van de dag binnen bent. De andere groep triatleten traint in de koudere maanden het liefst binnen. Bijvoorbeeld op een fietstrainer in huis of in de sportschool. In deze blog verkennen wij de opties voor fietsen in de winter voor triatleten.

Fietsen in de winter voor triatleten

In de winter hoef je niet persé naar buiten op de fiets om een goede fietstraining te doen. Er zijn meerdere opties om een betere fietser te worden in de winterperiode. Wij hebben deze opties op een rij gezet. Zo kan jij bekijken wat de manier van trainen is waar jij je het meest prettig bij voelt.

Optie 1: Blijf het hele jaar door buiten fietsen

In Nederland is het mogelijk om het hele jaar door buiten te blijven trainen. Op de meeste dagen kan je gewoon op de racefiets stappen om te trainen. Op koude dagen is het belangrijk dat je goede warme kleding aantrekt. Op de huid kan je het best een goed thermoshirt dragen. Thermoshirts zorgen er onder andere voor dat zweet goed opgenomen wordt en dat jouw lichaam goed warm blijft. Bekende merken voor thermoshirts van een goede kwaliteit zijn onder andere Odlo en Craft.

Wanneer het in de winter sneeuwt of gladder is kan je twee dingen doen. Ten eerste is het belangrijk om te kijken of het verstandig en veilig is om naar buiten te gaan om te fietsen. Wanneer het erg glad is kan je misschien beter voor één van de onderstaande opties gaan. Met sneeuw kan je wel buiten fietsen, maar niet op een racefiets. Veel triatleten kiezen ervoor om in de winter op pad te gaan met een mountainbike.

Optie 2: Indoorfietsenlessen volgen

Veel triatleten zweren bij de indoorfietsenlessen in de winter. Tijdens een indoorfietsenles train je vaak op verschillende intensiteiten en met verschillende weerstanden. Hierdoor werk je aan conditie en kracht, maar ook aan techniek. Een ander voordeel is dat je met meerdere mensen in de les zit. Wanneer je met andere mensen afspreekt om te gaan sporten kom je ’s avonds sneller van de bank, zelfs wanneer het buiten koud en guur is! De kwaliteit van indoorfietsenlessen op verschillende sportscholen kunnen erg verschillen. Zorg dus dat je eerst een aantal proeflessen doet om zeker te weten dat je veel plezier hebt in de lessen! In Amsterdam en Haarlem heb je bijvoorbeeld WATTWORKS die speciale trainingen hebben die geschikt zijn voor triatleten. Een van de trainers, Iris Dijkstra, heeft zelfs aan het WK triathlon meegedaan! Uiteraard kan je ook zelf een indoorfiets aanschaffen en thuis trainen. Daarover lees je meer onder de volgende optie.

Optie 3: Koop een eigen indoorfietsen fiets

Je kunt de indoorfietsenlessen uiteraard ook naar het comfort van je eigen huis brengen. Investeren in een indoorfiets is dan noodzakelijk. Hoewel een goede indoorfiets in de kosten kan lopen, is het voor veel triatleten zeker de moeite waard. Sommige mensen kunnen zich beter motiveren met het koude weer als zij thuis op de indoorfiets kunnen stappen. Zeker in de huiskamer met een goede Netflix-serie op! 😉 Met CycleMasters kan je zelfs verschillende indoorfietsenlessen volgen in jouw eigen huis! Je kan de indoorfiets makkelijk op de juiste hoogte zetten en op de juiste manier afstellen. Hierdoor kan je er ook met meerdere mensen in het huishouden op trainen. Dit is veel lastiger wanneer je een fietstrainer aanschaft.

Optie 4: Koop een fietstrainer

Wanneer je thuis wilt trainen kan je dat doen op een indoorfiets of op een fietstrainer. Wanneer je traint op een fietstrainer fiets je op je eigen fiets. Je traint dus in dezelfde houding als tijdens een wedstrijd. Fietstrainers zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Wanneer je het budget hebt of kan sparen, is het aan te raden om een fietstrainer te kopen uit één van de duurdere prijsklassen. Deze fietstrainers kunnen steeds beter het fietsen op de weg nabootsen. Zo kunnen sommige fietstrainers ook stijgingspercentages nabootsen. Veel triatleten vinden het trainen op een fietstrainer ideaal voor intervaltrainingen. Deze trainingen maken het binnen trainen ook meteen minder “saai”.

Bekijk indoorfietsen en fietstrainers

Fietsen in de winter

Er zijn verschillende opties om te blijven fietsen in de winter. Buiten blijven fietsen, indoorfietsenlessen volgen bij bijvoorbeeld een sportschool en thuis trainen op een indoorfiets of op een fietstrainer. Het is belangrijk om de optie te kiezen die het meest bij jou past. Ga jij met tegenzin naar buiten op koude dagen? Train dan lekker binnen! Verlang jij na een werkdag op kantoor naar een beetje frisse lucht? Pak dan de racefiets of mountainbike en ga lekker naar buiten! Het één is niet persé beter dan het ander. Als je maar met plezier traint!

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *