Triathlon fietstrainer: Merken en soorten

fietstrainer

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Er staan in Nederland nog een aantal wedstrijden op de triathlonkalender en dan zit het triathlonseizoen er alweer op. Het liefst wil je in de herfst en winter natuurlijk door blijven trainen om volgend jaar weer helemaal fit met de fiets de weg op te gaan! Fietsen in de regen en kou is echter geen lekker vooruitzicht. Gelukkig zijn er ook genoeg mogelijkheden om jouw fietstrainingen binnen te voltooien. Zo zijn er triatleten die hun fietsconditie op peil houden door in de herfst en winter indoor fietslessen te volgen op een sportschool. Ook hebben veel triatleten thuis een fietstrainer zodat ze lekker droog binnen kunnen trainen. Op zoek naar een fietstrainer? Wij hebben verschillende fietstrainers op een rij gezet.

Fietstrainer van de redactie: Tacx Blue Motion Pro T2625

Ook wij hebben (vorig jaar) een fietstrainer aangeschaft om met koud en regenachtig weer binnen te kunnen trainen (en ondertussen onze favoriete Netflix series te kunnen bekijken). Onze keus is gevallen op de Tacx Blue Motion Pro T2625. Wij waren op zoek gegaan naar een degelijke (en redelijk betaalbare) fietstrainer zonder al te veel poespas. Bij de fietstrainer kregen wij een speciale trainingsmat en kochten wij een speciale blauwe Tacx trainingsband. De achterband slijt op een fietstrainer enorm snel en de trainingsband is hier beter tegen bestand. Het was wel een klus om de trainingsband om het wiel te leggen! Deze band is een stuk strakker!

Aangezien wij in de herfst en winter vaak in Spanje verblijven en we daar buiten fietsen hebben we niet heel veel gebruik gemaakt van de fietstrainer. De fietstrainer bevalt goed. Je kan kiezen voor verschillende weerstanden, al voelt dat toch anders dan de verschillende versnellingen op de weg. Wij merkten dat we tijdens het fietsen soms “doortrapten”. Ondanks dat de Tacx Blue Motion Pro T2625 bevalt en je hier jouw eigen fiets op kan zetten zouden wij een volgende keer sneller kiezen voor een indoor fiets. Een indoor fiets kan je zo instellen dat je in dezelfde houding zit als op je racefiets of TT-bike. Ook fietst het toch wat soepeler met de verschillende weerstanden. tacx fietstrainer

Fietstrainers in de lagere prijsklasse

De Tacx Blue Motion Pro T2625 is een betaalbare fietstrainer. Wanneer je op zoek gaat naar een fietstrainer in een lagere prijsklasse zal je merken dat er een groot verschil is in kwaliteit vergeleken met de fietstrainers in hogere prijsklassen. Goedkopere fietstrainers maken vaak meer lawaai en bieden een minder realistische fietservaring dan de duurdere trainers.

fietstrainers

Middenklasse fietstrainers

Wanneer je gaat kijken naar een iets hogere prijsklasse kom je uit bij de middenklasse fietstrainers. Je zal merken dat deze middenklasse fietstrainers al een stuk stiller zijn in gebruik. Ook voelt het fietsen al een stuk meer realistisch.

wahoo fietstrainers

Fietstrainers in de hogere prijsklasse

Ga je kijken naar een fietstrainer in de hogere prijsklasse? Dan zal je zien dat de ervaring van het fietsen erg realistisch is en in de buurt komt bij het fietsen op de weg. Vaak zijn de duurdere/dure fietstrainers erg stil en bieden ze veel extra’s. Zo kan je een hellingsgraad nabootsen van soms wel 20%! Ook kan je duurdere fietstrainers vaak koppelen aan verschillende apps zoals Zwift, TrainerRoad en Rouvy. Een van de fijnste kenmerken van fietstrainers in de hogere prijsklasse is dat je het achterwiel kan verwijderen en de fiets (zonder achterwiel) kan plaatsen op de fietstrainer. Op die manier slijt de achterband niet. Ook is het een voordeel dat je zeer stabiel zit, zelfs wanneer je alles geeft zal je niet heel erg heen en weer gaan. Bekijk de beste fietstrainers van Wahoo en Tacx in de hogere prijsklasse.

cycleops fietstrainer

Tacx Flux fietstrainer

Een fietstrainer uit de topcategorie is de Tacx Flux. Een groot voordeel van deze fietstrainer is dat de achterband niet slijt. Je haalt de achterband eruit en kan je fiets dan op de fietstrainer plaatsen. De fietstrainer kan je ook synchroniseren met je smartphone of tablet. Zo kan je realtime statistieken bekijken over jouw RPM, BPM en cadans. Ook kan je met deze koppeling gebruik maken van apps zoals Zwift en de Tacx desktop app. Deze Tacx kan een helling nabootsen van maar liefst 16%! Er zijn verschillende Tacx Flux modellen op de markt die in prijs verschillen. De Tacx Flux fietstrainers kunnen iets van kwaliteit verschillen maar vallen allen onder de topcategorie. Een nog luxere fietstrainer van het merk Tacx is de Tacx Neo 2 smart fietstrainer. Je betaalt er een vermogen voor maar krijgt dan ook een super realistische fietservaring!

tacx flux

CycleOps

Het merk met de meeste bekendheid en de grootste collectie fietstrainers is het merk Tacx. Naast Tacx is ook CycleOps een bekend merk. Bij onlinefietser.nl is één van de CycleOps fietstrainers zelfs verkozen tot beste basis fietstrainer. In de Wiggle webwinkel vind je de CycleOps basic fietstrainer en de smart trainer. Bij de smart trainer kan je het achterwiel uit de fiets halen en de fiets plaatsen op de fietstrainer. De smart trainer kan een helling simuleren van maar liefst 20%.cycleops fietstrainer

Wahoo fietstrainers

Naast de bekende Tacx en CycleOps fietstrainers heb je ook fietstrainers van het merk Wahoo. Ook van dit merk vind je fietstrainers in verschillende prijsklassen. De Wahoo KICKR core en de Wahoo KICKR Power Trainer vallen beiden in de topklasse fietstrainers. Bij beide modellen kan je het achterwiel eruit halen en de fiets op de trainer plaatsen. Ideaal wanneer je wilt voorkomen dat de buitenband snel slijt en geen zin hebt om een dure trainingsband te bestellen.

wahoo fietstrainer

Rollenbank/rollerbank fietstrainers

Naast de “gewone” fietstrainers zijn er ook verschillende rollenbank/rollerbank fietstrainers op de markt. Deze fietstrainer ziet er anders uit en werkt ook anders dan een standaard fietstrainer. Ten eerste vergt het even wat meer oefening om op de fiets te komen en te blijven zitten tijdens het fietsen. Er wordt aangeraden om de fiets in het begin tussen een deurpost te zetten zodat je daar extra steun aan hebt. Meer tips vind je in het onderstaande filmpje. Je zou denken dat het vooral erg lastig is om te fietsen op een rollerbank. Toch kiezen veel mensen toch voor een rollerbank omdat deze ten opzichte van standaard fietstrainers ook verschillende voordelen heeft. Zo lijkt het fietsen op een rollerbank meer op het fietsen op de weg. Ook hoef je geen speciale band te kopen en kan je de fiets zo op de rollerbank zetten. Let er wel op dat je vaak een duurdere rollerbank nodig hebt wanneer je wilt fietsen met weerstand.

rollerbank

Triathlon fietstrainer: Bekijk ze allemaal!

Hieronder vind je een overzicht van een aantal webwinkels waar de verschillende fietstrainers beschikbaar zijn. In al deze webwinkels vind je fietstrainers in verschillende prijsklassen. Ook vind je in deze webwinkels verschillende accessoires zoals trainer matten en trainer banden.

WiggleBekijk de fietstrainers
DecathlonBekijk de fietstrainers
CoolblueBekijk de fietstrainers
Bol.comBekijk de fietstrainers

Trainer matten

Bekijk de speciale trainer matten | Wiggle |

Het is heel fijn om bij een fietstrainer ook een trainer mat te hebben. Een trainer mat helpt bij het dempen van het geluid wat de fietstrainer (eventueel) maakt. Fijn voor wanneer je in een appartement woont en je jouw buren geen overlast wilt bezorgen. Ook vangt de trainer mat het zweet op en zorgt de mat ervoor dat je niet kan gaan schuiven. In veel webwinkels kan je speciale trainer matten kopen. Wij vragen ons af of een yogamat ook werkt. Zelf hebben wij dit niet geprobeerd maar het zou een prima goedkopere optie kunnen zijn!

trainer mat

Tas voor een fietstrainer

Bekijk de fietstrainer tas | Wiggle

Een fietstrainer kan in de lente en zomer nogal een “sta in de weg” zijn. Het is dus fijn als je hem netjes op kan bergen zonder hem te beschadigen. Er zijn verschillende tassen verkrijgbaar waar je jouw fietstrainer netjes in op kan bergen en kan vervoeren. Kijk wel of de tas geschikt is voor de fietstrainer die jij hebt.

fietstrainer tas

Optrimize

Categorie: Fietsen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: