De klassieker: De Gel-Kayano 5 OG hardloopschoen

Gel-Kayano 5 OG

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

De Gel-Kayano 5 OG is een echte klassieker. Op 10 september 2017 kwam er een mooi artikel uit in de Volkskrant over de populariteit van triathlon. Jaren geleden was het enorm bijzonder en knap wanneer je een marathon uitliep. Tegenwoordig is hardlopen verschrikkelijk populair, iedereen doet het op verschillende niveaus. Er zijn nu ook veel meer mensen die marathons lopen. Nu maak je pas indruk wanneer je je aan een triathlon waagt? Met de populariteit van hardlopen als sport, kan je je bijna niet bedenken dat Asics als hardloopschoen rond 20 jaar geleden pas echt op de kaart werd gezet. Dat gebeurde met De Gel-Kayano 5 OG, die nu weer op de markt wordt gebracht.

Het merk Asics

Het merk Asics behoort tot de vijf grootste producenten van sportartikelen en -accessoires ter wereld. Het is een Japans merk dat in 1949 werd opgericht als Onitsuka Co. In al die jaren werden er nieuwe sportartikelen ontworpen met behulp van wetenschappers, topatleten en coaches. Onderzoek werd zo belangrijk gevonden dat in mei 1990 in Japan het Asics onderzoekscentrum voor sportwetenschappen werd geopend. Hier worden ook materialen getest en nieuwe producten ontwikkeld.

Wist je dat: Asics is de afkorting van Anima Sana In Corpore Sano, de Latijnse benaming voor een gezonde ziel in een gezond lichaam.

De Gel-Kayano 5 OG

In 1999 werd het merk Asics en zijn Gel-technologie op de kaart gezet, mede dankzij de beroemde GEL Kayano 5. De GEL Kayano 5 was een schoen speciaal ontworpen voor het hardlopen van lange afstanden. De Gel-Kayano 5 OG is dit jaar, 2018, opnieuw uitgebracht als een hommage aan de variant uit 1999. Vanwege de 90’s trend die nu overal in de winkels te zien is, hebben ze vrij weinig veranderd aan het uiterlijk van de schoen.

Zo is de schoen wat grover van vorm en van accenten. De schoen heeft zijn populariteit mede te danken aan de Gel-technologie, de anti-pronatie technologie en het unieke vetersysteem. De schoen wordt nu niet meer alleen gedragen door lopers, ook in de fashionwereld is de schoen nu al mateloos populair.

De nieuwe Gel-Kayano schoenen

Nog steeds is de Gel-Kayano schoen verkrijgbaar in de winkels, weliswaar in een vernieuwde versie. De schoen is ontworpen voor het lopen van lange afstanden. Het is een anti-pronatie schoen die stabiliteit en comfort biedt. Regelmatig wordt er weer een nieuwe en verbeterde versie van de schoen uitgebracht.

Wat is anti-pronatie en waarom is het belangrijk?

Anti-pronatie is een term die vaak gebruikt wordt in de context van hardlopen en wandelen. Het verwijst naar een technologie of ontwerp in schoeisel dat helpt om overpronatie tegen te gaan. Overpronatie is een beweging waarbij je voet naar binnen rolt tijdens het lopen. Dit kan leiden tot verschillende problemen zoals pijn in de knieën, heupen en rug. Anti-pronatie schoenen hebben meestal een steviger stuk aan de binnenzijde van de zool. Dit helpt om de voet meer in een neutrale positie te houden tijdens het lopen of hardlopen.

Het dragen van schoenen met anti-pronatie technologie kan helpen om blessures te voorkomen. Het zorgt voor een betere houding en een meer gebalanceerde loopstijl. Als je last hebt van overpronatie, kunnen deze schoenen een verschil maken in comfort en prestatie. Het is wel aan te raden om professioneel advies in te winnen voor je een keuze maakt, zeker als je al klachten hebt.

De New Balance M530WBY: Gel-Kayano 5 OG look-a-like

Het merk New Balance heeft ook een nieuwe schoen op de markt gebracht. Het model heet M530WBY en de kleuren en stijl komen heel erg overeen met de Gel-Kayano 5OG. Het mooie aan de Asics schoen is dat je hem ook gewoon kunt dragen als hardloopschoen voor lange afstanden. De New Balance schoen is echt een schoen voor modeliefhebbers.

New Balance Gel-Kayano 5 OG  look-a-like
Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Puck

Puck is de medeoprichter van Triathlon365. Sport is haar met de paplepel ingegoten. Ze houdt van zwemmen, fietsen en hardlopen. Daarnaast traint ze ook graag op de sportschool. Sinds 2023 is ze afgestudeerd voedingsdeskundige.