Home » Welke hardloopschoenen heb jij nodig? Overpronatie, onderpronatie, neutraal.

Welke hardloopschoenen heb jij nodig? Overpronatie, onderpronatie, neutraal.

overpronatie

Het dragen van de juiste hardloopschoenen is belangrijk wanneer je wilt trainen zonder geblesseerd te raken. Om de juiste hardloopschoenen te kunnen kiezen is het handig om te weten welke soorten schoenen er zijn en wat termen zoals pronatie, overpronatie, onderpronatie en neutrale pronatie betekenen.

Soorten loopschoenen

Er zijn verschillende soorten loopschoenen op de markt. Zo zijn er speciale wedstrijdschoenen die erg licht zijn en geschikt voor snelle lopers. Ook zijn er loopschoenen voor rustige duurlopen en het lopen van lange afstanden. Doe je aan trailrunning? Dan is het slim om speciale trailrunning schoenen aan te schaffen waarmee je meer grip hebt op ruiger terrein. Een aantal jaar geleden was barefoot running enorm populair.

Wat is pronatie?

Als je wilt weten wat termen zoals overpronatie en onderpronatie zijn is het handig om te weten wat er in de medische wereld wordt bedoeld met pronatie. Pronatie is de term die beschrijft hoe jouw voeten bewegen en kantelen tijdens het lopen. Wanneer er hier een lichte afwijking in is, hoeven er geen problemen te ontstaan. Bij grotere afwijkingen kunnen er helaas klachten en blessures ontstaan. Bij hardlopen kunnen de juiste schoenen klachten voorkomen.

Onderzoek naar pronatie

Wil jij weten hoe jouw voeten bewegen en kantelen tijdens het lopen? Dan is het slim om een afspraak te maken bij een arts, podoloog of bij een gespecialiseerde hardloopwinkel of coach. Hier kunnen ze vaak een analyse maken van jouw looppatroon. Zo kan je de juiste hardloopschoenen kiezen voor jouw pronatiepatroon. Ook kan je ervoor kiezen om speciale inlegzooltjes te gebruiken.

Neutraal

Bij een neutrale pronatie is de beweging van de voet evenwichtig. Bij deze pronatie heb je als loper de minste kans op blessures. Vaak heb je bij hardloopschoenen slijtage in een s-vormig patroon. Van de buitenkant van de hiel naar de grote teen.

Hardloopschoenen voor lopers met een neutrale pronatie

Bekijk hardloopschoenen voor een neutrale pronatie | All4running | Hardloopshop |

Heb jij een neutrale pronatie? Dan kan je het beste kiezen voor neutrale hardloopschoenen, deze vind je bijvoorbeeld bij All4running of hardloopshop. Binnen de neutrale hardloopschoenen kan je kiezen voor schoenen met meer demping of juist lichte wedstrijdschoenen met minder demping. Eigenlijk zijn de meeste hardloopschoenen geschikt voor lopers met een neutrale pronatie.

Overpronatie

Een voetprobleem dat bij een groot deel van de bevolking voorkomt is overpronatie. Dit is wanneer de voet naar binnen kantelt tijdens het lopen. Overpronatie kan zorgen voor verschillende problemen in de voeten en onderbenen. Deze problemen kunnen blessures veroorzaken, ook in de rest van het lichaam. Overpronatie tijdens het hardlopen kan zorgen voor hielspoor, knieklachten, rugklachten, achillespeesontsteking en nog veel meer klachten. Vaak is overpronatie aangeboren, maar ook overgewicht, het dragen van slechte schoenen en een verkeerde looptechniek bij het hardlopen kunnen een rol spelen. Je kan aan de onderkant van de schoenen zien dat de zool vooral versleten is aan de binnenkant van de voet en onder de grote teen.

Hardloopschoenen voor lopers met overpronatie

Bekijk hardloopschoenen voor lopers met overpronatie | All4running | Hardloopshop |

Lopers met overpronatie hebben hardloopschoenen nodig met extra ondersteuning aan de binnenkant van de voeten. Geschikte hardloopschoenen die extra ondersteuning bieden zijn antipronatie hardloopschoenen. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar die allemaal een andere mate van ondersteuning bieden. Het slim om een goede hardloopwinkel te bezoeken om je te laten adviseren over de juiste keuze voor hardloopschoenen. Onder andere de Asics Gel-Kayano is een geschikte schoen voor lopers met overpronatie. Deze schoen biedt maximale steun en een gestructureerde demping en stabiliteit. Ook kan je de juiste schoenen vinden als je zoekt in de categorie “support” of “dynamic support”.

Onderpronatie

Bij onderpronatie komt vooral de buitenkant van de voet op de grond. Hierdoor wordt de schok grotendeels doorgevoerd naar het onderbeen. Bij lopers met onderpronatie zie je regelmatig dat ze last hebben van knieklachten, rugpijn en pijn in de voetbogen. Je ziet vaak extra slijtage aan de buitenkant van de zool. Soms is het bovenwerk van de schoen zelfs naar buiten gedrukt. Een neutrale loopschoen met extra demping is geschikt voor lopers met onderpronatie. Het dragen van deze schoenen kan blessures voorkomen. Onderpronatie wordt ook wel supinatie genoemd.

Hardloopschoenen voor lopers met onderpronatie

Bekijk hardloopschoenen voor lopers met onderpronatie | All4running | Hardloopshop |

Bij onderpronatie kan je kijken bij de neutrale hardloopschoenen. Je hebt namelijk geen schoenen nodig met extra ondersteuning, maar wel schoenen met een hoge rotatie stijfheid. Zo loop je minder over de buitenkant van de voeten. Ook zijn schoenen met een goede demping over de gehele zool erg geschikt voor lopers met onderpronatie. Schoenen met tussenzolen met twee hardheden kunnen beter vermeden worden omdat deze de problemen juist kunnen verergeren.

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.