Hardloopverlichting voor tijdens de donkere dagen

hardloopverlichting

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Over een aantal maanden begint het wedstrijdseizoen voor triatleten weer. Dit betekent dat bij veel triatleten de duur en intensiteit van de trainingen langzaam aan worden opgeschroefd. Hardlooptrainingen worden ook in de donkere avond- en ochtenduren voltooid. Om veilig te kunnen hardlopen in het donker is het belangrijk dat je als loper goed zichtbaar bent. Verlichting voor hardlopers is daarbij onmisbaar. Gelukkig is er steeds meer hardloopverlichting op de markt.

Soorten hardloopverlichting

Het zijn verschillende soorten hardloopverlichting op de markt. Het is slim om van tevoren te bedenken waar je de verlichting voor wilt gebruiken. Wanneer je goed zichtbaar wilt zijn voor andere weggebruikers in het donker kies je waarschijnlijk voor een ander soort hardloopverlichting dan wanneer je deelneemt aan een ultra trailwedstrijd of een trailrunning evenement in het donker. Bij een trailrun die ook ’s avonds of zelfs ’s nachts nog doorgaat is het vooral belangrijk dat je een goed houdt op de paden/trails. Wij hebben in deze blog een overzicht gemaakt van de verschillende soorten hardloopverlichting die verkrijgbaar is.

Hoofdlampen voor hardlopers

Hoofdlampen zitten met een elastiek om je hoofd, sommige hoofdlampen hebben ook over het midden van het hoofd een extra elastiek lopen. Vaak zit er alleen aan de voorkant een lamp bevestigd. Deze hoofdlampen zijn vooral ontworpen voor mensen die aan trailrunning en trekking doen. Lopers die aan langere trailruns deelnemen, die ’s nachts aan wedstrijden doen of in het donker door de natuur willen hardlopen/wandelen. Deze lampen zorgen dat je genoeg zicht hebt op de trails en paden in het donker.

hardloopverlichting hoofdband

Ledvest/Ledtuigje hardloopverlichting

Wanneer je goed zichtbaar wilt zijn tijdens het hardlopen voor andere weggebruikers kan je het beste kiezen voor een tuigje. Bijvoorbeeld een ledvest. Deze hardloopverlichting draag je als een tuigje over je kleding. Doordat je het tuigje makkelijk kan verstellen kan je het ook dragen over een (dikkere) winterjas. In deze tuigjes zitten aan de voorkant witte ledlampjes verwerkt en aan de achterkant rode ledlampjes. Zo ben je, in tegenstelling tot veel hoofdlampen, van de voorkant maar ook van de achterkant goed zichtbaar voor het verkeer. Deze tuigjes kan je ook tijdens het fietsen dragen.

vest

Armbanden met verlichting

Er zijn ook verschillende armbanden met verlichting verkrijgbaar. Eén van de beste armbanden met verlichting die verkrijgbaar zijn is de Orbiloc Run Dual. De verlichting is te zien van alle kanten, tot wel 5 km afstand. Het product is ook nog eens waterdicht tot 100 meter. Hierdoor wordt de verlichting ook regelmatig gebruikt door duikers.

hardloopverlichting armband

Reflecterende kleding

Uiteraard kan het ook geen kwaad om reflecterende kleding te dragen wanneer je in het donker gaat hardlopen. Tegenwoordig zijn er veel merken die kleding op de markt brengen met reflecterende details. Ook jasjes die gemaakt zijn van reflecterend materiaal zijn helemaal “hot” op dit moment, niet alleen voor sporters maar ook in de fashionwereld!

Optrimize

Categorie: Hardlopen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: