📚Aanbieding: Boek Triathlon Trainingsprogramma - Slechts €7,29 Paperback versie -> Bekijk de deal 📚

De beste opzetsturen voor triatleten in 2020

opzetstuur voor triatleten

Bij de aanschaf van een echte triathlon-/tijdritfiets krijg je een fiets die al is uitgerust met een ligstuur. Echter zijn er veel triatleten die (nog) geen budget hebben voor een vaak duurdere triathlonfiets, of triatleten die bewust kiezen voor een racefiets. Een racefiets is vaak wendbaarder en fijner om mee te klimmen. Ook is deze fiets beter geschikt wanneer je in een groep gaat rijden. Een racefiets kan je makkelijk “triathlonproof” maken door er een triathlon opzetstuur op te zetten. Wij hebben een aantal opzetsturen voor triatleten op een rij gezet.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een opzetstuur/ligstuur?

Bij de aanschaf van een opzetstuur/ligstuur is het belangrijk om erop te letten dat je het stuur goed kan instellen. Bij sommige opzetsturen wordt er gebruik gemaakt van “gaatjes”. Het verstellen van het stuur gaat steeds in grote stapjes van meerdere centimeters. Er zijn echter ook opzetsturen op de markt waarbij je het stuur kan verstellen zonder dat je vast zit aan de “gaatjes”. Bij het verstellen kan je dan makkelijk millimeters verschuiven in plaats van centimeters.

Beugels voor een tijdrit-/opzetstuur

Je zal zien dat er in verschillende webwinkels losse beugels verkrijgbaar zijn voor een tijdrit-/opzetstuur. Om deze beugels te kunnen gebruiken heb je een speciaal bijpassend stuur nodig. Vaak zie je in de beschrijving precies welk stuur je nodig hebt om het tijdrit-/opzetstuur te kunnen gebruiken. Door middel van een los stuur met een bijpassend tijdrit-/opzetstuur kan je een meer aerodynamische positie krijgen wanneer je op een racefiets rijdt.

3T: Aduro Aero stuur

Adviesprijs: €340,41 | Bekijk in de Wiggle webwinkel

3T Aduro Aero

Bij de aanschaf van dit 3T Aduro Aero stuur krijg je een stuur inclusief een ingebouwd ligstuur. Dit aerodynamische stuur biedt ook nog eens comfort en door de stabiele rijpositie heb je meer controle over je fiets. De 3T Aduro Aero is ontworpen in combinatie met één van de bekendste tijdrit-/triathlonframes van de wereld, namelijk de Cervélo P5 TT-fiets. Het stuur voldoet ook nog eens aan de regels van UCI. Het Italiaanse merk 3T heeft nog twee andere opzetsturen voor triatleten die verkrijgbaar zijn via Wiggle. Dit zijn de 3T Revo Team (een opzetstuur van carbon) en de 3T Revo Ltd (een carbon opzetstuur met hoge modulus). Bekijk ook zeker de losse beugels van dit merk eens.

Decathlon: Aptonia opzetstuur.

Adviesprijs: €25,99 – €39,99 | Bekijk de opzetsturen in de Decathlon webwinkel

Decathlon

aptionia opzetstuur

Er zijn in de webwinkel van de Decathlon twee verschillende opzetsturen verkrijgbaar. Je kan kiezen voor het triathlonstuur van B’TWIN of voor het aluminium opzetstuur voor de triathlon over een lange afstand van Aptonia. Het triathlonstuur van B’TWIN is doorlopend. Je kan de armsteunen in de breedte verstellen. Zelf zijn wij in het bezit van het Aptiona opzetstuur met de twee losse buizen. Je kan deze losse beugels makkelijk naar voren en naar achteren verschuiven, zelfs wanneer je ze slechts enkele mm’s wilt verschuiven.

Deda: Carbon Blast opzetstuur

Adviesprijs: €206,40| Bekijk dit opzetstuur in de Wiggle webwinkel | Bekijk meer Deda sturen bij ProBikeKit

Deda carbon blast

Het merk Deda komt met één van de lichtste en kleinste opzetsturen voor de triathlonsport, goedgekeurd door de UCI en de ITU. Dit stuur is gemaakt van het materiaal carbon, lichtgewicht dus! Ook gebruikers zijn positief over dit triathlonstuur. Er zijn veel triatleten die dit stuur hebben gekocht speciaal voor heuvelachtige triathlons. Zo kunnen ze ook op de korte vlakke stukken profijt hebben van een meer aerodynamische houding. Profijt van het ligstuur zonder te veel extra gewicht op je fiets te hebben zitten. Omdat het een kort stuur is leun je meer met je polsen op de pads in plaats van met je onderarm. Let op: Een kort triathlonstuur is echt ontworpen om er korte stukken gebruik van te kunnen maken. Ideaal dus voor een heuvelachtige triathlon of voor korte sprintjes. Zo’n stuur is dus niet geschikt voor een vlakke wedstrijd waarbij je 180 km op de fiets zit.

Bekijk hieronder meer opzetsturen voor triatleten

Ook interessant
Misselijkheid tijdens het zwemmen
Misselijkheid tijdens het zwemmen: Oorzaken en oplossingen