De verschillende soorten fietstrainers op een rij

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Wie een fietstrainer gaat kopen kan kiezen uit verschillende soorten fietstrainers. De populairste categorie is de smart bike. Dit is een interactieve fiets waarop je een racefiets kan bevestigen. Deze kan je weer koppelen via (vaak) ANT+ aan een laptop of ander apparaat, waardoor je hele koersen kan fietsen met bijvoorbeeld Zwift. Naast deze soort heb je nog meer soorten fietstrainers, zoals een rolbank, turbo trainer en natuurlijk een vaste fiet. In dit artikel bekijken we de verschillende soorten.

Rolbank / rollers

Een rolbank voor de fiets staat ook wel bekend als een fietstrainer binnen of rolbank ergotrainer. Dit zijn kleine apparaten die je eenvoudig kan verplaatsen. Qua prijs zijn ze ook het meest vriendelijke van de vier soorten fietstrainers. Je fiets dan op rolletjes, zoals je in de onderstaande video goed kan zien.

Turbo trainer

Turbo trainers worden ook wel gewoon turbo’s genoemd. Je leest ook vaak dat mensen bijvoorbeeld op Instagram zeggen “Vandaag weer een training op de turbo”. Daar bedoelen ze dan een fietstrainer mee. Deze klem je ook met de achterkant rond het achterwiel van de fiets. Je hangt het in het frame. Een verschil met de rolbank is de soort weerstand en het feit dat je de fiets vastklemt. Je hebt verschillende soorten weerstanden, zoals: met vloeistof, magnetisch, ventilator en een directe aandrijving (direct drive).

Direct drive trainer

Een direct drive fietstrainer is eigenlijk gewoon een interactieve variant van de turbo. Het voordeel is dat je deze fiets eenvoudig kan koppelen aan een externe app. Zo kun je bijvoorbeeld een etappe fietsen met de app Zwift. Fiets je in een etappe een berg op, dan wordt de weerstand op de fietstrainer er meteen op aangepast. Dit is de duurste variant van de groep fietstrainers, maar vinden wij wel de leukste.

Tip: Je kan sommige goedkopere turbotrainers ook slim maken door gebruik te maken van een ANT+ dongle.

Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.