Fietstrainer koppelen met Bluetooth of ANT+

Fietstrainer bluetooth

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Er zijn verschillende fietstrainers op de markt die een sensor hebben die Bluetooth en/of ANT+ ondersteunen. Hierdoor kan je met behulp van software de trainer aan laten sturen. Deze software kan dan de weerstand op de trainer aanpassen. Een fietstrainer met zo’n Bluetooth of ANT+ sensor wordt ook wel een Smart fietstrainer genoemd. Er zijn ook verschillende Direct Drive trainers met een Bluetooth of ANT+ sensor. Lees in deze blog meer over de fietstrainer koppelen met Bluetooth of ANT+.

Kies het device waaraan je de sensor wilt koppelen

Voordat je het device kan koppelen aan de fietstrainer met behulp van ANT+ of Bluetooth, is het belangrijk om te weten welke devices daarvoor geschikt zijn. Met Bluetooth maak je verbinding via een smartphone of een tablet. Wil je de fietstrainer koppelen aan een pc of laptop? Dan gaat dat vaak via ANT+. Let op: Een pc en/of laptop kunnen beiden geen ANT+ ontvangen of verzenden, je hebt hier een speciale ANT+ dongle voor nodig.

Welke ANT+ dongle heb ik nodig?

In principe kan je elke ANT+ dongle gebruiken. Het is belangrijk om de fietstrainer zo dicht mogelijk bij de laptop te plaatsen. Zo voorkom je dat de verbinding kwijt raakt. Wil je de fietstrainer op een grotere afstand van het scherm van de pc of van de laptop plaatsen? Dan heb je een ANT+ dongle nodig met een groter bereik. Het merk Tacx heeft zijn eigen ANT+ dongle. Ook kan je kiezen voor een dongle van het merk Xand. Het merk Kinetic heeft een dongle op de markt gebracht met een groter bereik (tot wel 40 meter).

Fietstrainer koppelen via ANT+ aan Zwift

Via ANT+ kan je de fietstrainer ook koppelen aan verschillende software zoals onder andere het populaire Zwift. Vaak staat er ook in de handleiding aan welke software de fietstrainer gekoppeld kan worden. Wanneer je geen handleiding meer hebt kan je dat ook online opzoeken. Allereerst is het belangrijk om alle spullen die je nodig hebt alvast klaar te zetten. De laptop of pc, de dongle, de fietstrainer. Zorg er ook voor dat de fietstrainer aan het stroom zit. Wanneer je de laptop heel dichtbij wilt hebben staan, kan je misschien gebruik maken van een speciale standaard voor je laptop. De ANT+ dongle kan je in het verlengsnoer steken. Daarna kan je het uiteinde van het ANT+ snoer zo dicht mogelijk bij de trainer neerleggen. Bekijk ook de onderstaande video voor een extra verduidelijking.

Een aantal veelgestelde vragen

Waarom valt de connectie met Zwift weg?

Wanneer je gebruik maakt van Zwift tijdens het trainen op de fietstrainer heb je vast al eens meegemaakt dat de connectie met Zwift in één keer verloren gaat. Knappe fietser als je dan nog bij het peloton kan komen! Eén van de meest voorkomende problemen is dat de afstand tussen de ANT+ dongle en de fietstrainer te groot is. Je kan een ANT+ dongle kopen met een beter bereik of het device dichterbij zetten.

Kun je één ANT+ en Bluetooth signaal tegelijkertijd uitlezen op meerdere devices?

Voor Bluetooth kunnen we hier kort over zijn: Dat kan niet, Bluetooth is één op één. Met ANT+ kan je één signaal wel tegelijkertijd uitlezen op meerdere devices. Denk hierbij aan het gebruik van Zwift op de PC en Garmin. Dit komt omdat ANT+ een broadcast systeem is.

Welke ANT+ dongle heb ik nodig?

Kies een ANT+ dongle met een groter bereik zodat de kans minder groot is dat de verbinding tijdens het fietsen (kort) verloren gaat. Kies bijvoorbeeld voor een ANT+ dongle van het merk Xand, Kinetic of Tacx.

Hoe koppel je de ANT+ dongle aan jouw device?

Je kan de ANT+ dongle makkelijk koppelen aan jouw device. Je hebt hier alleen een device voor nodig met een USB poort. Hier kan je de ANT+ dongle in doen.

Hoe krijg je een betere verbinding met de ANT+ dongle?

Om te voorkomen dat de verbinding tussen de fietstrainer en de ANT+ dongle wegvalt kan je ook gebruik maken van een USB verlengsnoer waar je de ANT+ dongle aan kan bevestigen.

Optrimize

Categorie: Fietsen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: