Home » Fiets schoonmaken en onderhouden: Een stappenplan

Fiets schoonmaken en onderhouden: Een stappenplan

schoonmaken fiets

Wanneer je goed voor je fiets zorgt en hem goed onderhoudt zal je er langer plezier van hebben en lekkerder op fietsen. Je kan je fiets jaarlijks wegbrengen voor een onderhoudsbeurt. Ook kan je hem (wanneer dit nodig is) grondig schoonmaken. Voordat je de fiets wegbrengt voor een onderhoudsbeurt of voordat je de fiets zelf gaat onderhouden is het belangrijk om hem eerst goed schoon te maken. In deze blog vind je een uitgebreid stappenplan voor het schoonmaken (en onderhouden) van jouw fiets.

Schoonmaken van de fiets

Je begint eerst met het schoonmaken van de fiets voordat je de fietsketting gaat schoonmaken en de roestvlekken gaat verwijderen. Vaak verschillen de meningen nogal over met welke materialen je de fiets het beste schoon kan maken. Het is veilig om te kiezen voor schoonmaakspullen die speciaal bedoeld zijn voor het schoonmaken van een fiets. Wij gebruiken in deze blog de schoonmaakspullen van de Decathlon.

Wat heb je nodig voor het schoonmaken van de fiets?

  • Emmer met water
  • Emmer met water en fietsschoonmaakspul
  • Spons
  • Microvezeldoek
  • Oud shirt of katoenen doek
  • Stoffer of (hand) borstel

Dynamic Bike Care Box

59,99
Sbsupply.nl
Prijs gecheckt op 26 mei 2022 10:41

Stappenplan voor het schoonmaken van de fiets

Volg het onderstaande stappenplan om je fiets zo goed mogelijk schoon te maken.

Stap 1: Borstelen van de fiets

Begin met het (voorzichtig) borstelen van de droge fiets. Met een zachte borstel verwijder je makkelijk en snel het ergste vuil zoals zand en modder. Hieronder vind je een overzicht van verschillende borstels van het merk Dynamic die speciaal gemaakt zijn voor het schoonmaken van je fiets.

Stap 2: Schoonmaken met water (en eventueel schoonmaakmiddel)

Wanneer je het ergste vuil hebt verwijderd met een borstel kan je beginnen met het schoonmaken van de fiets met water. Dit doe je met een spons. Je kan de hele fiets (met uitzondering van de ketting) poetsen. Echt vieze plekken kan je schoonmaken met water en schoonmaakmiddel. Velgen en spaken kan je goed schoonwrijven met een microvezeldoek.

Stap 3: Schoonspoelen van de fiets

Aan het einde kan je de fiets nog een keer goed afspuiten met de tuinslang of met de doucheslang zodat al het resterende vuil wegspoelt.

Fietsketting schoonmaken

Na het schoonmaken van de fiets begin je met het schoonmaken van de fietsketting.

Wat heb je nodig voor het schoonmaken van de fietsketting?

  • Oud T-shirt of droge katoenen doek
  • Ontvetter
  • Oude tandenborstel
  • Kettingsmeermiddel

Dynamic Chain Care Premium Box Pro-set

39,99
Sbsupply.nl
Prijs gecheckt op 26 mei 2022 10:41

Stappenplan voor het schoonmaken van de ketting

Ook voor het schoonmaken van de ketting is het belangrijk om een bepaald stappenplan te volgen. Hieronder vind je de stappen die je moet nemen tijdens het schoonmaken van de ketting.

Stap 1: Het schoonmaken van de ketting

Om de ketting goed schoon te kunnen maken kan je de fiets ondersteboven neerzetten. Zo kan je makkelijk aan de trappers draaien waardoor de ketting ook draait. Draai de ketting langs een doek met ontvetter om de ketting goed schoon te maken. Voor de plekjes in de ketting waar je lastig bij kan komen kan je gebruik maken van een oude tandenborstel. Na het schoonmaken zorg je dat de ketting goed droogt.

Stap 2: Schoonmaken van de cassette en derailleurwieltjes

Maak – als je klaar bent met het schoonmaken van de ketting – ook de cassette en de derailleurwieltjes goed schoon. Als deze nog erg vies zijn wordt de ketting ook heel snel weer vies. Je hebt speciale borsteltjes om deze onderdelen goed schoon te kunnen maken.

Stap 3: De ketting smeren

Na het schoonmaken van de ketting kan je de ketting gaan smeren. Gebruik speciaal smeermiddel wat hiervoor geschikt is. Gebruik bijvoorbeeld de Watts-Up Wax van Dynamic uit het Pain Cave pakket van Dynamic. Bekijk goed hoe je het product precies moet gebruiken en veeg de overtollige hoeveelheid vet weg met een droge katoenen doek of een oud T-shirt. Let op dat er geen vet komt op het wiel. Hierdoor kunnen de remblokjes niet meer goed hun werk doen.

Na het schoonmaken van de fiets

Na het schoonmaken van de fiets kan je de fiets nog behandelen met verzorgende materialen. Denk bijvoorbeeld aan de Sweatopia spray die zorgt voor een beschermend laagje op de fiets. Dit laagje beschermt de fiets tegen corrosie door zweet en vocht. Ook kan je gebruik maken van een speciale wax waardoor de fiets er nog mooier uit ziet en beter beschermd is. De wax zorgt er ook voor dat het vuil zich minder snel hecht aan de fiets.

Fiets onderhouden

Je kan je fiets ieder jaar wegbrengen naar de fietsenmaker voor een onderhoudsbeurt. Tussendoor kan je zelf onderdelen vervangen en in de gaten houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de remmen, remkabels en remblokjes zodat je niet fietst met piepende of minder goed werkende remmen. Controleer ook de banden en de ketting regelmatig op slijtage. In de buitenbanden vind je vaak kleine ondiepe “gaatjes”. Wanneer deze niet meer zichtbaar zijn weet je dat er een stuk van de band is afgesleten en dat je een nieuwe buitenband nodig hebt. Probeer een aantal weken voor de wedstrijd nieuwe banden op je fiets te zetten mocht dat nodig zijn. Je wilt het liefst al een aantal keer gefietst hebben met de nieuwe banden.  

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.