Fietskoffer vliegtuig kopen: Top 3 en onze favoriet + waar let je op?

Fietskoffer voor vliegtuig kopen

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Veel mensen zijn op zoek naar een goede en stevige fietskoffer of fietstas voor in een vliegtuig. We hebben allemaal de verhalen gehoord en de filmpjes gezien hoe vliegtuigpersoneel met (fiets)koffers omgaat. In dit artikel bekijken we de beste fietskoffers vliegtuig, zie je een top 3 met daarbij onze topfavoriet. Ook lees je tips en geven we een uitgebreide uitleg waar je op moet letten als je een fietskoffer kopen wil. Dit doen we aan de hand van de specificaties van de diverse soorten koffers. We beginnen met de top 3 beste fietskoffers om je fiets mee te vervoeren in het vliegtuig!

Beste keuze van onze redactie
Aerotech Evolution koffer van Scicon Sports

Aerotech Evolution koffer

  • Meest stevige oplossing
  • Optimale bescherming van de fiets
  • Extra bescherming aan de binnenkant
  • Uitgebreid getest door onze redactie

Aerotech Evolution -koffer van Scicon Sports

De topfavoriet van onze redactie. Dit is een allround koffer, geschikt voor vrijwel alle soorten fietsen. Het totale gewicht is 12,5kg, waardoor het echt een hele stevige koffer is. De buitenkant is gemaakt van ABS Plastic Anti -Shaping -materiaal. Aan de binnenkant zit nog extra bescherming voor de fiets. In de onderstaande video zie je goed hoe deze fietskoffer eruit ziet en hoe je een fiets inpakt:

Prijzen in de winkel en aanbiedingen

Evoc Fietskoffer XL 320L

Dit is onze topkeuze voor de mensen die een plusbike of fatbike willen vervoeren in het vliegtuig. Daarnaast kan je deze fietskoffer natuurlijk ook gewoon gebruiken voor een triathlonfiets, racefiets of mountainbike. Het voordeel van de Evoc fietskoffer XL is dat deze lichter is, waardoor je het eenvoudige vervoert en opbergt. Het biedt natuurlijk wel iets minder bescherming dan de topfavoriet van de redactie hierboven.

Evoc Bike travel bag multicolour

Dit is het goedkoopste model uit onze top 3 fietskoffers vliegtuig. Deze zachtere tas is goed geschikt voor vliegtuig, auto en trein. Aan de binnenkant zet je de fiets vast met klittenband. Hoewel het geen XL-fietskoffer is, is het toch behoorlijk ruim van binnen met een inhoud van 280 Liter. Een prima optie voor de fiets, maar wel iets minder stevig dan de eerste optie.

Tip: Laat je banden leeglopen voor de vlucht, zo raken deze niet beschadigd door de verminderde luchtdruk tijdens het vervoer.

Drie soorten fietskoffers voor vliegtuigen

Wanneer je met je fiets gaat vliegen, zijn er speciale fietskoffers nodig om je fiets veilig te vervoeren. Er zijn drie type koffers waar je voor kan kiezen tijdens je reis. Natuurlijk kan je ook bij de lokale fietsenmaker een fietsdoos (waar ooit een nieuwe fiets in heeft gezeten) vragen om je fiets eenmalig mee te vervoeren. Niet altijd even stevig, maar een prima en goedkoop alternatief. Wij zijn echter fan van een echte fietskoffer, omdat we weten hoe het vliegtuigpersoneel soms omgaat met koffers..

Harde fietskoffers

Harde fietskoffers zijn gemaakt van sterk, duurzaam materiaal zoals ABS of polycarbonaat. Dit type biedt de beste bescherming voor je fiets tijdens het transport. Ze zijn meestal voorzien van wieltjes en handige handvatten, waardoor ze gemakkelijk mee te nemen zijn vanaf de auto naar de terminal. Het nadeel van harde fietskoffers is dat ze vaak wel zwaarder en een stuk duurder zijn dan andere twee type fietskoffers.

Tip: Als mensen in je omgeving weten dat je een goede harde fietskoffer hebt, willen ze deze vaak lenen. Je kan dan zeggen dat het een flink dure aanschaf was en dat je er wel een kleine vergoeding voor wilt hebben. Zo verdien je de koffer ook nog voor een deel terug als je deze zelf niet gebruikt. Wij vragen meestal €20,00 voor het lenen van de koffer en – als het geen naaste familie is – een borg van €50,00.

Zachte fietskoffers

Zachte fietskoffers zijn lichter en flexibeler dan harde koffers. Ze worden ook wel eens fietstassen genoemd, maar wij vinden het toch echt meer een fietskoffer. Dit type is goedkoper in aanschaf en makkelijker te vervoeren, maar bieden minder bescherming vergeleken met een harde koffer.. Ze zijn meestal gemaakt van stevig, waterafstotend materiaal zoals nylon of polyester. Zachte fietskoffers zijn vaak goedkoper en eenvoudiger op te bergen dan harde koffers, maar je fiets loopt wel een iets groter risico op beschadiging tijdens het transport.

Hybride fietskoffer vliegtuig

Hybride fietskoffers combineren de voordelen van harde en zachte koffers. Ze hebben een sterke, harde buitenkant en een flexibele, zachte binnenkant. Tegenwoordig is het lastig om het onderscheid te maken wanneer een koffer precies hybride is. Wij zien deze categorie meer als een tussencategorie tussen de vorige twee type koffers.

Specificaties met elkaar vergeleken

In de onderstaande tabel hebben we de belangrijkste specificaties met elkaar vergeleken:

SpecificatieHarde fietskoffersZachte fietskoffersHybride fietskoffers
Sterk materiaal
Flexibel materiaal
Maximale bescherming
Gemiddelde bescherming
Lichtgewicht
WieltjesVariabel
Handvatten
Extra opbergruimteVariabelVariabelVariabel
Makkelijk op te bergen
Geschikt voor verschillende fietsmatenVariabelVariabelVariabel
Gemiddelde prijsklasseDuurderGoedkoperMidden
Fietskoffer vliegtuig

Regels van de vliegmaatschappij: mag je fiets mee?

Elke vliegmaatschappij heeft eigen regels als het gaat om het vervoeren van fietsen in fietskoffers of fietsdozen. Bij de ene maatschappij mag je bijvoorbeeld echt niet aankomen met een kartonnen doos met daarin je fiets. Een andere maatschappij maak hier geen probleem van. Het is raadzaak om voor het reserveren van je ticket (voor jezelf én je fiets) te kijken naar de regels die er op dat moment zijn. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe het bij veel maatschappijen werkt. In dit geval hebben we de regels van KLM als voorbeeld genomen:

  • Reserveren: Voor het vervoeren van een fiets met KLM moet je vooraf een reservering maken, omdat er beperkte ruimte is voor fietsen aan boord. Dit kan gedaan worden tijdens het boeken van je ticket of via de klantenservice van KLM.
  • Verpakking: Je fiets moet verpakt zijn in een speciale fietskoffer of -doos die geschikt is voor luchttransport. Het stuur moet zijwaarts gedraaid of gedemonteerd zijn, de pedalen moeten verwijderd of ingeklapt zijn, en de banden moeten leeg zijn.
  • Afmetingen en gewicht: De maximale afmetingen voor een fietskoffer of -doos bij KLM zijn 300 cm (lengte + breedte + hoogte) en het maximale gewicht is 23 kg voor Economy Class-passagiers en 32 kg voor Business Class-passagiers. Als je fietskoffer de toegestane afmetingen of het gewicht overschrijdt, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht.
  • Kosten: Het vervoeren van een fiets in het vliegtuig bij KLM is niet gratis en er geldt een toeslag. De kosten variëren afhankelijk van de bestemming en of je binnen Europa of intercontinentaal reist. De exacte kosten kun je vinden op de website van KLM of door contact op te nemen met hun klantenservice.
  • Aansprakelijkheid: KLM is niet aansprakelijk voor eventuele schade aan je fiets tijdens het transport. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je fiets goed is verpakt en beschermd in een geschikte fietskoffer of -doos.

Tip: Je kan bij KLM ook een fietsdoos aan de balie kopen. Deze kost ongeveer 20 euro. Je koopt deze doos bij de KLM balie voor afwijkende bagage of bij het bagagedepot van Schiphol zelf.

Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.