Vroeger maakten we regelmatig de bekende kwarktaart Dr. Oetker. Meestal kozen we voor de aardbeien kwarktaart. Een overheerlijke taart, die je – met wat ervaring – binnen een kwartier kan maken. Een taart die het bij visite ook altijd goed doet. Jammer dat er per portie wel aardig wat calorieën binnenkrijgt. Na een online zoektocht kwamen we een recept tegen voor een gezondere kwarktaart (deze). Die hebben we flink wat keren gemaakt. In de loop der tijd hebben we dit recept ons eigen gemaakt. We hebben er zelfs een veganistische variant van gemaakt, met veel andere ingrediënten dan het oorspronkelijke recept. In dit artikel lees je het recept voor een gezonde veganistische aardbeien kwarktaart. Je kan de soja kwark naturel natuurlijk ook gewoon vervangen voor een normale kwark, om er een vegetarische variant van te maken met iets meer eiwitten.
Wat heb je nodig?
- Keukenmachine (als je deze niet hebt voldoet wellicht een héle krachtige blender ook)
- Springvorm 22 cm
- Bakpapier
- Garde
- pureestamper (of als alternatief een vork)
Ingrediënten
De gezonde veganistische aardbeien kwarktaart maak je in twee delen. Je begint met de bodem (of als je met twee mensen de taart maakt, begint er één met de bodem, de ander met de vulling) en daarna maak je de vulling.
Bodem van de veganistische kwarktaart
- 140 gram dadels zonder pit
- 40 gram gesmolten kokosolie
- 40 gram ongebrande pecannoten
- 75 gram havermout
Vulling
Goed om te weten: In de vulling van het originele recept gaat honing. Een zeer oplettende lezer wees ons er op dat dit natuurlijk niet veganistisch is, wel vegetarisch. Je kan de honing goed vervangen door ahornsiroop om het recept 100% veganistisch te houden!
- 800 gram soja kwark naturel (wij gebruiken Alpro Plantaardige variatie op kwark naturel)
- 400 gram aardbeien (diepvries)
- 1 pakje Dr. Oetker Vegatine (o.a. bij AH te koop)
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eetlepels ahornsiroop
Wist je dat: Vegatine is een uitstekend plantaardig alternatief voor gelatine. Dit is een vrij nieuw product, maar wij zijn er erg fan van. Het is een geleermiddel op basis van agar-agar.
Het recept – bereidingswijze gezonde veganistische kwarktaart
Bodem: Verzamel alle ingrediënten voor de bodem. Smelt in een steelpan de 40 gram kokosolie. Doe alle ingrediënten voor de bodem samen met de kokosolie in de keukenmachine en maal goed fijn, zodat het eruitziet als op de onderstaande foto.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Strooi het mengsel uit de keukenmachine nu op het bakpapier in de springvorm. Verspreid gelijkmatig en druk aan met een lepel. Zet de springvorm in de koelkast en begin met de vulling.
Vulling: Doe de 400 gram aardbeien direct vanuit de diepvries in een steelpan en laat op middelhoog vuur ontdooien. Ondertussen bereid je in een ander pannetje de vegatine. Doe dit volgens de gebruiksaanwijzing van het pakje. Je gebruikt alle vier de zakjes die in het pakje zitten. Zodra de aardbeien ontdooid zijn en een beetje papperig zijn, kan je deze met een pureestamper of vork pureren. Voor het eindresultaat is het lekker als er nog wat grotere stukjes aardbei zijn. Het hoeft dus niet helemaal fijn gepureerd te worden.
Pak een grote (beslag)kom en doe hier de kwark, vanillesuiker en honing bij. Roer daarna de aardbeienpuree en vegatine er goed doorheen. Het moet goed gemengd zijn met elkaar. Pak nu de springvorm weer uit de koelkast en giet het mengsel over de bodem heen. Laat ongeveer 3-4 uur opstijven in de koelkast. Je kan het daarna eventueel nog garneren met fruit, zoals aardbeien of rode bessen.
Tip: Je kan de taart natuurlijk ook maken met iets anders dan aardbeien, bijvoorbeeld rode vruchten, mangostukjes, zomerfruit, passievrucht of blauwe bessen. De mogelijkheden zijn eindeloos
Eindresultaat
Bewaaradvies
Je kan de veganistische aardbeien kwarktaart drie dagen in de koelkast bewaren in een afgedekte bak.
Calorieën
Je haalt in totaal 12 porties uit de taart. We hebben hieronder de calorieën uiteengezet van alle ingrediënten die in deze gezonde veganistische kwarktaart gaan. Het is ook handig om niet alleen te kijken naar het aantal calorieën, maar ook naar de voedingswaarden van de producten zelf. Die zijn natuurlijk voor dit recept niet heel ongezond!
Totaal per portie: 183 kcal (in het geval van 12 punten taart).
Bodem | kcal |
140 gram dadels zonder pit | 396 kcal |
40 gram gesmolten kokosolie | 360 kcal |
40 gram pecannoten | 288 kcal |
75 gram havermout | 281 kcal |
Vulling | kcal |
800 gram soja kwark naturel | 544 kcal |
400 gram aardbeien | 116 kcal |
1 zakje vanillesuiker | 32 kcal |
4 eetlepels honing | 181 kcal |
Calorieën totaal PER TAART: | 2.198 kcal |
Calorieën: Het ene zakje vanillesuiker voegt echt veel smaak toe in het eindresultaat. 1 zakje vanillesuiker van 8 g bevat 32 calorieën. Dit valt dus best wel mee over een hele taart! Je zou het ook weg kunnen laten of kunnen vervangen door een vanillestokje (1 theelepel, 2 gram, 6 kcal).
Honing is niet veganistisch (wel vegetarisch)
Goedemorgen Marina,
Bedankt voor je reactie! Je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Niet heel slim van ons ;-). Ik heb het recept aangepast!
Met vriendelijke groet,
Edwin