Fietsschoenen voor tijdens een triathlon

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

De aanschaf van een paar fietsschoenen wordt vaak minder belicht dan de aanschaf van een paar hardloopschoenen. Aan de ene kant is dit begrijpelijk. Aan de andere kant kan je met de juiste fietsschoenen voor tijdens een triathlon tijd winnen tijdens een wissel en kan je gevoelloze of tintelende voeten tijdens het fietsen voorkomen. Belangrijk dus om met zorg de juiste fietsschoenen uit te kiezen. Wij hebben de kenmerken uitgezocht van verschillende modellen en merken fietsschoenen zodat jij de juiste keuze kan maken.

De juiste maat

Ten eerste is het bij de zoektocht naar de juiste fietsschoenen belangrijk om de juiste maat te kiezen. Draag je te kleine schoenen waar je je tenen (bijna) niet in kan bewegen? Dan is de kans groot dat je tijdens het fietsen gevoelloze en tintelende voeten krijgt. Let op: Fietsschoenen van het merk Shimano vallen vaak één maat kleiner dan normaal. Het is dus belangrijk dat je deze schoenen een maat groter koopt dan jouw eigen maat.
Het kopen van fietsschoenen die te groot vallen is ook geen goed idee. Je hebt dan het risico dat je in de schoenen gaat schuiven en dat je hierdoor blaren krijgt. Controleer met passen altijd of je eruit slipt bij de hiel.

Breedte van de schoen

Bij de maat van de schoen is het ook belangrijk om te kijken naar de breedte van de schoen. Hier kan bij fietsschoenen veel verschil in zitten. Heb je smallere voeten? Dan zullen de schoenen van het merk Bontrager geschikt zijn. Triatleten met bredere voeten zullen eerder kiezen voor een merk zoals NorthWave. Sommige merken hebben ook schoenen in de collectie die wat breder vallen, bij Shimano worden deze schoenen aangeduid met Wide en bij Sidi heb je een speciale Mega serie.

Sluitingen van fietsschoenen voor tijdens een triathlon

Er zijn veel verschillende sluitingen voor fietsschoenen. Tijdens het kopen van fietsschoenen voor tijdens een triathlon is het erg belangrijk om ook aandacht te besteden aan deze sluitingen. De ene schoen heb je veel sneller aan en uit dan de ander. De snelste sluiting zal de BOA sluiting zijn (vaak hebben fietsschoenen met deze sluiting ook een kleine klittenbandsluiting bij de teen. Dit is een draaisluiting. Het ijzersterke draad kan je aandraaien om te sluiten. De schoenen trek je makkelijk uit door het ronde wiel een stukje omhoog te trekken, de spanning op het draad is dan weg en je kan de schoenen zonder te draaien aan het wiel uittrekken. Een ander voordeel van de BOA sluiting is dat je de schoenen perfect op maat kan sluiten.
De tweede snelste sluiting is de klittenbandsluiting. Met deze sluiting trek je de schoenen makkelijk en snel aan en uit. Het is bij de zoektocht naar fietsschoenen met klittenbandsluiting belangrijk om te kijken of de klittenbandsluitingen ook goed vast blijven zitten wanneer je er iets in beweegt.
Verder heb je nog vetersluitingen en een combinatie van klittenbandsluitingen en bucklesluitingen. Met bucklesluitingen kan je de pasvorm van de schoen, net als bij de BOA sluitingen, heel precies instellen. Ook weet je met dit sluitingssysteem zeker dat de schoenen tijdens de rit stevig blijven zitten. Deze bucklesluitingen vind je ook op skeelers.

Raceschoenen of MTB schoenen?

Welk model fietsschoen kan je als triatleet het beste kiezen? Als triatleet moet je vaak een stukje met de fiets rennen of lopen om vanaf de start van het fietsparcours weer op de fiets te kunnen stappen/springen. Sommige (prof)triatleten hebben de schoenen al met elastiekjes vastgemaakt aan de pedalen en lopen dus op blote voeten. Normaal gesproken zou je snel voor wielrenschoenen gaan. Bij wielrenschoenen loop je aan de voorkant van de schoen op de plaatjes. Dit kan het rennen en lopen lastiger maken, bijvoorbeeld doordat je sneller uitglijdt. Ook slijten de plaatjes wanneer je veel loopt op raceschoenen. Er bestaan ook speciale triathlonschoenen, die lijken erg op raceschoenen maar zijn zo gemaakt dat je ze makkelijk en snel aan en uit kan trekken. De volgende afbeelding is een voorbeeld van een triathlonfietsschoen.

fietsschoenen voor tijdens een triathlon triathlonschoenen

Je zou er ook voor kunnen kiezen om mountainbikeschoenen te dragen. Bij deze schoenen heb je aan de zijkanten een verhoging van de zool, het plaatje valt daar dan tussen. Het voelt alsof je loopt op schoenen (maar dan met een iets stijvere zool). Een nadeel van deze mountainbikeschoenen is dat de schoenen iets minder gestroomlijnd zijn.

mtb fietsschoenen

Er bestaan ook schoenen die speciaal voor fietsvakanties, dagtochten en woon-werkverkeer bestemd zijn (trekking schoenen) en die, net als mountainbikeschoenen, een stuk makkelijker lopen dan wielrenschoenen. Deze schoenen ogen vaak minder sportief dan mountainbikeschoenen. Vaak lijken deze schoenen op een combinatie van wandelschoenen en fietsschoenen. Ze zijn zelfs verkrijgbaar als sandalen.

Soorten kliksystemen

Voordat je op zoek gaat naar fietsschoenen voor tijdens een triathlon is het goed om te bepalen welk kliksysteem je gaat gebruiken en welke pedalen je op de fiets hebt zitten. Er zijn namelijk verschillende kliksystemen zoals SPD, Look en SPD-SL. Benieuwd naar de verschillen tussen de soorten kliksystemen op pedalen? Lees dan de Triathlon365 blog over soorten racefietspedalen.

Online aanbieders van fietsschoenen voor tijdens een triathlon

Er zijn verschillende online aanbieders van fietsschoenen voor tijdens een triathlon. Het kan lastig zijn om een keuze te maken bij welke online aanbieder je de schoenen koopt. Het is vooral belangrijk om het aanbod van verschillende webwinkels te bekijken en dan een keuze te maken.

Wiggle

Ga naar de Wiggle webwinkel

In dit artikel zie je dat we veel verwijzen naar de webwinkel Wiggle. Op Wiggle vind je ontzettend veel verschillende (triathlon)sportbenodigdheden. Je kan in deze webwinkel tijdritfietsen vinden, sportkleding maar ook sportvoeding en accessoires. Op de meeste fietsschoenen (en andere Wiggle producten) ontvang je ook nog eens extra korting waardoor je vaak voordeliger uit bent dan in andere webwinkels. Wiggle heeft ook vaak extra kortingsacties waar je als klant goed van kan profiteren.

Decathlon

Ga naar de Decathlon webwinkel

Ben je op zoek naar voordelige fietsschoenen? Neem dan eens een kijkje in de webwinkel van de Decathlon. De Decathlon biedt sportartikelen aan voor een lagere prijs dan veel concurrenten. De kwaliteit van het eigen merk van Decathlon doet vaak niet onder voor de kwaliteit van bekendere merken. Kijk maar eens hoeveel mensen er met plezier een Triban trisuit dragen tijdens triathlons. Wij zijn zelf weg van de Van Rysel (Decathlon eigen merk voor fietsen en fietsbenodigdheden) fietsschoenen in parelmoer grijs. Deze schoenen hebben een carbon zool en draaisluitingen.

van rysel fietsschoenen

Internet-Bikes

Bekijk de fietsschoenen op Internet-Bikes

In de webwinkel van Internet-Bikes vind je ook een collectie met betaalbare fietsschoenen. De collectie fietsschoenen in deze webwinkel is iets kleiner dan bij de voorgaande webwinkels. Je vind hier, naast Shimano fietsschoenen, fietsschoenen van merken die minder bekend klinken zoals M-Wave, XLC en Exustar.

Plutosport

Bekijk de fietsschoenen voor tijdens een triathlon in de webwinkel van Plutosport

De webwinkel van Plutosport is een (voor ons) vrij onverwachte aanbieder van fietsschoenen. In deze webwinkel vind je een uitgebreide collectie van NorthWave schoenen en een aantal schoenen van het merk Shimano en Rogelli. In de webshop vind je naast fietsschoenen ook een aantal zéér voordelige trisuits.

Keuze van de Triathlon365 redactie

Bekijk de NorthWave Origin WMN MTB schoen

De keuze van een redactielid van Triathlon365 is de NorthWave Origin WMN MTB schoen. Redactielid Puck aan het woord over haar keuze:
Na ongeveer 10 jaar! met mijn oude fietsschoenen te hebben gedaan begon de zool af te brokkelen, tijd voor nieuwe fietsschoenen dus! Ik besloot te kiezen voor een MTB schoen. Naast dat ik een mountainbikeschoen handig vind om een stukje op te kunnen lopen tijdens een triathlon, vind ik deze schoenen ook fijn voor de wintertrainingen in Spanje. Tijdens het ontdekken van nieuwe routes is Spanje wil het nog wel eens gebeuren dat ik ergens op een onverharde weg uit kom en dan is het wel ideaal om schoenen te hebben waar je een stukje op kan lopen. 😉 Van tevoren was ik erg bang dat mountainbikeschoenen erg grof zouden ogen. Het model wat ik nu heb uitgekozen ziet er juist erg strak uit. De schoen is iets breder dan andere sportieve fietsschoenen, daardoor zit hij erg comfortabel. Voordat ik de schoenen ging passen was ik erg benieuwd of het klittenband goed zou blijven zitten. Tijdens het passen van de schoenen bleek het klittenband erg stevig te blijven zitten. De schoenen zitten iets minder strak aangesloten dan schoenen met een BOA sluiting, maar ze zitten stevig genoeg om schuiven in de schoen te voorkomen. De schoenen zijn geschikt voor SD pedalen en klikplaatjes. Een nadeel van dit model schoen als triathlonschoen is dat er weinig tot geen ventilatie is. Wanneer je met vochtige voeten in de schoen gaat zal er geen sprake zijn van een snelle vochtafvoer. De Northwave Origin MTB is verkrijgbaar in een vrouwenmodel (WMN) en in een mannenmodel.

fietsschoenen voor tijdens een triathlon
Optrimize

Categorie: Fietsen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: