Home » Soorten racefiets pedalen: Klik, SPD, SPD-SL en meer

Soorten racefiets pedalen: Klik, SPD, SPD-SL en meer

soorten pedalen

Beginnende racefietsers kunnen vaak lastig kiezen tussen alle soorten pedalen voor op de racefiets. Het kan ook verwarrend zijn als je als beginner leest over termen zoals SPD, SPD-SL, Look en Time pedalen. In dit artikel behandelen we alle soorten pedalen, leggen we het verschil uit tussen SPD en SPD-SL en geven we de voor- en nadelen van de soorten pedalen. Ook lees je waar je het beste de pedalen kan kopen en wat de richtprijzen zijn.

Alle soorten racefietspedalen

Hieronder zie je een overzicht met uitleg over alle soorten pedalen voor op de racefiets. Per onderdeel hebben we de voordelen en nadelen opgesomd.

Normale pedalen / platte pedalen

Deze platte pedalen zijn degene die je waarschijnlijk op je eerste fiets hebt gehad. Ze zijn niet bedoeld om met de schoenen in te klikken. Sommige mensen geven de voorkeur aan het normale pedaal, omdat ze niet hoeven na te denken als ze hun voet van het pedaal willen halen. Wellicht is het voor de absolute beginnende racefietser fijn om de eerste ritten op een plat pedaal te rijden, zodat zij zich kunnen focussen op het fietsen, maar uiteindelijk raden wij toch echt klikpedalen aan.

Voordelen

 • Je kan normale schoenen aan, dus het is mogelijk om er een stuk mee te wandelen.
 • Als je snel moet remmen of snel je voet van het pedaal moet halen, hoef je niet uit te klikken
 • Geen speciale schoenen nodig

Nadelen:

 • Je haalt niet het maximale uit de trapbeweging
 • Alleen kracht zetten met de neerwaartse beweging
 • Niet aan te raden voor mensen die veel op de racefiets zitten
 • Je voet glijdt te makkelijk van het pedaal af
 • Lastiger te trappen op ruiger oppervlak

Extra optie: Toeclips

Wie toch liever niet overgaat op klikpedalen, kan eventueel een toeclip-houder kopen. Deze schuif je over je normale pedalen heen. Zo zit je toch vast aan het pedaal en kan je de voordelen van klikpedalen ervaren. Toch adviseren wij om zo snel mogelijk naar klikpedalen over te gaan om zo echt álle voordelen tijdens het racefietsen te ervaren. Qua veiligheid zijn klikpedalen beter.

Klikpedalen

Een klikpedaal wordt gezien als een speciale uitvoering van ene pedaal. Er is een speciaal plaatje aan de schoen bevestigd, die je in het pedaal kan klikken. Je ziet dit soort pedalen vaak bij racefietsers en mountainbikers. Er zijn veel soorten klikpedalen met bijbehorende plaatjes van meerdere fabrikanten. Bekendste zijn SPD, Look, Time en Crankbrothers. De verschillende systemen van deze merken zijn niet compatibel met elkaar. Bekendste systemen voor racefietsers zijn SPD en SPD-SL.

Voordelen klikpedalen (clipless pedals)

 • De fietsschoen is aan het pedaal bevestigd waardoor de positie op de het pedaal optimaal blijft. Je glijdt dus niet met je schoen over de pedalen heen. Hierdoor is het voor elk weertype zeer geschikt.
 • Een verbetering van de pedaalefficiëntie. De rijder kan meer energie overdragen, waardoor er meer snelheid en snellere tijden mogelijk zijn.
 • Het vermogen om zowel omhoog te trekken als het pedaal in te drukken maakt een meer cirkelvormige pedaalslag mogelijk.
 • Hoe zwaar het in- en uitstappen gaat, kan je vaak zelf bepalen.

Nadelen klikpedalen

 • In- en uitklikken moet een tweede natuur worden. Vergt een klein beetje oefening aan het begin.
 • Op schoenen met plaatjes kun je geen lange wandeling maken.

Verschil SPD en SPD-SL

SPD staat voor Shimano Pedaling Dynamics en is ontworpen door de fabrikant Shimano. Het bedrijf is ooit begonnen met een enkel SPD-systeem. Concurrenten hadden een systeem ontworpen met een groter pedaaloppervlak. Op deze manier kunnen wielrenners beter kun kracht overbrengen naar het pedaal. Al snel begon Shimano met de ontwikkeling van de SPD-SL. Dit kliksysteem heeft een soortgelijk oppervlak als de pedalen van concurrenten zoals Time en Look. SPD wordt veel gebruikt in het mountainbiken en iets minder bij het racefietsen.

Look pedalen

Volgens de eigen website zijn zij uitvinder van het cliploze (clipless) pedaal en het eerste carbonframe in 1986. In 1984 gebruikte het bedrijf de clipless pedals toe in de wereld van ski en sneeuwsport. Niet veel later werden dit soort pedalen ingezet in de fietswereld. Aanvankelijk veel gebruikt door triatleten, om snelle overgangen (wissels) mogelijk te maken. Na de overwinning van Bernard Hinault in de Tour de France in 1985 waren dit soort pedalen niet meer weg te denken uit de wieler- en triatlonwereld.

De pedalen van LOOK KEO maken gebruik van een drie-poots ontwerp met een groot oppervlak, waardoor het wandelen op de bijbehorende schoenen wat omslachtig maakt. Het biedt wel een goed contactvlak. De pedalen zijn goed geschikt voor algemeen wegrijden en racen.

Speedplay pedaalsysteem

Speedplay pedaalsystemen zijn wegspecifieke pedalen. Je haalt de kracht uit de schoenplaat, in tegenstelling tot het pedaal. De schoenplaat maakt dus meer deel uit van een efficiënte pedaalslag Het voordeel van Speedplay pedalen is dat ze een enorme mate van verstelbaarheid bieden. De positie van klittenband is in drie afzonderlijke vlakken instelbaar en ze kunnen allemaal onafhankelijk van elkaar worden afgesteld. Bikefitters raden dit soort pedalen aan bij mensen die last hebben van kniepijn.

Crankbrother

De collectie pedalen van het merk Crankbrothers is enorm groot. Ze zijn bekend geworden dankzij de collectie pedalen voor mountainbikers en cyclocrossers. De Eggbeater collectie voor mountainbikers wordt nu al legendarisch genoemd. Met de DoubleShot pedalen en de normale collectie weten ze ook in de wieler- en triatlonwereld naam te maken. Voor de volledige collectie kun je deze link raadplegen.

TIME pedalen

TIME Sport International is een Frans bedrijf dat fietsen en fietsonderdelen vervaardigt. Het bedrijf is sponsor van diverse wielerteams. Jaarlijks worden er meer dan 12.000 paar pedalen van TIME gemaakt. Favoriet bij wielrenners, maar ook fietskoeriers die in de binnenstad. Dit soort pedalen zijn eenvoudig te monteren, je kan makkelijk in en uitstappen en ze hebben een licht gewicht.

Verschillen tussen dit soort merken

De meeste merken specialiseren zich tegenwoordig niet meer in één soort pedaal. Het is dan ook lastig om een vergelijking te maken tussen bijvoorbeeld Crankbrother en Speedplay pedalen. Je moet dan echt kijken naar de verschillende modellen. Zo zijn de Eggbeater pedalen niet/minder geschikt voor wielrenners, maar de TIME XPRO serie perfect geschikt. Twijfel je tussen één of meerdere modellen van één of meerdere merken? Vraag het gerust in de reacties onder dit artikel!

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

5 reacties op “Soorten racefiets pedalen: Klik, SPD, SPD-SL en meer”

 1. Waar is de andere helft van het verslag? Een tekst over Look, Time en Cranckbrothers en de onderlinge verschillen en overeenkomsten maakt dit verslag compleet, en was ik naar op zoek. Zie graag een 2e deel komen 🙂

  1. Hallo Rene,

   Bedankt voor je reactie. We hebben zojuist het artikel een update gegeven. We gaan binnenkort ook in meerdere artikelen populaire modellen van de merken vergelijken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.