Home » 40 jaar Ironman: Een aantal hoogtepunten

40 jaar Ironman: Een aantal hoogtepunten

2018 was het jaar dat de Ironman zijn 40ste verjaardag vierde. En wat is er veel veranderd in die 40 jaar, niet alleen qua technologie maar ook qua trainingsmethoden! In deze blog blikken we terug op een aantal opvallende momenten in 40 jaar Ironman.

Ironman

De Ironman is niet de eerste triathlonwedstrijd. De Ironman is echter wel de eerste triathlonwedstrijd over de hele afstand (ook wel de lange triathlon afstand genoemd). De eerste Ironman vond plaats in Hawaii in 1978. Voor deze wedstrijd stonden er 15 mensen aan de start en het inschrijfgeld bedroeg slechts 3 dollar! De start vond, in tegenstelling tot de beroemde locatie Kailua-Kona, plaats op het strand Waikiki. Aan de wedstrijd deden getrainde en minder getrainde mensen mee. Gordon Haller was de winnaar van deze eerste Ironman-wedstrijd.

banner

Eerste vrouwelijke deelneemster

Tijdens de eerste Ironmanwedstrijd in 1978 deden er nog geen vrouwen mee. In het volgende jaar deed Lyn Lemaire mee als eerste én enige vrouw. In de jaren die volgden kwamen er steeds meer vrouwelijke deelnemers bij tijdens de Ironman-wedstrijden.

De sport voor iedereen

Waar er bij veel sporten een “houdbaarheidsdatum” zit aan de sporters, is dat bij de triathlonsport niet zo. Deze sport is in principe voor iedereen (het liefst met doorzettingsvermogen, enthousiasme en de wil om grenzen te verleggen). Het maakt niet uit of je jong bent of oud en je hoeft je – in veel gevallen – ook niet tegen te laten houden door beperkingen. Dat is de reden waarom we de onderstaande speciale deelnemers graag wilden benoemen als “hoogtepunten” in de Ironman-geschiedenis. Dit zijn slechts enkele deelnemers met inspirerende verhalen.

Oudste mannelijke en vrouwelijke deelnemer aan de Ironman

In 2018 verbrak Hiromu Inada op 85-jarige leeftijd het record voor oudste deelnemer aan de Ironman. Dat record stond hiervoor op naam van Lew Hollander die de Ironman op 82-jarige leeftijd voltooide. In 2013 finishte de 78-jarige Harriet Anderson als oudste vrouw de Ironman in Kona binnen het tijdslimiet van 17 uur.

Nog meer bijzondere deelnemers

Jon Blais finishte, ondanks dat hij leed aan ALS, de Ironman in 2005. Toen hij de triathlon had voltooid, rolde hij over de finish. Deze Blazeman Roll zag je daarna vaker bij de finish van Ironmans. Veel professionele triathleten namen deze Blazeman Roll over om aandacht te vragen voor deze verschrikkelijke ziekte.

Ook een legendarisch figuur binnen de triathlonsport is Madonna Buder. Deze non begon met hardlopen op 48 jarige leeftijd. Haar eerste triathlon in voltooide ze in Ierland op 52 jarige leeftijd. Nike heeft haar ook eens gevraagd voor een commercial als de Iron Nun.


In het jaar 2013 finishte Minda Dentler de Ironman als eerste vrouwelijke handbiker.

Scott Rigsby finishte in 2007 de Ironman als eerste deelnemer met twee geamputeerde benen. Zijn inspirerende verhaal heeft hij op papier gezet. Het boek “Unthinkable” is onder andere verkrijgbaar op Bol.com.

[button color=”black” size=”big” alignment=”none” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=58441&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Funthinkable%2F9200000023782384%2F&name=Unthinkable%20(ebook)%2C%20Scott%20Rigsby&subid=ebook%20Scott%20″]Bekijk hier het boek Unthinkable[/button]

Ironman 70.3

De Ironman 70.3, de halve Ironman-afstand, is ontstaan in 2006. De eerste wedstrijd over deze afstand vond plaats in Clearwater, Florida in de Verenigde Staten.

Ironman wedstrijden buiten Hawaii

De eerste 6 jaar vonden de Ironman-wedstrijden plaats op Hawaii. In 1985 kwam daar verandering in. In dat jaar vonden er ook wedstrijden plaats in Nieuw-Zeeland en in Japan. Daarna kwamen er steeds meer Ironman-landen bij.

Prijzengeld

Vanaf 1986 konden deelnemers ook prijzengeld ontvangen wanneer ze een podiumplek wisten te bemachtigen. Het geld kwam in dat jaar van een anonieme donatie.

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *