Fietstraining: Pech onderweg: Een lekke band

lekke band

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Het lenteweer komt er weer aan! Over enkele weken staat bij één van de grootste toerverenigingen van het land, de Driebergse Tourclub (DTC), de “ontwakingstocht” gepland. De eerste toertocht van het nieuwe seizoen. Dit is de ideale tijd om je goed voor te bereiden voor de aankomende fietstrainingen in de buitenlucht!
In deze serie zullen we verschillende “pech onderweg” scenario’s schetsen die je kan tegenkomen tijdens een fietstraining. Met natuurlijk vele tips om problemen te voorkomen of op te lossen! In het eerste deel van de serie verdiepen we ons in “de lekke band”.

De juiste voorbereidingen

Allereerst is het slim om voor het fietsen een aantal voorbereidingen te treffen om de kans te verkleinen dat je tijdens een training of wedstrijd lek rijdt. Zo helpt het als je de banden goed controleert en oppompt voordat je op de fiets stapt.
Kijk of de banden al aan vervanging toe zijn. In veel banden zie je een aantal kleine gaatjes, zie je die niet meer? Dan zijn de banden afgesleten en heb je nieuwe buitenbanden nodig. Controleer de banden ook op steentjes en kleine rommeltjes, verwijder deze uit de buitenband.
Pomp de binnenband goed op, vaak kan je op de buitenband zien hoeveel bar je in de binnenband kwijt kan. Hoe zachter de band, hoe groter de kans dat je een lekke band krijgt.

Reparatiesetje voor een lekke band

Wanneer je op de fiets stapt is het slim om altijd een reparatiesetje mee te nemen voor eventuele lekke banden. Zo’n setje bestaat uit een nieuwe band van de juiste grootte, drie bandenlichters, een pompje (het liefst waarmee je het juiste aantal bar kunt pompen) en een plaksetje.

Zo vervang je een lekke band

Een lekke band, zo vervang je hem! Wanneer je een lekke band hebt, is het handig om eerst het wiel uit de fiets te verwijderen. Moet je het achterwiel uit de fiets halen? Bekijk dan het onderstaande filmpje om te zien hoe je de ketting er af haalt en er weer netjes op legt.

Wanneer je het wiel eraf hebt gehaald, doe je eerst de bandenlichters ongeveer 10 cm uit elkaar onder de buitenband. Begin bij de kant van het wiel waar ook het ventiel zit. Wanneer de bandenlichters onder de buitenband zitten kan je ze “omhoog wippen”. De rest van de buitenband kan je met je vingers losmaken. Wanneer de buitenband van het wiel af is kan je de binnenband eruit halen. Haal eerst het ventiel eruit en haal dan de rest van de binnenband eruit.

Pak de nieuwe binnenband en pomp hem licht op. Nu mag je de binnenband weer om het wiel doen. Begin bij het ventiel en leg daarna de band om het wiel.

Nu komt het lastigste gedeelte. De buitenband er weer omheen doen. Leg de buitenband als eerste in de velgen bij het ventiel. Zorg dat de buitenband “diep” in de velgen ligt. Op een gegeven moment kom je bij het laatste stukje band. Helaas is dit het moment dat het allemaal niet meer zo soepel gaat. Het laatste stukje buitenband wil maar lastig om het wiel heen, soms lijkt het alsof het nooit meer gaat passen. Er zijn verschillende tips en trucs waarmee je het laatste stukje buitenband er toch omheen krijgt. Zorg er in ieder geval echt voor dat de buitenband diep in de velgen zit. Probeer de band dan een soort te “masseren” Duw de hele buitenband over de velgen en weer terug. Met een hoop geduld lukt het uiteindelijk om hem er weer op te krijgen.

Zit de buitenband weer om het wiel? Dan pomp je de band weer helemaal op. Een goede pomp komt hier goed van pas! Wanneer je de band op de juiste spanning kunt oppompen gaat hij minder snel lek.

Banden plakken of vervangen?

Wanneer je onderweg een lekke band krijgt, kan je ervoor kiezen om de band te plakken of te vervangen. Het is slim om de band meteen te vervangen. Zo kan je sneller doorfietsen en thuis de lekke band rustig controleren en plakken.

Help, een lekke band tijdens de wedstrijd!

Wanneer je tijdens trainingen af en toe een lekke band hebt, kan het gebeuren dat je al een benauwd gevoel krijgt wanneer je eraan denkt dat je lek rijdt tijdens een triathlonwedstrijd. Wanneer je tijdens een wedstrijd een lekke band krijgt moet je hem snel kunnen vervangen. Er zijn een aantal voorbereidingen die je kan treffen om ervoor te zorgen dat je minder snel lek rijdt en om ervoor te zorgen dat je een band snel kan vervangen. Alles over een lekke band tijdens een wedstrijd kan je lezen op Triathlon365.nl.

Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.